Ujian Fasa 2 Kes Klinikal TDM-105795 Technoderma Medicines Menunjukkan Pertumbuhan Rambut dalam Alopecia Androgenetik

CHENGDU, China, 5 Feb 2024Technodermas Medicine, Inc. (“Syarikat”), sebuah syarikat biofarmasi peringkat klinikal, gembira untuk melaporkan bahawa Syarikat kini telah melengkapkan ujian klinikal Fasa 2a (NCT05802173) larutan topikal TDM-105795 untuk Androgenetic Alopecia (AGA). Ujian klinikal Bukti-Konsep dalam program AGA ini termasuk dos harian selama empat bulan dalam satu kajian bertajuk, “Kajian Dos Pelbagai, Berkumpulan Selari, Buta Berkembar, Dikawal Kenderaan, Rawak untuk Menilai Keberkesanan dan Keselamatan TDM-105795 untuk Subjek Lelaki yang Mempunyai Androgenetic Alopecia“. Objektif kajian adalah untuk menilai keberkesanan awal, keselamatan dan farmakokinetik topikal TDM-105795; tiga belas tapak klinikal A.S. telah mengambil bahagian dalam kajian ini dibawah IND terbuka bersama FDA. Penilain keberkesanan melalui pengukuran Kawasan Sasaran Rambut (TAHC) tanpa velus menunjukkan perubahan min daripada garis dasar dengan 24.3 helai bagi kekuatan label tinggi (0.02%) dan 20.3 helai bagi kekuatan label rendah (0.0025%) dalam larutan topikal, berbanding dengan 14.0 helai dengan plasebo dalam kawasan ujian 1 cm2; rawak adalah 1:1:1 dengan 71 pesakit didaftarkan. Kedua kekuatan label TDM-105795 ditoleransi dengan baik tanpa sebarang isu keselamatan material dikenal pasti. Keputusan bioanalitik menunjukkan bahawa aplikasi sekali sehari larutan topikal TDM-105795 pada sebarang dos menghasilkan pendedahan sistemik yang sangat rendah hingga tidak wujud.

(SeaPRwire) –   Arthur P. Bertolino, MD, PhD, MBA, Ketua Pegawai Perubatan di Technodermas Medicine mengulas, “Kami teruja untuk melihat bahawa TDM-105795 dalam ujian Fasa 2 semasa telah menunjukkan tumbesaran rambut dalam AGA dengan profil keselamatan yang sangat baik. Kami menanti untuk meneruskan program klinikal ini untuk menilai dengan lebih baik bagaimanakah rawatan jangkamasa-panjang boleh memberi peningkatan global dalam liputan rambut.”

“Ini adalah satu lagi pencapaian utama untuk Syarikat, yang seterusnya meningkatkan keyakinan dalam program saluran paip kami untuk menghasilkan dan membangunkan entiti kimia baharu yang berguna secara klinikal dalam dermatologi,” kata Zengquan Wang, PhD, Ketua Eksekutif di Technodermas Medicine. “Kami komited untuk membangunkan portfolio calon dadah dermatologi yang inovatif.”

Berkenaan TDM-105795

TDM-105795 merupakan calon ubat molekul kecil yang sedang dibangunkan sebagai ubat topikal untuk rawatan Androgenetic Alopecia. Sebagai satu timoimimetik yang kuat, ia mungkin menawarkan kelebihan yang signifikan berhubung keberkesanan dan keselamatan berbanding rawatan sedia ada. Penaksiran pra-klinikal TDM-105795 menunjukkan bahawa ia mempunyai penyerapan sistemik yang rendah selepas aplikasi topikal dan separuh hayat penghapusan yang pendek, sesuatu yang bersesuaian untuk mengelak kesan sistemik yang tidak diingini. Tambahan pula, kajian keberkesanan in vivo dalam tikus C3H menunjukkan bahawa TDM-105795 mampu merangsang tumbesaran rambut dengan berkesan dalam cara bergantung dos apabila diaplikasikan secara topikal. Ini mungkin berlaku kerana TDM-105795 mampu mengaktifkan sel stem folikel rambut yang tidak aktif dan membangkitkan anagen (fasa tumbesaran) dalam folikel rambut telogen (fasa rehat) semasa mengikat pada protein reseptor sasaran sel folikel rambut. Ujian pada tikus dan babi mini menunjukkan profil toksik dan toksikokinetik yang baik.  Ujian klinikal Fasa 1 menunjukkan bahawa ubat ini mempunyai profil keselamatan yang baik dan ditoleransi dengan baik. Tindak balas tumbesaran rambut yang diperhatikan dalam ujian klinikal Fasa 2 AGA bersama dengan profil keselamatan yang terus baik dengan rawatan yang lebih lama mengukuhkan pembangunan lanjut.

Berkenaan Androgenetic Alopecia (AGA)

Androgenetic Alopecia (AGA), juga digelar male atau pola botak perempuan, merupakan masalah kehilangan rambut yang paling biasa yang menjejaskan kedua-dua male dan perempuan, dengan kejadian yang lebih tinggi dalam kalangan male. Walaupun lebih daripada separuh male dewasa menghidap AGA, kadar ini meningkat kepada 80% bagi male pada umur 50 tahun ke atas. AGA male dicirikan dengan garis rambut yang surut dan botak di bahagian atas dan hadapan kepala. AGA perempuan biasanya ditunjukkan sebagai rambut menipis di bahagian atas dan mahkota kepala. Sebagai satu masalah degeneratif dengan etiologi lebih kurang tidak diketahui, faktor genetik, psikologikal dan mental, endokrinologi dan metabolik mungkin memainkan peranan. Patogenesis yang mendasari AGA telah dikaitkan dengan pengaktifan berlebihan reseptor androgen dalam sel folikel rambut, menjadikan folikel rambut rehat tidak mampu untuk memasuki semula fasa tumbesaran dan mengalami pengecilan.

Berkenaan Technodermas Medicine

Technodermas Medicine, Inc. ialah syarikat biofarmasi peringkat klinikal yang dipegang secara persendirian. Syarikat ini pada asalnya terletak di China, Jiaxing Xiuzhou Biomedicine Guoqian Park, dan baru-baru ini berpindah ke Chengdu Tianfu BioPark, Sichuan, China. Inti program semasa ialah fokus pada pembangunan terapi inovatif untuk Androgenetic Alopecia, Atopic Dermatitis, Psoriasis dan Lupus Erythematosus. Calon ubat timoimimetik molekul kecil “pertama dalam kelas” nya, TDM-105795 untuk Androgenetic Alopecia kini telah berjaya melengkapkan ujian klinikal Fasa 2a. Perencat JAK1/TYK2 baharu Technodermas, TDM-180935 untuk Atopic Dermatitis baru-baru ini melengkapkan ujian klinikal Fasa 1 dengan profil keselamatan yang baik. Sasaran saluran paipnya ialah indikasi dermatologi.

HUBUNGI PELABUR DAN MEDIA

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Technodermas Medicine, Inc.
Zengquan Wang, PhD