Trina Storage bekerjasama dengan Low Carbon untuk menyediakan sistem penyimpanan tenaga untuk empat tapak UK

(SeaPRwire) –   Projek ini akan menyediakan kapasiti penyimpanan tenaga hampir 190 MWh, meningkatkan keupayaan arbitraj dan perkhidmatan tambahan.

MUNICH, 7 Februari 2024Trina Storage, unit perniagaan Trina Solar, telah mengesahkan perjanjian untuk menyediakan sistem penyimpanan tenaga bateri (BESS) untuk empat tapak UK yang dikendalikan oleh Penghasil Kuasa Bebas Antarabangsa Low Carbon. Sistem ini akan menyediakan kapasiti penyimpanan keseluruhan kira-kira 190 MWh, membawa keupayaan arbitraj baru dan perkhidmatan tambahan lain ke setiap loji.

TrinaStorage Elementa
TrinaStorage Elementa

Setiap projek adalah “projek dua jam”, mampu menyediakan keluaran kuasa dinamakannya secara berterusan selama tempoh dua jam. Projek ini akan berada di tapak loji kuasa suria, membantu penyepaduan sumber tenaga boleh diperbaharui tambahan ke dalam grid UK. Trina Storage menawarkan perkhidmatan sistem lengkap sebagai sebahagian daripada projek, meliputi perundingan, reka bentuk sistem dan reka bentuk, bekalan dan penyepaduan dan perjanjian perkhidmatan jangka panjang yang meliputi penyelenggaraan dan jaminan prestasi lanjutan dalam jangka panjang

Projek ini akan melibatkan modul Trina Storage Elementa 0.5P dipasang di ladang suria Meadow, Sandon Brook, Fern Brook dan Birch milik Low Carbon. Ciri-ciri utama modul termasuk:

  • Penyelesaian storan pintar bermodul, tahan lama dan bersepadu sepenuhnya yang diselaraskan untuk pemasangan skala grid
  • Ciri-ciri keselamatan terkemuka termasuk bateri LFP pendingin cecair piawaian industri dan sistem pengurusan bateri berperingkat boleh konfigurasi untuk mengurangkan sebarang anomali terma
  • Pemasangan pantas disebabkan konsep sambungan dan main dan penyelenggaraan cekap dengan sistem terletak di atas tanah
  • Sistem pengurusan tenaga bersepadu yang menggabungkan perkakasan dan perisian untuk memantau, mengawal dan mengoptimumkan aliran dan penggunaan tenaga

Melalui Perjanjian Perkhidmatan Jangka Panjang, Trina Storage juga akan menyediakan Low Carbon dengan penyelenggaraan pencegahan dan jaminan prestasi 15 tahun dengan parameter penggunaan fleksibel.

Walaupun pemasangan BESS dilaksanakan sebagai projek berasingan, setiap loji kuasa suria berkaitan juga menggunakan modul PV Trina Solar untuk menghasilkan tenaga. Oleh itu, projek BESS mewakili langkah terbaru dalam perkongsian strategik jangka panjang dan prestasi berjaya syarikat dengan Low Carbon dalam menyediakan pelbagai keupayaan penjanaan dan penyimpanan tenaga untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Justin Thesiger, Pengurus Besar Rantai Pembekalan Global di Low Carbon berkata: “Kami gembira bekerjasama dengan Trina Storage untuk melaksanakan projek ini. Trina mempunyai kedudukan terkemuka di UK dalam bidang penyimpanan tenaga, dengan reputasi untuk pembuatan kualiti tinggi dan rantai bekalan selamat. Setelah bekerjasama sebelum ini dalam projek PV suria berjaya, meluaskan perkongsian kami ke dalam bidang penyimpanan adalah logik.”

“Kami mempunyai ambisi tinggi untuk tapak kami di UK dan melihat potensi besar dalam menggunakan penyimpanan untuk arbitraj dan penyediaan perkhidmatan grid. Kolaborasi kami dengan Trina Storage, dan Trina Solar secara umumnya, akan membantu kami memaksimumkan potensi tapak kami dan mempercepatkan peralihan tenaga.”

Gabriele Buccini, Ketua Penyimpanan Utiliti di Trina Solar menambah: “Penyimpanan adalah bidang yang akan menjadi semakin penting ketika dunia terus beralih ke tenaga boleh diperbaharui, jadi kami gembira bekerja dengan Low Carbon untuk projek ini. Kami berharap melihat keputusan sebaik sahaja pemasangan selesai, dan untuk bekerjasama rapat dengan Low Carbon untuk projek masa depan.”

Mengenai Trina Solar

Trina Solar ditubuhkan pada tahun 1997. Sebagai pembekal global terkemuka untuk modul fotovoltaik (PV) dan penyelesaian tenaga pintar, Trina Solar menyediakan produk PV, aplikasi dan perkhidmatan untuk mempromosikan pembangunan tenaga boleh diperbaharui global. Melalui inovasi berterusan, Trina Solar terus memacu industri PV ke hadapan dengan mencipta persamaan grid yang lebih besar untuk kuasa PV dan mempopularkan tenaga boleh diperbaharui. Misi Trina Solar adalah untuk meningkatkan pembangunan tenaga boleh diperbaharui global di seluruh dunia.

Setakat ini, Trina Solar telah menghantar lebih daripada 170 GW modul suria di seluruh dunia. Selain itu, perniagaan hiliran Trina termasuk pembangunan projek PV suria, pembiayaan, reka bentuk, pembinaan, operasi dan pengurusan, dan penyelesaian pengintegrasian sistem satu henti untuk pelanggan. Trina Solar telah menyambungkan lebih daripada 9.5GW loji kuasa suria ke grid di seluruh dunia. Trina Solar melancarkan jenama Teknologi Maklumat Tenaga (Energy IoT) buat kali pertama pada tahun 2018 dan kini bertujuan menjadi pemimpin global dalam tenaga pintar. Pada Jun 2020, Trina Solar disenaraikan di Pasaran Saham STAR Bursa Saham Shanghai. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

MENGENAI LOW CARBON

Low Carbon mencipta tenaga boleh diperbaharui skala besar untuk memerangi perubahan iklim. Kami sedang membina syarikat tenaga bersih sifar untuk melindungi planet bagi generasi akan datang. Matlamat murni ini memacu kami untuk menyampaikan kepada masyarakat, pelabur dan alam sekitar. Kami adalah syarikat B-Corp yang diiktiraf selama bertahun-tahun dan diiktiraf sebagai piawaian emas untuk kesan alam sekitar kami.

Kami melabur dalam, membangunkan dan mengendalikan loji tenaga suria, angin, penyimpanan tenaga dan pemprosesan sisa daripada tenaga di UK, Eropah dan Amerika Utara. Kami menyumbang ke arah peralihan dunia ke tenaga 100% boleh diperbaharui dengan mencipta dan mengendalikan kapasiti baru 20GW menjelang 2030. Kami mempunyai lebih daripada 8GW pembangunan tenaga boleh diperbaharui baru di seluruh dunia sekarang.

Low Carbon berada dalam misi. Bersama, kami akan menggerakkan masa depan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.