Temuan Kajian SANOIN menunjukkan Kenaikan Hb yang Ketara dalam 14 hari, Penyembuhan Gejala dalam 30 hari & Peningkatan Kualiti Hidup dalam wanita dengan Anemia Kekurangan Besi

  • Kajian klinikal SANOIN yang disokong oleh P&G Health menunjukkan keberkesanan tambahan besi (ferrous gluconate + vitamin dan mineral pelbagai) dalam meningkatkan tahap Hb dan Kualiti hidup dengan gejala yang ditunjukkan
  • Dengan 1 daripada 4 orang yang menghidapi Anemia Kekurangan Besi di Asia Tenggara, mendapati ini menekankan peranan penting Tambahan Besi dalam protokol rawatan

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 8 Feb 2024 — Anemia terus menjadi isu kesihatan awam di seluruh dunia, dengan beberapa kadar kebolejangan tertinggi di Asia Tenggara. Selain itu, ia adalah risiko kesihatan yang secara tidak proporsional mempengaruhi beberapa segmen masyarakat yang paling rentan – wanita dan kanak-kanak. Anemia Kekurangan Besi (IDA) adalah jenis anemia yang paling meluas, memberi kesan sehingga 1 daripada 4 orang di sesetengah negara di seluruh Asia Tenggara dengan gejala seperti keletihan, pening dan sakit kepala yang menjejaskan kualiti hidup dan produktiviti mereka.


Dapatan kajian klinikal SANOIN yang baharu, disokong oleh P&G Health (bahagian kesihatan P&G) dan dijalankan oleh pakar kesihatan terkemuka, menunjukkan keberkesanan tambahan besi dengan Sangobion (ferrous gluconate + vitamin dan mineral pelbagai) dalam meningkatkan Hemoglobin (Hb) dan kualiti hidup (QOL) dengan gejala yang ditunjukkan.

Dr. Narcisa Sonia Comia, Pakar Hematologi (Mary Mediatrix Medical Center, Filipina) dan Penyelidik Utama untuk SANOIN berkongsi, “Kami menjalankan Kajian Klinikal Bukan Intervensi SANOIN dengan 97 wanita berumur 15-55 tahun yang menghidapi IDA ringan hingga sederhana di 6 hospital di Filipina. Pesakit diberi Sangobion (ferrous gluconate plus vitamin dan mineral pelbagai) selama tempoh 90 hari. Kami menyaksikan peningkatan Hemoglobin sebanyak 1.0 g/dL dalam 14 hari yang terus meningkat sehingga Hari 90. Selain itu, peningkatan sebanyak 3.7 kali diamati dalam tahap ferritin serum yang menunjukkan jumlah simpanan besi dalam badan. Gejala seperti keletihan, pening dan sakit kepala berkurangan secara signifikan dalam masa 30 hari, dengan pesakit melaporkan peningkatan keseluruhan dalam kualiti hidup.”

Menurut Dr. Christopher J. L. Soriano, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (Ateneo de Manila University School of Medicine and Public Health, Filipina) dan Penyelidik Utama SANOIN yang lain, “Anggaran menunjukkan bahawa Indonesia mempunyai kadar kebolejangan anemia kekurangan besi sebanyak 25-30%, manakala di Filipina, IDA memberi kesan 1 daripada 4 wanita hamil. Di Malaysia, dianggarkan 31.6-34.6% wanita hamil menghidapi IDA. Kami gembira dengan keputusan kajian klinikal SANOIN yang menekankan peranan dan kesan Tambahan Besi dalam protokol rawatan dan menyediakan pilihan selamat dan berkesan bagi wanita Filipina untuk meningkatkan hasil kesihatan untuk menjaga diri, anak-anak dan keluarga dengan lebih baik. Kami berharap untuk berkongsi dapatan kajian ini dengan para pakar kesihatan dari seluruh Asia Tenggara dan berusaha dalam pendekatan untuk memerangi beban penyakit yang semakin meningkat.”

Ian Barton, Pengarah Kanan, Penyelidikan Perubatan & Hal Ehwal Teknikal – P&G Health (Asia Pasifik, India, Timur Tengah & Afrika) berkata “P&G Health telah bekerja untuk meningkatkan kesedaran dan diagnosis Anemia Kekurangan Besi di seluruh Asia Tenggara bekerjasama dengan pakar kesihatan dan persatuan. Kajian Klinikal SANOIN yang baharu ini adalah langkah berikutnya dalam komitmen kami untuk menyokong perjuangan menentang IDA. Melalui bukti dunia sebenar dan wawasan klinikal, kajian klinikal SANOIN menekankan peranan tambahan besi dalam hasil rawatan dan memberdayakan pengguna untuk hidup lebih sihat dan ceria. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada panel penyelidik kami yang dihormati dan wanita yang menyertai SANOIN. Kami bersyukur kepada Persekutuan Farmasi Antarabangsa (FIP) kerana memasukkan dapatan kajian SANOIN dalam Buku Panduan Farmasis mengurus Anemia Kekurangan Besi yang diterbitkan baru-baru ini.”

Penafian: Indikasi Sangobion mungkin berbeza di negara-negara yang berbeza, sila semak dengan pakar kesihatan tempatan untuk maklumat lanjut.

Mengenai P&G Health:

P&G Health, bahagian kesihatan P&G, memacu inovasi berpusatkan pengguna untuk memberdayakan pengguna kami untuk hidup lebih sihat dan lebih ceria.

Mengenai SANOIN:

SANOIN (Sangobion®Iron+ Kajian Bukan Intervensi untuk Menilai Perubahan Status Hemoglobin dalam Subjek dengan Anemia Kekurangan Besi Ringan hingga Sederhana) adalah kajian pemerhatian terbuka, berlengan tunggal yang disokong oleh P&G Health.

Untuk maklumat lanjut, klik di sini 

Untuk Buku Panduan Farmasis FIP mengurus Anemia Kekurangan Besi, klik di sini 

Rujukan:

1)     Soriano CJL,et al. J Clin Exp Pharmacol.13:385.
2)     Kodyat B, Kosen S, de Pee S. Iron deficiency in Indonesia: current situation and intervention. Nutrition Research. 1998 Dec 1;18(12):1953-63.
3)     Palanog AD, Calayugan MI, Descalsota-Empleo GI, Amparado A, Inabangan-Asilo MA, Arocena EC, Sta. Cruz PC, Borromeo TH, Lalusin A, Hernandez JE, Acuin C. Zinc and iron nutrition status in the Philippines population and local soils. Frontiers in nutrition. 2019 Jun 7;6:81.
4)     Abd Rahman R, Idris IB, Isa ZM, Rahman RA, Mahdy ZA. The prevalence and risk factors of iron deficiency anemia among pregnant women in Malaysia: a systematic review. Frontiers in nutrition. 2022 Apr 15;9:847693.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.