TCL Electronics (01070.HK) Mengesahkan Peningkatan Penghantaran TV Global Lawan Arus Pengurangan Pasaran pada 2023

(SeaPRwire) –   Penghantaran Cerdasan Mini LED Meningkat Hampir Tiga Kali Berikutan Kejayaan Strategi Pasaran Pertengahan Hingga Tinggi

HONG KONG, Jan. 31, 2024TCL Electronics Holdings Limited (“TCL Electronics” atau “Syarikat“, kod saham: 01070.HK) hari ini mengumumkan data penghantaran global bagi tahun 2023. Mengambil keuntungan daripada promosi berterusan Syarikat terhadap strategi “TCL + Falcon” dua jenama dan strategi “pertengahan hingga tinggi + skrin besar”, serta pelaburannya yang meningkat dalam teknologi Mini LED untuk mengukuhkan kelebihan inovatifnya dalam pasaran niş, penghantaran cerdas pintar global TCL pada tahun 2023 mencapai 25.26 juta unit, meningkat 6.2% tahun ke tahun (“YoY”). Khususnya, penghantaran cerdas pintar TCL di pasaran antarabangsa meningkat sebanyak 10.0% YoY dan menduduki tangga teratas di beberapa negara dan rantau.

Cerdas Pintar Pertengahan Hingga Tinggi Mendapat Populariti Pasaran Berikutan Penghantaran Cerdas Mini LED Hampir Bertiga Kali

Dengan trend industri TV global yang terus berkembang ke arah skrin besar dan tinggi, TCL Electronics memanfaatkan peluang pasaran yang dibawa oleh perubahan permintaan, dengan mengenengahkan produk berkualiti tinggi dan kos efektif yang memenuhi keperluan pelbagai kumpulan pelanggan dan mencapai pertumbuhan yang mantap dalam penghantaran cerdas pintar global berukuran besar. Pada tahun 2023, penghantaran cerdas pintar TCL berukuran 65 inci dan ke atas meningkat sebanyak 35.3% YoY, membentuk 24.6% daripada jumlah penghantaran, peningkatan 5.3 peratus mata YoY. Saiz purata cerdas pintar TCL meningkat daripada 48.4 inci kepada 51.1 inci. Sementara itu, pada tahun 2023, penghantaran cerdas pintar Mini LED global TCL meningkat 180.1%[1] YoY manakala penghantaran cerdas pintar quantum dot (“QLED”) meningkat 116.1%[2] YoY.

Sebagai pemimpin dalam teknologi pameran Mini LED, TCL Electronics dengan bangganya melancarkan skrin cerdas raksasa Mini LED QD berprestij 115 inci di pasaran Amerika Syarikat pada Pameran Elektronik Pengguna (CES) tahun ini. Produk ini memecahkan batasan saiz yang pernah dicapai oleh TV Mini LED berskala besar, dengan menggunakan teknologi pengeluaran panel generasi ke-11. Dengan lebih 20,000 zon pencahayaan tempatan dan kecerahan puncak 5,000 nits untuk paparan XDR, produk ini meningkatkan pengalaman hiburan rumah ke tahap yang belum pernah dicapai sebelum ini. Skrin cerdas raksasa Mini LED QD 115 inci TCL, dengan kualiti imej dan inovasi paparan Mini LED yang canggih, dianugerahkan “Anugerah Emas Teknologi Paparan Inovatif Tahun 2023-2024” oleh IDG Global Top Brands.

TCL Electronics Mendahului Penghantaran Antarabangsa, Menunjukkan Kedudukannya Sebagai Pemimpin

Dengan pemulihan pasaran pengguna global yang beransur-ansur pada tahun 2023, penghantaran cerdas pintar TCL di pasaran antarabangsa meningkat sebanyak 10.0% YoY dan menduduki tangga teratas di beberapa negara dan rantau. Memfokuskan kepada rantau tertentu, pasaran negara membangun[3] menyaksikan peningkatan penghantaran sebanyak 17.0% YoY pada tahun 2023, dengan cerdas pintar TCL menduduki tangga pertama dari segi jumlah jualan runcit di Australia, Filipina dan Pakistan[4]. Di Amerika Utara, cerdas pintar TCL menyaksikan peningkatan 15.8% YoY dalam penghantaran untuk tahun 2023, memastikan kedudukan kedua dari segi jumlah jualan runcit di AS[5]. Walaupun menghadapi cabaran ekonomi di Eropah yang menekan permintaan produk teknologi, penghantaran cerdas pintar TCL pulih pada suku keempat, mencatat pertumbuhan suku ke suku sebanyak 82.1%, dengan cerdas pintar TCL merebut kedudukan ketiga dari segi bahagian pasaran jualan runcit di Sepanyol, Perancis, Sweden dan Republik Czech untuk tahun tersebut[6].

Di PRC, pelbagai produk pintar TCL Electronics mencatat prestasi jualan memuaskan semasa festival belanja “Double Eleven”. Semasa acara tersebut[7], Syarikat menduduki tangga teratas dalam carta jualan runcit TV Tmall berdasarkan jumlah Kasar Barangan Dagangan (GMV) di kalangan jenama. Cerdas pintar Mini LED TCL mendominasi carta produk rumah tangga JD.com “Double Eleven”, memastikan tujuh kedudukan dalam kategori Mini LED, termasuk empat kedudukan teratas. Pada suku keempat 2023, penghantaran cerdas pintar TCL di pasaran dalam negara PRC meningkat 33.3% suku ke suku, mengekalkan kedudukan kedua berdasarkan hasil jualan runcit tahunan[8]. Sementara itu, TCL Electronics terus melicinkan produk TV premium sepanjang tahun. Pada tahun 2023, penghantaran cerdas pintar TCL berukuran 65 inci dan ke atas di pasaran dalam negara PRC meningkat 18.2% YoY, membentuk 53.9% daripada jumlah penghantaran Syarikat di pasaran dalam negara PRC, peningkatan 10.3 peratus mata YoY. Penghantaran cerdas pintar TCL berukuran 75 inci dan ke atas di pasaran dalam negara PRC meningkat 45.8% YoY, membentuk 32.4% daripada jumlah penghantaran Syarikat di pasaran dalam negara PRC, peningkatan 11.2 peratus mata YoY.

Mendatang, TCL Electronics akan terus melaksanakan strategi “Globalisasi” dan “Transformasi Teknologi”. Dengan melaksanakan ekosistem IoT pintar merentasi semua kategori produknya, Syarikat berhasrat menyediakan pengalaman hidup yang lebih selesa kepada pengguna dan bertekad untuk menjadi pemimpin pasaran peranti pintar global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.