Tajuk Khas: Apa Yang Membuat Makanan Hakka?

(SeaPRwire) –   BEIJING, China, Jan. 31, 2024 — Adakah anda pernah merasai makanan Hakka atau mengetahui sedikit tentang budaya Hakka? Anda tahu di mana tempat mesti dikunjungi untuk mencari beberapa makanan Hakka asli dan lama di China?

 

Orang Hakka, yang sekarang tersebar di lebih dari 80 negara dan wilayah di seluruh dunia, terkenal dengan masakan dan teknik memasak mereka yang khas. Seperti kata pepatah, “Di mana ada orang Cina, di situ ada orang Hakka.” Khususnya di Markham, Ontario, banyak penduduknya adalah orang Hakka, menjadikannya ibu kota Hakka tidak resmi di Amerika Utara. Zhongshan, kota saudara Markham, merupakan pemukiman penting lainnya bagi orang Hakka, dan tempat yang ideal untuk mencoba makanan Hakka rumahan asli di China.

Di dalam video ini, hos kami Jack bertualang kuliner di Guinan, kampung Hakka terbesar di Zhongshan, dan sangat beruntung dapat mencicipi “babi panggang rangup”, kuliner lezat Hakka yang hanya ditawarkan dua kali setahun di kampung itu — satu untuk pesta kuil dan yang satu lagi untuk Tahun Baru Cina. Bagaimana kota ini bisa mengembangkan masakan yang luar biasa? Untuk memahami pertanyaan ini, Jack juga menghadiri kelas di Kolej Teknis Zhongshan untuk mempelajari lebih lanjut tentang beberapa hidangan istimewa Hakka.

Apa hidangan Hakka lain yang berkesempatan dicicipi oleh Jack dalam makanan rumahan ini? Akan Jack berjaya menemukan resipi Hakka yang unik dan bersejarah untuk masakan yang baik dan akhirnya menyajikan makanan Hakka yang boleh diterima pada percubaan pertamanya?

Hubungi: Feng Kehui
Tel:008610-68996566
E-mel:  

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.