SysAid Terus Memperluaskan Jangkauan Globalnya Melalui Perkongsian Strategik Baru Dengan Hatchit Studios, Memperkenalkan Pengurusan Perkhidmatan IT Berdaya Generatif AI Kepada Pasaran Australia dan New Zealand

(SeaPRwire) –   Berikutan pengumuman terkini tentang ketersediaan umum (GA) SysAid Copilot, dan serentak dengan penandatanganan perikatan strategik baru di kawasan Dach dengan Consist Germany, SysAid melangkah ke era baru pertumbuhan global yang dipercepat dan meluaskan perniagaannya ke kawasan-kawasan baru.

TORONTO dan SYDNEY, 7 Februari 2024 — SysAid, penyedia terkemuka dalam penyelesaian IT dan Enterprise Service Management gembira mengumumkan perkongsian dengan Hatchit Studios, perunding IT yang mengkhususkan dalam transformasi digital dan penyampaian perkhidmatan, untuk menyampaikan ITSM berdaya generatif AI terkini kepada syarikat dan industri pelbagai saiz di pasaran Australia dan New Zealand (ANZ).

Perkongsian antara SysAid dan Hatchit Studios mewakili sinergi yang kuat yang menjanjikan nilai luar biasa bagi organisasi di rantau ini. Hatchit menunjukkan komitmennya terhadap penyelesaian teknologi inovatif dengan SysAid Copilot, keupayaan generatif AI yang lengkap dan baru dikeluarkan, direka untuk mentransformasikan pengalaman perkhidmatan.

SysAid Copilot merevolusikan pengurusan perkhidmatan dengan Chatbot AI untuk Pengguna Akhirnya, menyampaikan penyelesaian sendiri bersuara 24/7 melalui AI generatif. Dengan menggunakan data organisasi dan sumber luar yang disahkan, pekerja diberdayakan untuk menyelesaikan isu dengan lancar. Pentadbir mengekalkan kawalan melalui ciri Memantau dan Memperhalusi. Selain itu, Pembinaan Kategori Bijak mengurangkan kesilapan pembinaan kategori sebanyak ~40%, manakala Ringkasan Kes AI memberikan wawasan masa nyata ke dalam kandungan tiket dan sentimen pekerja dengan Emosi AI, meningkatkan kecekapan perkhidmatan secara keseluruhan.

“Kami berkembang maju dengan memberikan hasil yang luar biasa kepada pelanggan kami dan bersemangat tentang pelbagai perniagaan kami dengan platform SysAid, memacu generasi IT Service Management yang seterusnya ke hadapan dan akhirnya memulakan perkongsian yang berjaya dan berpanjangan,” kata Anthony Masella, Pengarah Urusan Hatchit Studios.

“Kami gembira bekerja dengan Hatchit Studios untuk memacu transformasi berdaya AI di pasaran ANZ yang dinamik ini, sebagai sebahagian daripada strategi pertumbuhan perniagaan global SysAid dan peluasan,” kata Avi Kedmi, CEO SysAid. “Dengan asas pelanggan yang besar di rantau ini, keputusan kami untuk menubuhkan kehadiran tempatan menggariskan komitmen kami untuk menyediakan sokongan tanpa tandingan, memastikan kepuasan pelanggan kami, dan meletakkan diri kami dengan strategik untuk pertumbuhan berterusan. Kami komited untuk memenuhi permintaan yang meningkat untuk inovasi di pasaran ini, mengkoordinasikan pengurusan perkhidmatan di seluruh organisasi dengan AI generatif, memberdayakan pekerja untuk memberi tumpuan kepada tugas bernilai tinggi, dan mempercepat produktiviti organisasi.”

Mengenai Hatchit

Hatchit Studios ialah konsultansi IT Australia yang kecil yang ditubuhkan pada tahun 2013 yang mengkhususkan dalam Transformasi Digital, Penyampaian Perkhidmatan, dan Pengurusan Perkhidmatan Enterprise dan juga Rakan ServiceNow, Creatio & SysAid yang disahkan.

Sifat kecil syarikat butik kami adalah sesuatu yang kami banggakan kerana kami mendapati bahawa apabila saiz syarikat berkembang, kualiti kerjanya berpotensi untuk merosot. Oleh itu, kami sentiasa bermatlamat untuk tidak menjadi yang terbesar, tetapi menjadi yang terbaik. Misi kami adalah untuk mengurangkan risiko proses perniagaan yang tidak wajar, meningkatkan output dan produktiviti perniagaan, dan meningkatkan pengalaman pelanggan untuk pelanggan kami dengan mencipta persekitaran lebih terhubung, serasi antara manusia, proses dan teknologi.

Mengenai SysAid

SysAid bermisi untuk membebaskan organisasi dengan meletakkan AI untuk bekerja untuk mereka dan orang mereka. Kami mengkoordinasikan pengurusan perkhidmatan di seluruh organisasi dengan AI generatif yang menyentuh data khusus yang dikumpulkan daripada ribuan pelanggan dan jutaan pengguna. Tanpa keperluan konfigurasi, AI kami mengurus permintaan pekerja, membantu pertanyaan, dan mempercepat penyelesaian isu. Dengan kebijaksanaan dan kemudahan yang diserap ke dalam hari kerja, produktiviti berkembang sehingga pekerja dapat memberi tumpuan kepada apa yang sepatutnya mereka lakukan, dan organisasi bebas untuk memenuhi tujuan mereka.

Dengan lebih daripada 5,000 pelanggan, SysAid bekerjasama dengan organisasi daripada perniagaan kecil hingga syarikat Fortune 500 di seluruh 140 negara. Untuk maklumat lanjut, sila lawati

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.