SURUHJAYA DI RAJA UNTUK ALULA MENYERTAI KEMPEN ‘SAYA PEDULI’ UNTUK MERAYAKAN, MELINDUNGI, DAN MENAMPILKAN WARISAN BUDAYA, KEBERBAGAIAN, DAN SEJARAH BARAT LUAR ARABIA YANG KAYA

(SeaPRwire) –   ALULA, Saudi Arabia, 1 Februari 2024 — Royal Commission for AlUla (RCU), penjaga budaya untuk barat laut Arabia, telah melancarkan kempen pemuliharaan warisan baharu yang bertujuan untuk memperdalam dan memperkaya pengetahuan, kesedaran, dan keinginan orang ramai untuk melindungi dan meninggikan sejarah kuno AlUla.

Gambar udara karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

Gambar udara karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

Kempen I Care yang dilancarkan 1 Februari ini menyoroti tumpuan tempatan, kebangsaan dan global terhadap kepentingan projek pemuliharaan warisan RCU di AlUla selagi negeri ini terus dibangunkan menjadi muzium hidup terbesar di dunia.

I Care akan mempromosikan keperluan untuk melindungi pelbagai lanskap warisan budaya di AlUla termasuk monumen semula jadi dan buatan manusia sebagai cara untuk meningkatkan pembangunan ekonomi, menggerakkan penglibatan masyarakat, dan meluaskan pengetahuan dan penghargaan orang ramai terhadap sejarah kaya AlUla – matlamat yang selari dengan aspirasi Saudi Vision 2030.

Sebagai fasa pertama ikonik kempen ini, RCU bekerjasama dengan artis terkenal Amerika Syarikat David Popa untuk mencipta karya mercu tanda unik di dalam lanskap AlUla sendiri. Karya seni yang mengambil bentuk dua tangan pelindung ini dibina di sekeliling Kubur Lihyan, Anak Kuza yang ikonik di Hegra yang ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pertama Saudi Arabia pada tahun 2008.

Karya kreativiti yang luar biasa dan sementara ini dibina menggunakan hanya unsur semula jadi termasuk tanah kuning dari Eropah dan tanah merah dari Timur Tengah, merupakan salah satu karya terbesar Popa sehingga kini. Direka untuk terurai dalam masa beberapa minggu, karya seni Popa menekankan keperluan tindakan berkumpulan untuk melindungi lokasi warisan budaya di AlUla, Saudi Arabia dan seluruh dunia.

Dr Abdulrahman Alsuhaibani, Pengarah Eksekutif Arkeologi, Pemuliharaan dan Koleksi di RCU, berkata: “Akar budaya dan tradisi Saudi boleh dikesan beribu tahun yang lalu, dipengaruhi oleh tamadun seperti Nabataean, Minaean dan Lihyanites. Kempen I Care merupakan langkah penting dan inklusif untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan masyarakat AlUla terhadap sejarah luar biasa yang wujud di depan pintu mereka.”

“Kerajaan telah membuat kemajuan besar untuk memulihara dan membangunkan warisan budaya dan koleksi aset berharga, termasuk AlUla dengan sejarah manusia selama 200,000 tahun. Sebagai penjaga warisan unik ini, RCU berfokus untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap keperluan penglibatan dalam usaha pemuliharaan melalui kempen I Care baharu ini. Ini akan membantu memperkukuh hubungan RCU dengan masyarakat kita kerana kita bekerja ke arah matlamat bersama, berkongsi dan inklusif – untuk melindungi dan merayakan warisan kita supaya ia dapat dinikmati selama-lamanya.”

Artis Amerika Syarikat David Popa berkata: “Bekerja untuk projek ini adalah satu keistimewaan yang besar. I Care bukan sahaja satu kempen; ia merupakan perayaan warisan dan tradisi AlUla dan Kerajaan. Warisan AlUla merupakan harta karun untuk seluruh dunia, dan saya diperkaya dengan perbualan mengubah fikiran saya dengan pencerita tempatan, Rawis, Pengawal Warisan dan belia ambisius yang dilatih dalam program Hammayah untuk mengambil alih penjagaan warisan berharga ini.”

Audiens utama kempen I Care adalah generasi muda AlUla. RCU akan menyediakan kit alat lengkap kepada sekolah-sekolah untuk mendidik dan memberdayakan murid-murid muda dan guru mereka melalui siri bengkel yang direka dengan teliti memberi fokus kepada kepentingan pemuliharaan warisan dan bagaimana tanda-tanda warisan menghubungkan dengan cerita, kehidupan dan tradisi masyarakat. RCU juga akan menganjurkan lawatan sekolah dan aktiviti masyarakat di koleksi tanda-tanda sejarah AlUla yang pelbagai seperti Hegra.

Masyarakat, muda dan tua, memainkan peranan aktif dan penting dalam membantu memulihara lanskap warisan budaya AlUla, dengan kempen I Care yang berusaha untuk memenuhi kekurangan pengetahuan dan mempromosikan penemuan masa depan di kalangan penduduk tempatan, pelancong dan warganegara Saudi.

AlUla kini ditubuhkan sebagai destinasi baharu untuk budaya, sejarah, penemuan arkeologi, dan perkongsian pengetahuan kuno.

AlUla merupakan rumah kepada bandar Nabataean dan Tapak Warisan Dunia UNESCO Hegra; bandar Dadan, yang merupakan ibu negara kerajaan Dadanite dan Lihyanite; Perpustakaan terbuka Jabal Ikmah yang bertulis kuno kini dimasukkan ke dalam Senarai Ingatan Dunia UNESCO; dan Bandar Lama AlUla, yang dinobatkan sebagai Salah Satu Kampung Pelancongan Terbaik UNWTO.

Lokasi-lokasi ini dan banyak lagi merupakan sebahagian daripada program aktif RCU dalam pemuliharaan, penjelajahan, dan kajian.

Untuk maklumat lanjut mengenai Royal Commission for AlUla dan programnya, lawati .  

Kit media RCU boleh diakses .

Media sosial

  |   | #ICare #إرثنا_مسؤوليتنا

 

Gambar dekat tangan pelindung I Care dibina di sekeliling Kubur Lihya yang ikonik

Gambar dekat tangan pelindung I Care dibina di sekeliling Kubur Lihya yang ikonik

 

Karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

Karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

 

Karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

Karya seni I Care di Hegra AlUla oleh artis David Popa

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.