SU Group Holdings Menyatakan Pertumbuhan Pendapatan 20% Bagi Tahun Kewangan 2023

  • Peningkatan Pendapatan Kasar Tahun ke Tahun Sebanyak 22%
  • Peningkatan Pendapatan Bersih Tahun ke Tahun Sebanyak 19%

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Jan. 31, 2024 — SU Group Holdings Limited (Nasdaq: SUGP) (“SU Group” atau “Syarikat”), syarikat perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan yang bersepadu di Hong Kong, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023, dengan pertumbuhan yang lebih tinggi dalam pendapatan, pendapatan kasar dan pendapatan bersih, berbanding tahun kewangan berakhir 30 September 2022. Semua jumlah dolar AS yang dinyatakan dalam kenyataan akhbar ini berdasarkan kadar pertukaran HK$7.8293 terhadap US$1.00 pada 30 September 2023.

Tajuk Pemilihan Kewangan:

  • Bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023, SU Group Holdings Limited melaporkan peningkatan pendapatan sebanyak 20% berbanding tahun sebelumnya, dipimpin oleh pertumbuhan dalam perniagaan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan Syarikat yang meningkat 27% berbanding tahun sebelumnya.
  • Pendapatan kasar meningkat sebanyak 23% berbanding tahun sebelumnya kepada HK$48.0 juta (US$6.14 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023, dengan margin pendapatan kasar 29% bagi kedua-dua tahun.
  • Pendapatan bersih meningkat sebanyak 19% berbanding tahun sebelumnya kepada HK$9.8 juta (US$1.25 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023, yang mewakili peningkatan 25% secara per saham bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 berbanding tahun kewangan berakhir 30 September 2022.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif SU Group Holdings Limited, Dave Chan, berkata, “Kami gembira melaporkan keputusan kewangan yang kukuh, dengan peningkatan pendapatan yang signifikan sebanyak 20% semasa tahun kewangan 2023. Ini dipimpin oleh peningkatan sebanyak 27% dalam pendapatan daripada perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan bermargin tinggi kami. Kami lihat ini sebagai satu bidang pertumbuhan berlebihan bagi kami dalam jangka masa panjang. Kami percaya ini akan meletakkan kami secara saingan dan semakin menyumbang kepada pertumbuhan berterusan kami dalam pendapatan dan keuntungan pada tahun-tahun akan datang. Landskap ancaman keselamatan yang semakin meningkat telah meningkatkan permintaan pelanggan terhadap perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan kami yang bersepadu. Penawaran kami, daripada pengimejan dan pengesanan ancaman kepada penyelesaian parking, menyasarkan keperluan ini yang semakin meningkat. Kami komited untuk memanfaatkan teknologi inovatif, memastikan kami sentiasa berada di garis hadapan pasaran dan terus memenuhi permintaan pelanggan yang berubah.”

Encik Chan terus berkata, “Walaupun kami bangga dengan kemajuan yang signifikan, semangat kami sebenarnya lebih besar apabila mempertimbangkan peluang pertumbuhan yang terbuka. Kelebihan saingan kami, ditambah dengan portfolio penyelesaian dan perkhidmatan keselamatan canggih yang semakin meluas, rekod, dan pelanggan canggih, meletakkan kami dalam kedudukan strategik. Kami percaya kami berada dalam kedudukan yang sesuai untuk memperluas kehadiran pasaran dan mempercepatkan pertumbuhan dengan menyokong pelanggan di pasaran tambahan di rantau Asia Pasifik dan seterusnya. Kami juga bersemangat telah baru-baru ini menyempurnakan penawaran awam permulaan kami di pasaran terkemuka Nasdaq. Langkah ini tidak sahaja memperkukuhkan kedudukan kewangan kami tetapi juga memberi keyakinan tambahan kepada pelanggan sedia ada dan potensi. Kami menjangkakan pencapaian ini akan bertindak sebagai pemangkin pertumbuhan yang lain. Dengan akses modal yang diperluaskan dan kesinambungan jenama yang lebih tinggi, kami berada dalam kedudukan yang sesuai untuk memajukan pertumbuhan melalui pertumbuhan organik yang dipercepatkan dan potensi pengambilalihan strategik. Kami bersemangat tentang masa depan kerana kami terus melaksanakan peluang pertumbuhan banyak ini.”

Ketua Pegawai Kewangan SU Group Holdings Limited, Calvin Kong, menyatakan, “Kami mencatat peningkatan hampir 19% dalam pendapatan bersih bagi tahun kewangan 2023, mencerminkan pertumbuhan pendapatan kami, pelaksanaan strategi peningkatan margin kasar dan kecekapan operasi kami. Kami dilengkapi dengan baik untuk teruskan trajektori pertumbuhan kami dengan menangani permintaan pelanggan yang berkembang dalam pasaran Hong Kong. Serentak, kami sedang mengkaji dan mengejar peluang pertumbuhan baharu di pasaran geografi yang sebelumnya tidak terkena. Gabungan kekuatan kewangan dan komitmen kepada inovasi meletakkan kami untuk kejayaan berterusan dan kepimpinan pasaran.”

SU Group Holdings Limited (Nasdaq: SUGP) menyediakan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan dan perkhidmatan pengawal keselamatan dan pengimejan:

  • Perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan: Syarikat menawarkan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan kepada pelanggan, termasuk menyediakan (i) sistem dan produk keselamatan, pembekalan, dan perkhidmatan penyelenggaraan berkaitan; (ii) sistem dan produk keselamatan sahaja; atau (iii) perkhidmatan penyelenggaraan sahaja. Selain itu, SU Group Holdings Limited menyediakan perkhidmatan sewa peralatan kepada pelanggannya dengan menggunakan sistem dan peralatan keselamatan khusus untuk tempoh kontrak.
  • Perkhidmatan pengawal keselamatan dan pengimejan: Syarikat menyediakan perkhidmatan pengawal keselamatan, dengan menghantar pengawal keselamatan dengan kemampuan dan kelayakan yang sesuai atas permintaan, untuk memenuhi keperluan pelanggan seperti menjaga dan mengawal harta fizikal dengan, antara lain, melakukan rondaan, pengawal pintu masuk, kawalan akses dan pemantauan alarm dan tindak balas seperti pengesanan api dan gas, pengesanan pencerobohan dan pengurusan kecemasan seperti perkhidmatan pertolongan cemas dan komunikasi serta pengevakuasian. SU Group Holdings Limited juga menawarkan perkhidmatan pengawal keselamatan yang menyasarkan koordinasi dan pengurusan orang ramai, dan menyediakan perkhidmatan pengimejan keselamatan, di mana pengimej berkelayakannya bekerja untuk mengesan bahan letupan, peranti letupan dalam hantaran kargo udara dan barang berbahaya untuk tujuan keselamatan melalui pengendalian sistem pengesanan ancaman.

Keputusan Kewangan Bagi Tahun Kewangan Berakhir 30 September 2023

Pendapatan meningkat sebanyak 20% kepada HK$163.7 juta (US$20.91 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 daripada HK$136.4 juta (US$17.43 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2022, terutamanya disebabkan peningkatan pendapatan daripada perniagaan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan bermargin tinggi Syarikat. Pendapatan daripada penyediaan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan meningkat sebanyak 27% kepada HK$98.1 juta (US$12.53 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 daripada HK$77.2 juta (US$9.87 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2022.

Kos pendapatan meningkat sebanyak 19% kepada HK$115.6 juta (US$14.77 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 daripada HK$97.2 juta (US$12.42 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2022. Peningkatan ini selari dengan pertumbuhan perniagaan perkhidmatan kejuruteraan berkaitan keselamatan.

Pendapatan kasar meningkat sebanyak 22% kepada HK$48.0 juta (US$6.14 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 daripada HK$39.2 juta (US$5.01 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2022, dengan margin pendapatan kasar 29% bagi kedua-dua tahun. Keuntungan bersih meningkat sebanyak 19% kepada HK$9.8 juta (US$1.25 juta) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023, yang mewakili peningkatan 25% secara per saham bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 berbanding tahun kewangan berakhir 30 September 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.