SOPHiA GENETICS dan AstraZeneca Sepanyol Komited untuk Meningkatkan Ujian Kanser Ovarian di Sepanyol

(SeaPRwire) –   SOPHiA GENETICS dan AstraZeneca Spain meluaskan program pengujian HRD untuk menyokong diagnosis molekul kanser ovarium di Sepanyol

BOSTON dan ROLLE, Switzerland dan MADRID, 7 Feb 2024 — SOPHiA GENETICS (Nasdaq: SOPH), syarikat perisian berdasarkan awan dan pemimpin dalam perubatan berasaskan data, hari ini mengumumkan ia telah meluaskan program sedia ada di Sepanyol untuk meningkatkan akses kepada ujian tempatan untuk kekurangan homologous rekombinasi (HRD) di seluruh negara. Penambahan program ini, disokong oleh AstraZeneca Spain dan rangkaian di seluruh negara, akan terus komitmen SOPHiA GENETICS terhadap kesihatan global yang adil dengan membuat ujian penting ini tersedia kepada ribuan lagi pesakit di negara ini.

Program dari SOPHiA GENETICS dan AstraZeneca Spain bermula pada 2022, apabila AstraZeneca dan SOPHiA GENETICS bekerjasama untuk menggunakan ujian HRD kepada lima makmal di seluruh negara. Dalam masa enam minggu sahaja, makmal-makmal bersedia untuk memulakan pemprosesan sampel, membolehkan mereka memproses sampel tumor secara cepat. Kerjasama ini membolehkan lebih daripada 4,000 sampel dianalisis sehingga kini, bersamaan kira-kira 90 peratus ujian HRD yang tersedia untuk pesakit di Sepanyol.

Dengan pengumuman hari ini, AstraZeneca Spain menamakan SOPHiA GENETICS sebagai rakan kongsi keutamaannya dalam menggunakan ujian HRD di seluruh Sepanyol. Bersama-sama, SOPHiA GENETICS dan AstraZeneca menawarkan pilihan untuk ujian HRD menjadi tersedia di lebih banyak makmal di seluruh negara untuk membantu pengesanan HRD dalaman. Ujian ini tidak sahaja akan membantu mengenal pasti tumor HRD-positif tetapi akan menyokong diagnostik lebih pantas dengan meningkatkan isi padu dan kelajuan pengurutan generasi seterusnya (NGS) ujian dan profil tumor yang tersedia. Dengan menggunakan Platform SOPHiA DDMTM di makmal-makmal lain, syarikat-syarikat bertujuan untuk meningkatkan diagnostik dipercepatkan untuk pesakit dan menyokong pakar perubatan dalam perancangan rawatan ketepatan.

Untuk Marta Moreno, pengarah Hal Ehwal Korporat dan Akses Pasaran AstraZeneca Sepanyol, “Di AstraZeneca kami memberi tumpuan untuk meletakkan kebolehpasukan kepada pesakit bekerjasama dengan hospital dan pusat rujukan di seluruh Sepanyol. Berkat kajian biomarker kami boleh memperbaiki pendekatan kepada pesakit kanser, memberi mereka rawatan dengan jaminan keberkesanan yang lebih besar dan setepat mungkin, memenuhi matlamat kami untuk mencatat sejarah kanser dan menghapuskannya suatu hari nanti sebagai punca kematian. Oleh itu perjanjian kami dengan SOPHiA GENETICS, untuk menawarkan pusat hospital di seluruh Sepanyol kemungkinan untuk membuat diagnosis tepat untuk pesakit kanser ovarium.”

“Keupayaan untuk kemudahan tempatan di Sepanyol untuk menguji status HRD adalah penting bagi pembekal di rantau ini membangunkan rancangan rawatan berasaskan data untuk membantu meningkatkan hasil kesihatan positif,” kata Kevin Puylaert, Pengarah Pengurus, EMEA, SOPHiA GENETICS. “Kami gembira untuk meluaskan program ujian kami di beberapa kemudahan diagnostik tempatan. Program ini tidak sahaja akan membuat perbezaan kepada mereka yang menerima ujian tetapi akan meningkatkan isi padu data global tentang HRD untuk membantu kemajuan lanjut terhadap pilihan rawatan bagi mereka yang menghadapi kanser ovarium.”

HRD disebabkan oleh keupayaan sel yang terjejas untuk membaiki pecah ganda DNA melalui laluan pembaikan homologous rekombinasi (HRR); ia merupakan petunjuk penting respons tumor kepada beberapa pilihan rawatan. HRD berkaitan dengan perkembangan beberapa kanser termasuk kanser ovarium lanjut, dan merupakan alterasi paling biasa dalam kanser ovarium1, dengan kira-kira separuh daripada semua pesakit baru didiagnosis mempunyai tumor HRD-positif2.

Tentang AstraZeneca Sepanyol

AstraZeneca (LSE/STO/Nasdaq: AZN) adalah syarikat farmasi sains global yang memberi tumpuan kepada penemuan, pembangunan dan pemasaran ubat-ubatan preskripsi dalam Onkologi, Penyakit Langka dan Biopharma, termasuk Kardiovaskular, Ginjal dan Metabolisme, dan Pernafasan dan Imunologi. Beribu pejabat di Cambridge, United Kingdom, AstraZeneca beroperasi di lebih 100 negara dan ubat-ubatannya yang inovatif digunakan oleh jutaan pesakit di seluruh dunia.

AstraZeneca adalah Majikan Teratas di Sepanyol dan Eropah dan telah dianugerahkan sijil EFR untuk Syarikat Bertanggungjawab Keluarga.

Lawati astrazeneca.es dan ikuti syarikat di Twitter @AstraZenecaES dan Instagram @AstraZenecaES

Tentang SOPHiA GENETICS 
SOPHiA GENETICS (Nasdaq: SOPH) adalah syarikat perisian yang ditujukan untuk menubuhkan amalan perubatan berasaskan data sebagai piawaian rawatan dan penyelidikan sains hayat. Ia pencipta Platform SOPHiA DDMTM, platform berdasarkan awan yang mampu menganalisis data dan menjana wawasan daripada set data multimodal yang kompleks dan pelbagai mod pengdiagnosis. Platform SOPHiA DDMTM dan penyelesaian, produk dan perkhidmatan berkaitan kini digunakan oleh rangkaian hospital, makmal dan institusi biofarmasi global. Untuk maklumat lanjut, lawati atau sambung di , , , dan . Di mana orang lain melihat data, kami melihat jawapan. 

SOPHiA DDMTM Dx HRD Solution tersedia sebagai produk CE-IVD untuk Kegunaan Diagnostik In Vitro di Eropah dan Turki. Maklumat dalam kenyataan akhbar ini adalah mengenai produk yang mungkin atau mungkin tidak tersedia di negara-negara yang berbeza dan, jika berkenaan, mungkin atau mungkin tidak menerima kelulusan atau kelulusan pasaran oleh badan pengawalseliaan kerajaan untuk tujuan penggunaan yang berbeza. Sila hubungi untuk mendapatkan maklumat produk yang sesuai untuk negara tempat kediaman anda.

Kenyataan Prospektif SOPHiA GENETICS: Kenyataan ini mengandungi pernyataan yang merupakan kenyataan prospektif. Semua pernyataan selain pernyataan fakta sejarah yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini, termasuk pernyataan mengenai keputusan operasi dan kedudukan kewangan kami pada masa hadapan, strategi perniagaan, produk dan teknologi, serta rancangan dan objektif pengurusan untuk operasi masa depan, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif berasaskan kepercayaan dan anggapan pengurusan kami dan maklumat yang kini tersedia kepada pengurusan kami. Kenyataan sedemikian tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian, dan keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif disebabkan pelbagai faktor, termasuk yang dinyatakan dalam penyataan kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Tiada jaminan boleh diberikan bahawa keputusan masa depan sedemikian akan dicapai. Kenyataan prospektif sedemikian yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini bertarikh pada tarikh di sini. Kami secara tegas menafikan sebarang obligasi atau komitmen untuk mengemaskini kenyataan prospektif yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini untuk mencerminkan sebarang perubahan dalam jangkaan kami atau sebarang perubahan dalam peristiwa, keadaan, atau keadaan yang mana kenyataan tersebut berdasarkan, kecuali diperlukan oleh undang-undang yang berkenaan. Tiada perwakilan atau jaminan (tersurat atau tersirat) dibuat tentang ketepatan mana-mana kenyataan prospektif sedemikian.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10342032/#:~:text=According%20to%20The%20Cancer%20Genome,clinical%20benefits%20of%20PARP%20inhibitors.
2

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.