SM: Masih banyak ruang untuk pertumbuhan pada 2024

(SeaPRwire) –   PASAY CITY, Filipina, Jan. 31, 2024 — SM Investments Corporation, salah satu konglomerat terkemuka negara, mengatakan masih ada ruang pertumbuhan dengan Filipina secara konsisten menunjukkan pertumbuhan pengguna.

“Bahkan semasa krisis Asia, penggunaan rumah tangga di Filipina cukup tahan lama, terutamanya memacu pertumbuhan ekonomi berterusan,” Presiden dan Ketua Eksekutif SM Investments Frederic C. DyBuncio berkata.

Perbelanjaan bersifat diskresionari dalam kategori utama seperti fesyen, makanan dan minuman serta hiburan, antara lain, mendorong aktiviti penggunaan.

“Kami positif tentang perniagaan runcit kami, dan kami terus peka terhadap keperluan pelanggan kami kerana kami menawarkan pilihan yang boleh sepadan dengan saiz dompet mereka,” kata Encik DyBuncio.

Remitan yang banyak dari Pekerja Migran Indonesia (PMI) juga menyokong kisah penggunaan Filipina. Menambah api pertumbuhan penggunaan ialah pengembangan BPO dan meningkatkan nombor pengangguran. Banyak syarikat BPO telah berpindah ke kawasan luar bandar menyediakan kuasa perbelanjaan tambahan kepada populasi muda.

SM sedang meluaskan terutamanya di kawasan luar bandar yang menawarkan peluang untuk menubuhkan format runcit moden dalam sektor yang sangat tidak diserap.

Lebih 80 peratus kedai runcit baru SM terletak di luar Wilayah Metropolitan Manila. Penggandaan pusat membeli-belah juga diarahkan ke wilayah.

Perumahan juga menawarkan peluang besar. SM Development Corporation (SMDC), lengan perumahan SM, mempunyai kehadiran berkembang di wilayah strategik berhampiran pusat membeli-belah dan terminal pengangkutan SM.

Dalam perbankan, BDO Unibank dan lengannya BDO Network Bank terus menyediakan penyelesaian kewangan yang relevan untuk menangani keperluan perbankan unik di wilayah. Untuk masyarakat di kawasan terpencil tanpa cawangan bank tradisional, BDO Cash Agad membolehkan akses mudah ke dana untuk perbelanjaan harian, kecemasan, atau keperluan perniagaan.

SM melabur dalam sektor pertumbuhan tinggi seperti logistik melalui 2GO, penyedia pengangkutan dan logistik terbesar di negara dan Airspeed, syarikat penyelesaian logistik terpadu dan penghantaran ekspres yang kedua-duanya berada dalam kedudukan yang baik untuk memenuhi pelbagai keperluan ekonomi.

Dalam perlumbaan tenaga bersih, SM melabur dalam bekalan tenaga boleh diperbaharui melalui syarikat tenaga geoterma Filipina Geothermal Production Company untuk menyokong advokasi negara yang semakin meningkat untuk tenaga hijau dan pembangunan mampan.

“Pelabur melihat kami sebagai wakil kerana semua perniagaan SM menyentuh kehidupan seharian jutaan rakyat Filipina.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.