Skor Ancaman Secureworks Membawa Era Baru Kecerdasan Buatan Keamanan Siber

(SeaPRwire) –   Ahli analisis keselamatan kini boleh yakin bahawa mereka mengutamakan dan menangani amaran yang membawa risiko paling besar kepada organisasi mereka

ATLANTA, Feb. 1, 2024 — Secureworks® (NASDAQ: SCWX), pemimpin global dalam siberkeselamatan, hari ini mengumumkan pelancaran Threat Score berdaya AI untuk mengurangkan bunyi amaran dan mengurangkan beban kerja ahli analisis keselamatan sebanyak lebih 50%. Dengan masa tinggal ransomware semakin pendek, ahli analisis keselamatan kini berada di bawah tekanan yang lebih besar berbanding sebelum ini untuk membuat keputusan yang betul mengenai amaran mana yang perlu disiasat. Threat Score membantu mereka dengan meramal kemungkinan kesan negatif dalam konteks operasi organisasi, memberi mereka – dan perniagaan – keyakinan bahawa pasukan mereka mengurangkan risiko organisasi.

Mengurangkan bunyi amaran dan masa untuk bertindak balas adalah bidang terbesar di mana AI boleh memberi kesan kepada hasil keselamatan. Penjimatan beban kerja yang dicapai melalui Threat Score memastikan bahawa ahli analisis bertindak dan menangani ancaman yang membawa risiko paling besar, lebih cepat. Pada masa di mana organisasi berdepan dengan kekurangan bakat siber terbesar dan paling meluas dalam sejarah, pengurangan beban kerja membolehkan pasukan dalaman meningkatkan skala dengan cara yang tidak pernah mungkin sebelum ini.

Threat Score, yang boleh didapati dalam Secureworks Taegis XDR, antara inovasi industri pertama yang mengintegrasikan AI ke dalam aliran kerja ahli analisis keselamatan untuk meningkatkan ketepatan dan mempercepat masa tindak balas merentasi perniagaan. Ahli analisis yang bekerja di Pusat Operasi Keselamatan (SOC) Secureworks telah merealisasikan penjimatan masa sebanyak lebih 50% menggunakan Threat Score sepanjang 12 bulan terakhir. Melalui gelung maklum balas berterusan dengan SOC Secureworks yang melibatkan pelabelan dan pelacakan data, Threat Score terus belajar dan menjadi lebih tepat.

“Bagi AI mempunyai nilai yang bermakna dalam siberkeselamatan, ia mesti memberi kesan positif kepada beban kerja, produktiviti dan hasil yang dicapai pasukan keselamatan. Di mana AI memberi nilai sebenar ialah dengan memanfaatkan jumlah data dan maklumat ancaman yang besar untuk mengurangkan bunyi dalam konteks operasi organisasi, untuk memberikan maklumat tepat mengenai ketegasan dan kemungkinan ancaman. Dengan masa tinggal semakin pendek, jendela tindak balas semakin kecil. Threat Score memberi keyakinan bahawa ahli analisis menggunakan sumber di mana ia diperlukan paling untuk mengurus risiko siber untuk perniagaan dan pemangku kepentingan. Seni yang mungkin apabila beban kerja ahli analisis anda berkurang separuh adalah benar-benar signifikan,” kata Kyle Falkenhagen, Ketua Pegawai Produk, Secureworks.  

“Anda hanya dapat menyampaikan inovasi transformasi ini kepada pelanggan jika anda mempunyai jenis, jumlah dan ketepatan masa data peristiwa keselamatan baharu seperti yang dimiliki Secureworks. AI mempunyai potensi besar untuk mengubah dinamik jenayah siber, dan kami bekerja dengan pelanggan dan rakan kongsi untuk membentuk masa depan yang lebih baik secara bertanggungjawab,” sambung Falkenhagen.

Sentiasa dilatih menggunakan jutaan amaran keselamatan merentasi awan, hos, rangkaian, e-mel, identiti, dan aplikasi perniagaan, Threat Score boleh lebih mengutamakan dan memahami ancaman berbanding SIEM dan EDR kerana jumlah dan jenis data. Threat Score menilai setiap amaran dan menetapkan nilai antara 0 hingga 10, dengan 10 menunjukkan kemungkinan yang lebih besar bahawa aktiviti itu membawa ancaman sebenar kepada organisasi.  

Skor, yang boleh dilihat merentasi organisasi oleh ahli analisis SecOps dan perniagaan, memasukkan konteks mengenai kedudukan keselamatan dan persekitaran organisasi.  Secara unik, kebarangkalian adalah berdasarkan beberapa faktor, termasuk peristiwa makroekonomi, tetapi dinilai dalam konteks persekitaran organisasi. Ini bermakna serangan siber yang sama mungkin mendapat skor yang lebih tinggi untuk sebuah organisasi berbanding yang lain. Pentingnya, Threat Score juga memberikan keterangan mengenai berapa kerap amaran itu dilihat oleh asas pelanggan global Secureworks.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada Threat Score termasuk: wawasan global, wawasan organisasi, bilangan amaran yang dilihat, peratusan diselesaikan, peratusan dinaik taraf, peratusan dianggap berbahaya, dan hubungan entiti dengan amaran lain. Maklumat ini sebelum ini memerlukan pengumpulan manual, yang secara signifikan memberi kesan kepada masa tindak balas memandangkan data Secureworks mendapati bahawa 95% amaran yang dihasilkan daripada penyelesaian pihak ketiga adalah positif palsu. Threat Score tidak sahaja mengurangkan bunyi, tetapi ia juga memberikan ahli analisis maklumat yang diperlukan untuk mempercepatkan proses membuat keputusan apabila ancaman berisiko tinggi dikenal pasti.

“Secureworks telah menjadi kuasa inovasi dalam ruang XDR dan MDR selama beberapa tahun, dan ciri seperti Threat Score menyokong fokus syarikat pada memanfaatkan AI untuk meningkatkan pengesanan dan tindak balas, dan menyokong ahli analisis keselamatan pada masa di mana ia tidak pernah lebih diperlukan,” kata Lucas Ferreyra, Ahli Analisis Amalan Siber di Frost and Sullivan. “Dengan mengurangkan positif palsu dan mencipta ketelusan terhadap ancaman yang dihadapi sesebuah organisasi, Secureworks memberdayakan pengurusan risiko yang lebih baik dan menyampaikan pemahaman siberkeselamatan yang dipertingkat di semua peringkat perniagaan.”

Mengenai Secureworks

Secureworks (NASDAQ: SCWX) adalah pemimpin siberkeselamatan global yang menjamin kemajuan manusia dengan Secureworks® TaegisTM, platform terbuka XDR berasaskan SaaS yang dibina berdasarkan lebih 20 tahun data pengesanan sebenar, kepakaran operasi keselamatan, dan maklumat ancaman dan penyelidikan. Taegis dimasukkan ke dalam operasi keselamatan lebih 4,000 organisasi di seluruh dunia yang menggunakan keupayaan maju, berdaya AI untuk mengesan ancaman lanjut, menyederhanakan dan bekerjasama dalam siasatan, dan mengotomatikan tindakan yang betul.

Sambung hubungan dengan Secureworks melalui dan dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.