SK hynix Perkenalkan Pelan Jalan untuk Penggunaan Bahan Dikitar Semula

  • Bertujuan untuk meningkatkan peratusan bahan kitar semula yang digunakan kepada 25% menjelang 2025, di atas 30% menjelang 2030
  • Menetapkan matlamat dan rancangan tindakan, sambil menggalakkan penyertaan daripada rakan kongsi
  • Bergerak ke arah ekonomi kitar semula dengan bergabung tenaga bersama semua pemangku kepentingan

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 6 Feb. 2024 — SK hynix Inc. (atau “syarikat”, ) mengumumkan hari ini bahawa ia telah menetapkan laluan untuk menggunakan bahan kitar semula* dan bahan boleh diperbaharui** secara aktif dalam pengeluaran, menandakan kes pertama syarikat semikonduktor meletakkan pelan jangka sederhana hingga jangka panjang sedemikian.

SK hynix’s recycled and renewable materials targets
SK hynix’s recycled and renewable materials targets

*Bahan Kitar Semula: Bahan yang diekstrak, dipulih dan diproses semula daripada sisa pra-pengguna yang dijana dalam proses pengeluaran sebelum tiba kepada pengguna akhir atau daripada sisa pasca-penggunaan yang dibuang selepas digunakan.

**Bahan Boleh Diperbaharui: Bahan lestari yang berasal daripada alam semula jadi dan boleh dipulih semula secara semula jadi dalam masa, akhirnya tidak terkurang (contohnya kayu, dll.).

“Untuk mencapai Net Zero, atau Keneutralan Karbon, penubuhan sistem ekonomi kitar semula berpusatkan kitar semula sumber menjadi tugas penting bagi negara dan syarikat di seluruh dunia,” kata SK hynix. “Selaras dengan trend ini, kami telah memutuskan untuk secara proaktif menubuhkan dan setia melaksanakan matlamat meningkatkan penggunaan bahan kitar semula secara berperingkat.”

Menerusi laluan ini, SK hynix bertujuan meningkatkan peratusan bahan kitar semula yang digunakan dalam produk yang sekarang dihasilkan oleh syarikat kepada 25% menjelang 2025 dan lebih 30% (berdasarkan berat) menjelang 2030.

Sebagai sebahagian daripada pelan itu, SK hynix akan memulakan dengan logam asas untuk pengeluaran semikonduktor, seperti kuprum, timah, dan emas, dan menggantikannya dengan bahan kitar semula. Pakar industri menunjukkan bahawa bahan logam paling berkesan apabila berkaitan dengan kitaran sumber kerana ia mengambil bahagian besar berat produk ingatan siap dan sukar digantikan dengan bahan lain.

Syarikat juga merancang untuk berusaha keras untuk mempromosikan kitaran sumber, termasuk menggantikan pembungkusan plastik yang digunakan untuk melindungi produk semikonduktor siap dengan plastik kitar semula.

Untuk tujuan ini, SK hynix menyediakan sistem pelaksanaan untuk matlamat dalam laluan.

Syarikat akan mengukuhkan prosedur pensijilan dan penilaian kualiti untuk bahan kitar semula yang dibeli secara terus oleh syarikat, dan memutuskan sama ada hendak menggunakan bahan yang terkandung dalam bahagian yang dibekalkan oleh rakan kongsi selepas menerima dan mengkaji penilaian kualiti. Selain itu, SK hynix merancang untuk menggalakkan pembekalnya menyertai usaha untuk mendapatkan pengesahan daripada organisasi luaran yang dipercayai secara umum, seperti ISO 14021*, untuk mengesahkan penggunaan dan peratusan bahan kitar semula. Dalam proses ini, syarikat akan memberikan sokongan tanpa kira-kira kepada pembekalnya jika perlu.

*ISO 14021: Label alam sekitar jenis 2 yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Piawaian Antarabangsa (ISO) yang digunakan oleh pengeluar untuk mengisytiharkan diri mereka ramah alam sekitar

“Sebagai syarikat yang mengambil pengurusan ESG dengan serius, kami bercadang untuk secara aktif menyertai penubuhan ekonomi kitar semula global,” kata Junho Song, Naib Presiden dan Ketua Kualiti Lanjutan & Analisis, SK hynix. “Semasa melaksanakan laluan ini, kami akan bekerjasama dengan semua pemangku kepentingan dalam rantai bekalan semikonduktor, termasuk pelanggan dan pembekal, untuk mencapai keputusan praktikal.”

“Bahan-bahan ini bukan tawaran jualan sekuriti SK hynix Inc. di Amerika Syarikat. Sekuriti tersebut tidak boleh ditawarkan atau dijual di Amerika Syarikat tanpa pendaftaran dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. SK hynix Inc. tidak bercadang untuk mendaftarkan sebarang tawaran di Amerika Syarikat atau menjalankan penawaran awam sekuriti di Amerika Syarikat.”

Tentang SK hynix Inc.

SK hynix Inc., beribu pejabat di Korea, adalah pembekal semikonduktor terkemuka di dunia yang menawarkan cip Ingatan Akses Rawak Dinamik (“DRAM”), cip ingatan kilat (“NAND flash”) dan Penderia Imej CMOS (“CIS”) untuk pelanggan terkemuka di seluruh dunia. Saham Syarikat disenaraikan di Bursa Saham Korea, dan Saham Depositari Global disenaraikan di Bursa Saham Luxembourg. Maklumat lanjut mengenai SK hynix boleh didapati di , news.skhynix.com.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.