Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse Shenglong Electric membuat penampilan sulung yang mengagumkan

(SeaPRwire) –   WUHAN, China, Feb. 5, 2024 — Baru-baru ini, Shenglong Electric, syarikat elektrik terkemuka China, mengadakan pameran keempat syarikat di Pusat Komunikasi Sains dan Teknologi Negara di Beijing.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse Shenglong Electric
Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse Shenglong Electric

Sulit untuk mencari sebarang suis penyaman udara di venue yang luas itu, dan bangunan dapat secara automatik menyesuaikan suhu penyaman udara berdasarkan perubahan bilangan pengunjung. Ini adalah salah satu scenario aplikasi sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse yang dicipta oleh Shenglong Electric.

Sebaik sahaja dilancarkan, scenario aplikasi ini segera menjadi topik hangat dalam industri bangunan pintar tempatan kerana ia merupakan cubaan nyata pertama dalam dunia nyata untuk metaverse-based smart building. Ia telah menjadi pelopor di banyak bidang, termasuk bangunan pintar IoT pertama, bangunan pertama dengan operasi dan penyelenggaraan metaverse, bangunan hijau pintar pertama dengan AI rendah karbon dan bangunan pintar yang dikendalikan oleh AI.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse mempunyai antaramuka IoT yang kuat. Buat pertama kalinya ia mengintegrasikan lebih daripada 20 subsistem yang berbeza termasuk penyaman udara, keselamatan, perlindungan kebakaran, kawalan bangunan dan kuasa, yang sebelum ini berjalan secara berasingan, menurut Zhang Lihui, ketua pasukan penyelidikan dan pembangunan Shenglong Electric.

Oleh itu, di pusat komunikasi dengan jumlah keluasan pembinaan lebih daripada 60,000 meter persegi, tiada panel kawalan penyaman udara atau pencahayaan tradisional di dinding, mengelakkan keperluan untuk pemasangan berpilin yang rumit.

Melalui pembelajaran autonomi, sistem pengurusan bangunan pintar secara automatik mengawal operasi semua peralatan di seluruh bangunan di bawah pelbagai persekitaran cuaca dan lalu lintas tanpa campur tangan manusia, mengurangkan penggunaan tenaga secara berkesan sambil memenuhi keperluan bangunan.

Selain itu, sistem ini juga boleh membuat ramalan untuk merealisasikan kawalan pintar penyejukan dan pemanasan.

Contohnya, jika tarikh pameran dimasukkan ke dalam sistem terlebih dahulu, sistem akan meramalkan bilangan pengunjung di sebuah dewan pameran pada masa tertentu berdasarkan data terdahulu, dan menyesuaikan suhu bilik terlebih dahulu, dengan itu menjimatkan penggunaan tenaga dan meningkatkan pengalaman lawatan.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse ini boleh mengurangkan kos operasi dan penyelenggaraan sebanyak 70% dan penggunaan tenaga sebanyak 15% masing-masing.

Di pameran itu, Shaikh Muhammad Shariq, wakil ketua Bank Negara Pakistan di China, menghantar jemputan kepada Shenglong Electric.

Beliau berkata bahawa Pakistan memberi tumpuan kepada usaha penjelajahan dan pencapaian cemerlang Shenglong Electric dalam peralatan kuasa dan automasi elektrik, dan mengalu-alukan pencapaian ini menyertai pembinaan Koridor Ekonomi China-Pakistan untuk menjadi piawaian baru bagi kerjasama PakistanChina.

Rachid, penasihat komersial dari Morocco, juga terkesan dengan produk dari China.

Hubei terkenal dengan teknologi tinggi, yang memberi manfaat kepada seluruh negara. Saya fikir teknologi tinggi syarikat seperti Shenglong Electric harus menjadi kes baik bagi syarikat China, termasuk syarikat Hubei, untuk belajar, terutamanya dalam usaha menggabungkan teknologi pintar,” kata Rachid.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.