Separuh tahun laporan NPATA US$2 bilion¹,² Naik 13% pada kadar mata wang berterusan³

(SeaPRwire) –   Pertumbuhan portfolio CSL Behring yang kuat terutamanya Ig

RINGKASAN KEWANGAN4

 • Pendapatan $8.05 billion, naik 11% pada CC3
 • NPAT $1.90 billion1, naik 17%
 • NPAT $1.94 billion1 pada CC3, naik 20%
 • NPATA $2.02 billion1,2 , naik 11%
 • NPATA $2.06 billion1,2 pada CC3, naik 13%
 • NPATA1,2 pendapatan sesaham $4.182, naik 11%
  • NPATA1,2 pendapatan sesaham $4.26 pada CC3 naik 13%
 • Dividen interim 5 sebanyak US$1.19 sesaham
  • Dikonversi ke mata wang Australia, dividen interim adalah kira-kira A$1.81 sesaham, naik 12%
 • Panduan disahkan semula – NPATA FY24 dijangka berada dalam julat kira-kira $2.9 billion hingga $3.0 billion2 pada CC3 

MELBOURNE, Australia, Feb. 13, 2024 — CSL Limited (ASX:CSL; USOTC:CSLLY) hari ini mengumumkan keuntungan bersih selepas cukai dilaporkan sebanyak $1.90 billion1 untuk 6 bulan berakhir 31 Disember 2023, naik 20% berdasarkan asas mata wang konstan3. Keuntungan asas (NPATA) adalah $2.02 billion1,2, naik 13% berdasarkan asas mata wang konstan kepada $2.06 billion1,2,3.

Dr. Paul McKenzie, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengurus Besar CSL berkata, “Keputusan separuh tahun kami untuk tahun kewangan 2024 yang kuat didorong oleh prestasi luar biasa CSL Behring di seluruh portfolio, terutamanya imunoglobulin.  Inisiatif plasma yang telah kami laksanakan mula menggerakkan pemulihan margin kasar.”

“CSL Seqirus mencapai pertumbuhan kukuh dalam musim yang mencabar.  Portfolio produk berbeza telah melampaui pasaran.”

“Untuk CSL Vifor kami bersedia untuk pasaran besi yang beransur-ansur.”  

PRESTASI

CSL Behring

Jumlah pendapatan adalah $5,238 million, naik 14%3 berbanding tempoh yang boleh dibandingkan sebelumnya.

Imunoglobulin (Ig) jualan produk sebanyak $2,757 million, meningkat 23%3 dengan pertumbuhan kuat dicatat di seluruh geografi disebabkan bekalan plasma global dan permintaan pesakit.

PRIVIGEN®  / INTRAGRAM® (Imunoglobulin Intravena (Manusia), 10% Cecair) jualan meningkat 27%3 kerana momentum dari tahun sebelumnya berterusan dalam meningkatkan ketersediaan produk dan kadar diagnosis pesakit.

HIZENTRA® (Imunoglobulin Subkutaneus (Manusia), 20% Cecair) jualan adalah naik 18%3 didorong oleh  kadar diagnosis pesakit.  HIZENTRA® terus menjadi pemimpin pasaran jelas untuk imunoglobulin subkutaneus.

Permintaan asas untuk Ig terus kuat disebabkan keperluan pesakit yang signifikan dalam indikasi utama – kekurangan imun asas utama, kekurangan imun sekunder dan polineuropati demyelinasi kronik berinflamasi (CIDP).

Albumin jualan sebanyak $613 million, naik 8%3

Jualan kuat di pasaran emerging dengan pertumbuhan kukuh di AS dan Eropah.  Pertumbuhan di China sederhana, ditekan oleh tekanan persaingan.

Produk khas jualan sebanyak $976 million, naik 6%3 dipimpin terutamanya oleh permintaan untuk KCENTRA® dan HAEGARDA®.  

KCENTRA® (kompleks protombin 4 faktor) mencatat pertumbuhan jualan 12%3, kerana ia terus lebih menembusi pasaran pembalikan warfarin di AS.

HAEGARDA®, rawatan kami untuk pesakit dengan Angioedema Herediteri, meningkat 9%, didorong oleh perpindahan berterusan dari rawatan semasa kepada profilaksis dan prestasi yang kuat di UK dan Eropah.

Garadacimab (Anti-FXIIa) untuk HAE, telah diajukan untuk kelulusan peraturan di AS dan EU.

Pengumpulan Plasma

Pengumpulan plasma kekal kuat.  Kos pengumpulan, yang termasuk pampasan penderma dan buruh, terus menurun. 

Satu pelan pelaksanaan baru untuk peranti plasmapheresis RIKA telah dibangunkan.  Pelaksanaan di seluruh fleet AS dijangka dalam tempoh 18 bulan akan datang.  Selain itu, keputusan dari ujian nomogram individu yang dijalankan oleh pembekal kami telah diajukan untuk kelulusan peraturan.

CSL Seqirus

Jumlah pendapatan sebanyak $1,804 million, naik 2%3 didorong oleh vaksin influenza beradjuvant FLUAD®, yang meningkat 14%3.

Pertumbuhan ini dicapai di atas latar belakang kadar imunisasi yang berkurangan dan menggarisbawahi kekuatan portfolio produk berbeza CSL Seqirus.

Semasa tempoh ini:

 • Vaksin mRNA yang boleh mengautodiri untuk COVID diluluskan oleh Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kesejahteraan Jepun
 • aQIVc, vaksin influenza generasi seterusnya yang menggabungkan teknologi adjuvan dengan pembuatan sel berdasarkan, mengambil pesakit terakhir dalam kajian fasa III pada Januari 2024.

CSL Vifor

Jumlah pendapatan adalah $1,011 million.  Tempoh yang boleh dibandingkan sebelumnya termasuk hanya 5 bulan pendapatan berikutan pengambilalihan Vifor Pharma pada Ogos 2022.  

Semasa tempoh ini:

 • Persiapan telah dibuat untuk pasaran besi yang beransur-ansur
 • Terdapat prestasi yang kuat dari agen eritropoiesis jangka panjang, MIRCERA®
 • TAVNEOS® dilancarkan dengan jayanya di beberapa negara Eropah

Walaupun potensi strategik perniagaan masih kuat, kami telah merendahkan aspirasi pertumbuhan jangka pendek kami untuk CSL Vifor.

Prestasi Perbelanjaan

Perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan (R&D) adalah $669 million8, naik 11%3 berbanding tempoh yang boleh dibandingkan sebelumnya.  Peningkatan perbelanjaan mencerminkan kos yang lebih tinggi berkaitan dengan kemajuan portfolio R&D dan pelaburan dalam infrastruktur R&D.

Perbelanjaan jualan dan pemasaran (S&M) adalah $707 million8, naik 2%3 berbanding perbandingan dengan tempoh sebelumnya.  Satu bulan tambahan CSL Vifor dan peningkatan dalam kos buruh menjelaskan peningkatan dalam perbelanjaan S&M manakala perbelanjaan S&M lain dikekalkan pada tahap tempoh yang boleh dibandingkan sebelumnya.

Perbelanjaan pentadbiran dan am (G&A) adalah $323 million8, turun 7%3  disebabkan perbezaan pertukaran asing yang menguntungkan dan kecekapan yang dijana dari penyatuan fungsi memudahcara kumpulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Perbelanjaan penyusutan dan penyenaraian (D&A) (tidak termasuk perolehan)