Sennheiser Melancarkan Headset Studio Rujukan HD 490 PRO

(SeaPRwire) –   Diperuntukkan untuk menangani kompleksiti pengeluaran muzik hari ini

 Sennheiser HD 490 PRO rujukan studio kepala telefon adalah campuran yang sempurna ketelusan, keselesaan dan kebolehpercayaan

SINGAPURA, 26 Januari 2024Sennheiser hari ini melancarkan Sennheiser HD 490 PRO rujukan studio kepala telefon terbuka baru, direka khas untuk mengeluarkan, mencampur dan memperbaiki. Kepala telefon dinamik yang melebihi telinga ini menampilkan pengeluaran bunyi yang sangat tepat dan pentas bunyi yang sangat luas dan realistik. Ketepatan dan julat yang unggul ini memberi pengeluar, pencampur dan jurutera memperbaiki, serta pemuzik, ketelusan yang diperlukan untuk keputusan mencampur kritikal dan dengan yakin menyelesaikan sebarang isu penempatan panning. Sennheiser HD 490 PRO dan HD 490 PRO Plus (termasuk aksesori tambahan) akan tersedia dalam tempoh dua bulan akan datang.


“Jika anda membandingkan pengeluaran muzik hari ini dengan 10, 20 tahun yang lalu, anda akan perasan bagaimana peningkatan kuasa pemprosesan dan automasi parameter yang kompleks telah mengubah cara pengeluaran muzik dibuat,” kata Jimmy Landry, Pengurus Pasaran Kategori untuk MI di Sennheiser. “Dalam setiap genre, jurutera dan pencipta muzik sentiasa melangkaui sempadan, mencipta campuran yang sangat kompleks yang boleh cenderung kepada apa yang dipanggil ‘buta bunyi’. Campuran boleh menjadi padat dan kabur, dengan terlalu banyak alat muzik duduk pada kedudukan yang sama dan frekuensi mereka bersaing. Bagi jurutera atau pemuzik, ia menjadi sukar untuk mendengar setiap alat muzik atau suara dengan jelas.”

The Sennheiser HD 490 PRO is Sennheiser’s top-of-the range professional model for mixing, mastering and producing
The Sennheiser HD 490 PRO is Sennheiser’s top-of-the range professional model for mixing, mastering and producing

Ketelusan spektrum bunyi penuh

Untuk menangani kompleksiti ini, jurutera Sennheiser telah memberi HD 490 PRO pentas bunyi yang sangat luas dan dimensi untuk mengenal pasti komponen campuran dengan tepat. Rangkaian suara yang sangat ringan memastikan pengeluaran bunyi yang pantas dan autentik. Respons frekuensi tidak berwarna dan jujur merentasi seluruh spektrum bunyi, dengan bahagian rendah penuh, tepat dan jelas ditakrifkan berkat silinder frekuensi rendah khas. Liputan telinga kalis terdedah Sennheiser Open-frame Architecture, yang mengurangkan resonans dan penyelewengan.

The HD 490 PRO studio headphones deliver a wide, spatial sound stage with excellent localisation, enabling producers to create refined masters
The HD 490 PRO studio headphones deliver a wide, spatial sound stage with excellent localisation, enabling producers to create refined masters

“Semua ciri-ciri ini digabungkan untuk membolehkan profesional muzik mengenal pasti dan menyelesaikan sebarang isu penempatan panning dan frekuensi rendah yang meragukan – memastikan campuran jelas dan tuan rumah yang sangat diperbaiki,” jelaskan Gunnar Dirks, Pengurus Produk Sennheiser. “Kepala telefon studio HD 490 PRO meletakkan anda dalam kawalan setiap butiran.”

Senang dipakai

Pasangan kepala telefon studio yang cemerlang hanya setengah baik jika ia tidak selesa. Oleh itu, jurutera Sennheiser telah meletakkan dekad pengalaman mereka dalam reka bentuk headset profesional ke dalam HD 490 PRO. Reka bentuk ringan dan ergonomiknya menghapuskan sebarang titik tekanan, kerana kepala tidak menekan bahagian sensitif kepala yang paling sensitif. Juga, bantal telinga melebihi telinga menampilkan zon keselesaan berpaten Sennheiser untuk kening kaca mata sementara mengekalkan penutupan yang baik.

Paten juga telah dipohon berkenaan geometri paksi khas HD 490 PRO. Reka bentuk ini memastikan bahawa kepala telefon secara optima menyesuaikan diri dengan kepala apabila dipakai, dan mengekalkan tekanan sentuhan sama tidak kira bentuk kepala pengguna.

“Apabila anda mencipta muzik, perkara terakhir yang anda mahu adalah memberi tumpuan kepada keserasian kepala telefon anda. HD 490 PRO membenarkan anda merasai muzik dan lupakan kepala telefon,” kata Landry. 

Dua jenis bantal telinga untuk sesuaikan diri dengan tugas tangan

“Pembangunan HD 490 PRO dihadapkan oleh tinjauan kepala telefon profesional terbesar yang pernah kami lakukan, di mana pengguna mengundi bunyi rujukan neutral dan rata sebagai ciri paling penting,” jelaskan Dirks. “Walau bagaimanapun, apabila kami melihat statistik pasaran, kami mendapati bahawa respons sedikit lebih hangat lebih disukai daripada tindak balas 100% neutral. Oleh itu, kami memutuskan untuk memberi pelanggan kami dua kepala telefon dalam satu – dengan menyediakan dua set bantal telinga yang direka dengan teliti untuk membentuk bunyi secara berbeza.”


Bantal telinga mengeluarkan (velour) HD 490 PRO mempunyai respons sedikit lebih hangat untuk mencipta perspektif dan membantu pengguna membuat penilaian holistik bunyi. Bantal telinga mencampur (kain), sebaliknya, membenarkan bunyi yang sangat rata dan neutral yang membantu menyelam ke dalam butiran apabila rujukan bunyi diperlukan dalam menyelesaikan campuran. Kedua-dua bantal telinga boleh dicuci – penyelesaian yang bersih dan lestari.

The type of ear pad has a massive impact on sound reproduction – with the HD 490 PRO, users get two headphones in one. With the producing ear pads reproduction is slightly warmer, while the mixing ear pads help to drill down on the individual frequencies
The type of ear pad has a massive impact on sound reproduction – with the HD 490 PRO, users get two headphones in one. With the producing ear pads reproduction is slightly warmer, while the mixing ear pads help to drill down on the individual frequencies

Lesen untuk dearVR MIX-SE

HD 490 PRO termasuk lesen percuma untuk plugin inovatif dearVR MIX-SE dari Dear Reality. Plugin ini menukarkan DAW ke dalam persekitaran campuran maya terunggul, menyimulasikan akustik yang direka dengan teliti untuk studio campuran ideal. Bukan sahaja jurutera atau pemuzik ditempatkan di titik manis, dear VR MIX-SE juga membantu memastikan terjemahan yang seimbang dan konsisten campuran di sistem yang berbeza. 

Perhatian terhadap butiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Reka bentuk teliti model studio tahap atas ini tidak berhenti dengan aksesori. Sebagai contoh, kabel kepala telefon boleh disambungkan ke bahagian telinga kanan atau kiri HD 490