Sendbird Melancarkan “Salesforce Connector” yang Dikuasakan Chatbot AI

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 7 Februari 2024 — Sendbird, penyedia global terkemuka untuk API komunikasi web dan mudah alih, mengumumkan pelancaran rasmi “Salesforce Connector” yang dipacu oleh bot cerdas AI.

Sendbird's 'Salesforce Connector' can be easily implemented without any coding required.
Sendbird’s ‘Salesforce Connector’ can be easily implemented without any coding required.

Salesforce Connector milik Sendbird adalah penyelesaian perkhidmatan pelanggan yang diintegrasikan dengan Salesforce Service Cloud, platform CRM terkemuka di dunia.

Dengan Salesforce Connector milik Sendbird, perniagaan boleh menjalankan perbualan sokongan pelanggan secara langsung dalam Salesforce, tanpa perlu aplikasi berasingan. Integrasi ini menyederhanakan proses sokongan pelanggan dengan memaparkan ketersediaan ejen, kes yang ditugaskan, dan memudahkan prosedur perundingan secara keseluruhan. Selain itu, dengan menggabungkan Smart Assistant AI yang berkuasa Sendbird, pengalaman perkhidmatan pelanggan yang personal seperti interaksi manusia kini mungkin.

Tambahan pula, dengan memanfaatkan teknologi ChatGPT, penyambung boleh menyusun semula interaksi pelanggan terdahulu, menilai kesesuaian mesej, dan secara automatik menjana transkrip perbualan yang menyeluruh selepas sesi selesai.

Peciri-peciri maju ini boleh dilaksanakan dengan mudah tanpa perlu pengkodingan yang meluas. Berbeza dengan penyelesaian tradisional yang mungkin mengambil masa sebulan untuk kajian, pembangunan dan pelaksanaan, Salesforce Connector milik Sendbird boleh beroperasi dalam masa beberapa jam, menggambarkan keunggulannya sebagai penyelesaian mudah alih SaaS yang ramah pengguna untuk keperluan perniagaan.

“Salesforce Connector akan menjadi alat wajib untuk menyederhanakan operasi sokongan pelanggan dengan cekap dan meningkatkan kualiti perkhidmatan melalui pengalaman yang dipersonalisasi,” kata Sanghee Lee, Pengurus Besar Sendbird APAC.

Salesforce Connector milik Sendbird boleh dimuat turun melalui pasaran aplikasi Salesforce AppExchange.

Mengenai Sendbird:

Sendbird ialah platform komunikasi dan bot cerdas AI terkemuka di dunia, melayani lebih 4,000 perniagaan global. Platform syarikat menyediakan pelbagai ciri seperti chat masa sebenar, panggilan suara dan video, yang mudah dan cepat diintegrasikan ke dalam aplikasi, memudahkan komunikasi lancar antara pengguna dan jenama. Terutamanya, penyelesaian Smart Assistant milik Sendbird membolehkan penciptaan dan pelaksanaan bot cerdas AI tanpa pengkodingan. Antara pelanggan global terkemuka termasuklah Yahoo Sports, Careem, Ola, Rally Health, Carousell, Virgin Mobile UAE, Dream11, Paytm, Grand Rounds, Teladoc, Accolade, Hinge, Picpay, Rakuten, dan lain-lain. Sendbird telah menerima pelaburan daripada ICONIQ Growth, Tiger Global Management, STEADFAST Capital Ventures, Meritech Capital, Emergence Capital, Shasta Ventures, August Capital, Funders Club, World Innovation Lab, dan Y Combinator.

Sendbird beribu pejabat di San Mateo, California, Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.