Sambutan Tahun Baru Cina yang Meriah di Chinatown Melbourne

(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia, 13 Februari 2024 – Pada hari Ahad, 11 Februari 2024, suasana gembira memenuhi pusat bandar Australia yang tertua, sempena sambutan Tahun Baharu Cina terbesar di Melbourne. Keluarga dan rakan-rakan bersatu untuk menyambut Tahun Naga, meraikan dengan makanan, muzik, seni dan budaya masyarakat Cina dan Asia yang kaya di Melbourne.

“Pusat bandar Melbourne merupakan satu-satunya tempat yang sesuai untuk menyambut Tahun Baharu Cina ini,” Demikian dinyatakan oleh Pegawai Sementara Datuk Bandar Nicholas Reece.

Acara tahun ini menarik lebih 200,000 orang hadirin, memberikan rangsangan yang besar kepada perniagaan dan peniaga pusat bandar Cina setempat. Ini adalah peningkatan daripada jumlah kehadiran pada tahun sebelumnya, iaitu hampir 180,000 orang yang meraikannya bersama.


Tarikan utama ialah perarakan Naga Millennium Processional. Perarakan yang diketuai oleh hos dan penaja acara, naga sepanjang 55 meter itu berliku-liku di tengah-tengah orang ramai, menyebarkan berkat Tahun Baharu.

Persatuan Pusat Bandar Cina Melbourne, sebuah organisasi nirlaba yang dijalankan oleh sukarelawan yang berdedikasi untuk menyokong dan mewakili masyarakat Cina dan Asia di Melbourne, menjadi hos acara tahun ini. Sejak ditubuhkan pada bulan Mei 2022, persatuan ini berada di barisan hadapan dalam mempromosikan hubungan erat sosial dan merayakan budaya Cina dan Asia dalam masyarakat yang lebih luas.

“Festival tahun ini merupakan permulaan yang sempurna untuk sambutan Tahun Baharu Cina,” kata JJ Heng dan Trevor Du, Pengasas Bersama Persatuan Pusat Bandar Cina Melbourne. “Melbourne merupakan pusat budaya dan acara di Australia, dan nilai-nilai Australia seperti kebebasan, saling menghormati, keadilan, dan kesamaan peluanglah yang menyatukan kita semua.”

“Hari ini, kita, dari latar belakang yang berbeda, berkumpul untuk merayakan Tahun Baharu Cina Naga di pusat pusat bandar Cina Melbourne yang semarak, yang telah lama menjadi simbol keragaman multikultural di Australia, ” kata Xiaodong Chen, Wakil Konsul Republik Rakyat China di Melbourne. “Saya berharap hubungan antara China dan Australia akan mencapai lebih banyak pencapaian baru dalam setiap bidang.”

Kejayaan perayaan Tahun Baharu Cina tahun ini dalam memperingati Tahun Naga semakin menguatkan dedikasi Persatuan Pusat Bandar Cina Melbourne untuk memastikan penyampaian lebih banyak acara terkait yang lancar dan kolaboratif. “Bersama Persatuan Pusat Bandar Cina Melbourne, kami mengucapkan kemakmuran, pertumbuhan, ketahanan, dan kelimpahan kepada warga Melbourne saat memasuki Tahun Naga,” kata Pegawai Sementara Datuk Bandar Nicholas Reece.

Seperti banyak penaja lainnya, HungryPanda, platform pengiriman makanan Asia terkemuka, sangat senang menjadi bagian dari acara tersebut, merayakan warisan budaya. “Kami sangat berterima kasih atas kesempatan untuk menjadi bagian dari acara yang luar biasa ini,” kata Kitty Lu, Direktur Hubungan Masyarakat di HungryPanda. “Tujuan kami adalah menghubungkan makanan, orang, dan budaya, dan perayaan ini tentunya mencapai semua hal tersebut.”

Persatuan Pusat Bandar Cina Melbourne mengucapkan terima kasih atas dukungan dan dukungan murah hati yang diterima dari Pemerintah Negara Bagian Victoria, Kota Melbourne, dan Federasi Asosiasi Cina di Victoria sebagai Mitra Kehormatan  Co-organisasi dan semua penaja dan pendukung perayaan tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.