Rokid dan Hainan Airlines Melancarkan Pengalaman Penerbangan AR Pertama di Dunia

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, Feb. 8, 2024 — Mencapai langkah penting dalam mendefinisikan semula hiburan dalam penerbangan, Rokid telah bekerjasama dengan Hainan Airlines untuk melancarkan pengalaman penerbangan AR pertama di dunia.

Passengers making their way from Shenzhen to Xi'an aboard Hainan Airlines flight HU7874 on February 7th were treated to an immersive entertainment experience with Rokid AR Entertainment Kits.
Passengers making their way from Shenzhen to Xi’an aboard Hainan Airlines flight HU7874 on February 7th were treated to an immersive entertainment experience with Rokid AR Entertainment Kits.

Penumpang yang menuju dari Shenzhen ke Xi’an telah diberikan kejutan istimewa di atas penerbangan Hainan Airlines HU7874 pada 7 Februari pada pukul 10 pagi. Kacamata khas menanti mereka di tempat duduk, menawarkan pengalaman hiburan yang menyerap dengan membenarkan pengguna untuk menikmati filem 3D dengan skrin tanpa sempadan 120 inci, resolusi 1080P, dan kadar penyegaran 120Hz, seakan-akan mempunyai pawagam peribadi pada ketinggian 30,000 kaki.

Bermula 8 Februari dan berlangsung selama lebih sebulan, lebih daripada 20 penerbangan Hainan Airlines akan memasukkan Rokid AR Entertainment Kits, dimuat turun dengan beberapa filem 3D offline, membenarkan penumpang untuk menikmati bentuk baru hiburan dalam penerbangan. Inisiatif ini bertujuan untuk membawa kegembiraan kepada penumpang, meningkatkan perjalanan mereka dengan teknologi terkini.

Untuk memastikan pengalaman menonton yang lancar dan menyeronokkan, pasukan Rokid telah melakukan ujian peranti yang mendalam dan memilih lima filem terkini yang sesuai untuk ditonton semasa Tahun Baru Cina.

Kacamata AR Rokid direka untuk kenyamanan, hanya berat 75g, dengan hayat bateri sehingga 5 jam, membolehkan pengguna dengan mudah menonton tiga filem sekaligus. Dilengkapi dengan pengeras suara dwihala, penumpang boleh menikmati kualiti bunyi yang tinggi tanpa mengganggu orang lain.

Inisiatif kerjasama ini menandakan pembangunan penting dalam mengubahsuai landskap hiburan dalam penerbangan tradisional, menawarkan pengalaman yang menyerap kepada penumpang seperti tidak pernah sebelum ini. Dengan teknologi terus mengubahsuai perjalanan udara, masa hadapan menjanjikan pengalaman yang lebih peribadi dan pelbagai untuk penumpang penerbangan.

Memandang ke hadapan, dengan terus memperbaiki infrastruktur seperti rangkaian 5G dan pengkomputeran awan, Rokid merancang untuk meluaskan aplikasi teknologi ARnya dalam penerbangan, termasuk permainan interaktif secara langsung dan lawatan maya. Matlamatnya adalah untuk menjadikan setiap penerbangan pengalaman yang tidak terlupa untuk penumpang semua peringkat umur, benar-benar memimpin era “penerbangan pintar”.

Untuk maklumat lanjut, lawati .

Tentang Rokid

Rokid, syarikat platform produk yang ditubuhkan pada 2014, memberi tumpuan kepada teknologi interaksi manusia-komputer. Kini, Rokid bekerja pada penyelidikan dan pembangunan produk perkakasan dan perisian seperti kacamata AR dan sistem pengendalian YodaOS.

Melalui penyelidikan pengecaman pertuturan, pemprosesan bahasa semula jadi, paparan optik, pelantar semikonduktor, dan reka bentuk perkakasan, Rokid telah membangunkan pelbagai penyelesaian realiti bertambah (AR) untuk pelanggan pengguna dan perniagaan, termasuk kacamata AR Rokid Max dan Stesen Rokid.

Setakat ini, produk syarikat telah dijual dan digunakan di lebih 80 negara dan rantau di seluruh dunia.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.