Ractigen Therapeutics Bersama University Medical Centre Utrecht Pacu Inovasi saRNA Dalam Gangguan Perkembangan Neuro

(SeaPRwire) –   SUZHOU, China, Jan. 29, 2024 — Ractigen Therapeutics, sebuah syarikat farmaseutikal klinikal yang memimpin dalam saRNA terapeutik, mengumumkan kolaborasi formal dengan Pusat Perubatan Universiti Utrecht, yang bersekutu dengan Universiti Utrecht.

Profesor Bobby Koeleman, Ketua Kumpulan di Jabatan Genetik dalam Pusat Perubatan Molekul di Universiti Utrecht, akan memimpin kolaborasi dengan Ractigen Therapeutics. Dengan sinergi memanfaatkan platform penemuan saRNA terkemuka Ractigen, kepakaran kimia perubatan, dan sistem penghantaran oligonukleotida yang inovatif, kerjasama ini bertujuan untuk mentranslasikan penyelidikan praklinikal yang menjanjikan ke dalam terapi klinikal yang berkesan secara klinikal. Pasukan penyelidikan Profesor Koeleman, terkenal dengan kerja mereka dalam mengungkapkan asas genetik epilepsi kanak-kanak yang teruk, akan menyumbang sasaran gen baru yang dipenuhi potensi terapeutik.

Kerjasama ini mewakili pendekatan praktikal untuk mengintegrasikan penyelidikan akademik dengan keupayaan industri untuk membangunkan rawatan potensi untuk gangguan neuropembangunan. Melalui kolaborasi ini, teknologi Ractigen dan penyelidikan Universiti Utrecht dijangka akan memberikan sumbangan yang besar kepada bidang saRNA terapeutik dan pembangunan terapi untuk gangguan neuropembangunan.

Dr. Long-Cheng Li, CEO Ractigen Therapeutics, memberi komen mengenai kolaborasi itu: “Kerjasama kami dengan Universiti Utrecht mewakili langkah penting dalam misi kami untuk membangunkan terapi inovatif untuk gangguan genetik yang mencabar. Dengan menggabungkan teknologi RNAa kami dan sistem penghantaran maju dengan penyelidikan berkesan Utrecht, kami percaya kami boleh membuat perbezaan yang nyata dalam bidang gangguan neuropembangunan.”

Mengenai Pusat Perubatan Universiti Utrecht

Pusat Perubatan Universiti Utrecht adalah salah satu institusi kesihatan awam terbesar di Belanda. Ia bersekutu dengan Universiti Utrecht. Profesor Koeleman adalah pakar dalam genetik, komited untuk mencari punca genetik penyakit genetik biasa dan jarang, dan seterusnya bertujuan untuk menterjemahkan penemuan genetik ke kepentingan klinikal. Kumpulannya memberi tumpuan untuk membangunkan saRNAs kecil untuk gen yang berkaitan dengan epilepsi kanak-kanak yang teruk.

Mengenai Ractigen Therapeutics

Ractigen Therapeutics berada di garis hadapan dalam membangunkan ubat saRNA, menggunakan mekanisme RNAa untuk meningkatkan ekspresi gen endogen. Pendekatan puncak ini memanfaatkan kekuatan saRNA untuk secara khusus menarget dan meningkatkan transkripsi gen sasaran, dengan itu memulihkan fungsi protein normal mereka. Dengan mengatasi penindasan gen atau penghasilan protein yang tidak mencukupi melalui pengaturan naik sasaran, Ractigen menangani keadaan sebelum ini tidak dapat diatasi, menawarkan harapan baru kepada pesakit dan keluarga yang terjejas oleh pelbagai gangguan genetik kompleks.

Maklumat Hubungan:
Ractigen Therapeutics

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.