Projek ICE IV Memacu Intra Asia ke India, Timur Tengah, dan Seterusnya

(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia, 7 Februari 2024 — E&, Telecom Egypt, Telin dan sebuah pengendali besar India telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) baru untuk menubuhkan konsortium bertujuan untuk membangunkan Projek ICE IV. Sistem Pusat Data (DC) ke DC ini akan menghubungkan kawasan Intra Asia ke India dan Timur Tengah secara licin melalui laluan unik yang menunjukkan semangat kerjasama sebenar antara wilayah-wilayah ini.

left - Nabil Baccouche, Group Chief Carrier Wholesale Officer from e&, second from right - Seif Mounib, Vice President International and Wholesale from Telecom Egypt, and right - Budi Satria Dharma Purba, Chief Executive Officer (CEO) from Telin sign MoU of ICE SYSTEM IV Project : Propels Intra Asia to India, Middle East, and Beyond.
left – Nabil Baccouche, Group Chief Carrier Wholesale Officer from e&, second from right – Seif Mounib, Vice President International and Wholesale from Telecom Egypt, and right – Budi Satria Dharma Purba, Chief Executive Officer (CEO) from Telin sign MoU of ICE SYSTEM IV Project : Propels Intra Asia to India, Middle East, and Beyond.

Meluas kira-kira 11,000km, sistem baru ini merancang untuk melaksanakan teknologi kabel terbuka terkini dan subsea ROADMs untuk menghubungkan Indonesia dan Singapura ke India, Oman, Mesir, dan Emiriah Arab Bersatu. Projek ICE IV akan mengambil laluan baru melalui Selat Sunda dan menjadi kabel antarabangsa pertama untuk mendarat di Kochi, India dalam dekad kebelakangan ini; menawarkan laluan berdaya tahan dan pintu gerbang antarabangsa baharu. Tambahan daratan yang sedang dipertimbangkan juga termasuk pautan antara Timur Tengah dan Mesir serta antara Kochi dan Chennai, membuat Projek ICE IV unik. Tarikh siap sedia untuk digunakan adalah suku ke-4, 2027.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, peningkatan permintaan, disertai dengan kekurangan stok telah memacu pasaran jalur lebar global untuk berkembang dan menjadi pemacu utama pembinaan sistem kabel laut baharu. Apabila sambungan kabel laut berkembang, reka bentuk PoP ke PoP menetapkan piawaian baharu di mana seni bina ini memenuhi keperluan pembekal kandungan dan pengguna data besar jauh lebih baik. Projek ICE IV akan mengamalkan prinsip-prinsip ini dengan menyediakan sambungan licin, jalur lebar luar biasa, dan keselamatan rangkaian melalui kepelbagaian.

Milestone penting ini bagi projek berlaku semasa acara Capacity Middle East yang terkemuka di mana MoU empat syarikat pemimpin pasaran; Nabil Baccouche – Ketua Pegawai Kerjasama dan Grosir Kumpulan di e&, Seif Mounib Timbalan Presiden Antarabangsa dan Grosir di Telecom Egypt dan Budi Satria Dharma Purba, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Telin dan pengendali India. Acara menandatangani ini menunjukkan komitmen semua pihak untuk melabur dan memajukan pasaran jalur lebar global untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggannya.

Nabil Baccouche, Ketua Pegawai Kerjasama dan Grosir Kumpulan e& berkata: Dengan Projek ICE IV, kami menakrifkan semula peta sambungan, membawa benua lebih rapat daripada sebelumnya, dan membuka capaian jalur lebar untuk bilion orang Dengan komitmen kami untuk menjadikan SmartHub sebagai lokasi pilihan sebagai salah satu hab grosir neutral terbesar, Projek ICE IV akan mempercepatkan sambungan lebih lanjut untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berkembang di seluruh Eropah, Timur Tengah, Afrika, Asia dan Amerika.

Mohamed Nasr, Pengurus Besar dan CEO Telecom Egypt memberi komen: “Sejak permulaan evolusi gentian optik laut lebih 30 tahun lalu, Telecom Egypt telah memainkan peranan penting dalam membolehkan dan menyokong pembentukan projek-projek laut khususnya yang menghubungkan Asia Tenggara ke Eropah. Laluan khusus ini dianggap sebagai infrastruktur teras yang menghubungkan benua terbesar, dan salah satu laluan laut bawah laut yang berterusan meningkat. Telecom Mesir bangga bekerjasama dengan rakan-rakan ICE dalam pembinaan projek luar biasa ini. Menjadi ahli pengasas “ICE IV” adalah bukti kepercayaan mendalam kami terhadap kepentingan infrastruktur kritikal ini. Kami menyediakan akses terbuka ke lebih 20 kabel laut yang mendarat di Mesir dengan infrastruktur transit antarabangsa terkini dan berbeza yang akan menjadi sebahagian daripada reka bentuk yang dirancang. Selain itu, Projek ICE IV akan membolehkan kami meluaskan jejak kaki dan terus menganjakkan portfolio infrastruktur kabel laut kami untuk menangani permintaan global untuk sambungan yang sentiasa meningkat.

Budi Satria Dharma Purba, CEO Telin menyatakan:Pelanggan kini menuntut pengalaman pengguna terbaik, memaksa pembekal untuk berinovasi dan membina rangkaian latensi rendah melalui laluan berbeza dan unik. Ini memaksa Telin untuk merangka Indonesia sebagai hab masa depan di wilayah Indo-Pasifik ini. Kami boleh mewujudkan peluang baharu untuk semua sistem kabel ICE dengan mengintegrasikannya dengan negara dan sistem berkaitan. Indonesian Cable Express akan menjadi jambatan. Inisiatif ICE Telin memastikan struktur kos cekap dan pelaksanaan lebih pantas. Program ICE melibatkan 7 sistem kabel berasingan yang menghubungkan Indonesia ke semua pasaran berpotensi. Dalam tempoh 5 tahun akan datang, pelaksanaan sistem akan bermula, setiap satu mematuhi 4 prinsip asas: Akses DC ke DC, Latensi Ultra Rendah, Pendaratan Berbeza dan Laluan Unik.

Mengenai e& Kerjasama dan Perkhidmatan Grosir

Sebagai tenaga penggerak sambungan, e& Kerjasama dan Perkhidmatan Grosir berdiri sebagai unit perniagaan vital dan dinamik, memainkan peranan penting dalam e&-salah satu kumpulan teknologi terkemuka di dunia.

Dengan komitmen untuk meluaskan jangkauannya kepada semua pelanggan dengan bertindak sebagai pemangkin inovasi dan memastikan kelincahan dalam semua penyelesaiannya, e& kerjasama dan perkhidmatan grosir adalah hab internet, mudah alih dan serantau terbesar untuk sistem kabel antarabangsa.

Ekosistem Kerjasama dan Perkhidmatan Grosir merangkumi rangkaian antarabangsa serantau yang paling meluas yang menghubungkan 160 pengendali antarabangsa dengan rangkaian mudah alih antarabangsa yang mencapai lebih 800 destinasi.

Melalui pelbagai perkongsian strategik dan kaki tangan global di 16 negara dan 2 pejabat serantau di Eropah dan Asia, ia menawarkan rangkaian penyelesaian maju untuk pengendali mudah alih, pengendali, ISP, grosir dan OTT di seluruh dunia untuk memenuhi keperluan sambungan yang semakin meningkat. Ini terutamanya termasuk perkhidmatan mudah alih, data, suara dan satelit.

e& Kerjasama dan Perkhidmatan Grosir juga diiktiraf secara global sebagai ‘Pembekal Grosir Terbaik’ selama bertahun-tahun berturut-turut.

Mengenai Telecom Egypt:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Telecom Mesir ialah pengendali telekomunikasi bersepadu pertama di Mesir yang menyediakan semua perkhidmatan telekomunikasi kepada pelanggannya termasuk perkhidmatan suara dan data tetap dan mudah alih. Telecom Mesir mempunyai sejarah panjang menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan Mesir selama lebih