Program Konektiviti untuk Komuniti EdgePoint Infrastructure Meningkatkan Akses kepada Konektiviti dan Literasi Digital Bagi Pelajar di Seluruh Malaysia, Indonesia, Filipina

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia, 5 Februari 2024 — EdgePoint Infrastructure (“EdgePoint“), syarikat infrastruktur telekomunikasi bebas berpangkalan di ASEAN, telah melancarkan program Connectivity for Communities – inisiatif tanggungjawab korporat serantau bertujuan untuk menyediakan akses konektiviti kepada pelajar di komuniti terpinggir.

Suresh Sidhu, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas EdgePoint Infrastructure
Suresh Sidhu, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas EdgePoint Infrastructure

Dilaksanakan di Malaysia, Indonesia, dan Filipina, program ini adalah sebahagian daripada komitmen berterusan EdgePoint untuk meningkatkan akses konektiviti yang adil di seluruh rantau, terutamanya di komuniti terpinggir. Dalam usaha untuk memastikan komuniti yang betul mendapat manfaat daripada inisiatif ini, EdgePoint telah bekerjasama dengan pertubuhan tempatan yang memahami keperluan akar umbi lebih baik di setiap negara, membolehkan mereka menyusun program yang sesuai untuk meningkatkan konektiviti dan mempromosikan kecekapan digital.

Suresh Sidhu, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas EdgePoint Infrastructure berkata, “Kami benar-benar mahu memastikan kanak-kanak di komuniti ini diberi peluang yang sama untuk merealisasikan potensi mereka. Langkah pertama adalah untuk memastikan mereka mempunyai konektiviti berkualiti dan boleh dipercayai tetapi itu sahaja tidak cukup. Program yang berkesan perlu juga memastikan kanak-kanak ini mempercepatkan kecekapan digital mereka. EdgePoint pakar dalam konektiviti dan kerjasama dengan pertubuhan sosial yang sesuai membantu kami mencapai matlamat kedua. Kami akan terus bekerjasama dengan pertubuhan tempatan yang komited untuk mencipta masa depan yang lebih cerah untuk semua”.

Di Malaysia, EdgePoint telah bekerjasama dengan Impact Malaysia, inisiatif sosial yang beroperasi di bawah Impact Integrated – NGO berafiliasi dengan Kementerian Belia dan Sukan, memanfaatkan kepakaran mereka dalam menyediakan konektiviti jalur lebar dan program kecekapan digital di sekolah luar bandar. Mengambil langkah permulaan di Pahang dan Sarawak, EdgePoint akan menyediakan pusat sumber di sekolah lengkap dengan peranti digital yang diperlukan serta bilik rehat pelajar yang diperbaharui, sambil bekerjasama dengan pertubuhan tempatan untuk memajukan program kecekapan digital jangka panjang untuk pelajar.

Di Indonesia dan Filipina, EdgePoint telah bekerjasama dengan Habitat for Humanity, pertubuhan antarabangsa terkemuka yang menyediakan penyelesaian perumahan untuk populasi rentan di negara-negara berkenaan. Setakat ini, EdgePoint dan Habitat for Humanity Indonesia telah melancarkan inisiatif di dua Sekolah Menengah Pertama di Sentolo, Jawa Tengah dan Sekolah Menengah Pertama (MTS) Maulana Ibrahim di Gresik, Jawa Timur dengan menyediakan sambungan internet licin dan perpustakaan digital yang lengkap.

Sementara itu, di Filipina, EdgePoint dan Habitat for Humanity Philippines bekerjasama untuk menubuhkan hab pendidikan digital di dua buah sekolah, menyediakan sambungan internet licin dan peranti ke Sekolah Menengah Kebangsaan Southville 88 di Rodriguez, Rizal, dan Sekolah Menengah Kebangsaan Teresa di Teresa, Rizal.

Setakat ini, Connectivity for Communities telah memudahkan konektiviti untuk jumlah 6 buah sekolah, memberi kesan kepada lebih daripada 5000 orang pelajar. Program ini ditujukan untuk memberi manfaat kepada lagi 10 buah sekolah menjelang 2024.

Untuk maklumat lanjut mengenai EdgePoint, sila lawati

MENGENAI EDGEPOINT INFRASTRUCTURE

EdgePoint Infrastructure adalah syarikat infrastruktur telekomunikasi yang berazam untuk menghidupkan Digital ASEAN melalui Infrastruktur Generasi Berikutnya. Beribu pejabat di Singapura dengan operasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina, melalui EdgePoint Towers Sdn Bhd, PT Centratama Telekomunikasi Indonesia, Tbk dan EdgePoints Towers Inc. masing-masing, syarikat berfokus untuk menyediakan struktur telekom, sel-sel kecil dan sistem dalam bangunan yang boleh dikongsi dan terkini. EdgePoint bertujuan untuk menjadi pemimpin industri melalui skala dan inovasi, memacu kecekapan operasi melalui penggunaan analitik dan teknologi digital. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.