Presiden HKUST, Prof. Nancy IP di “Musim Sejuk Davos” 2024: Panjang Usia Adalah Menambah Hayat Kepada Tahun, Bukan Hanya Tahun Kepada Hayat

(SeaPRwire) –   Berkongsi Pandangan Dengan Pemimpin Global Mengenai Penuaan Sihat, Kelestarian Alam Sekitar, Perubahan Iklim Dan AI

HONG KONG, 26 Januari 2024 — Presiden Universiti Sains Dan Teknologi Hong Kong (HKUST), Prof. Nancy IP merupakan antara pemimpin dan personaliti global terkemuka yang menghadiri Persidangan Ekonomi Sedunia 2024 di Davos-Klosters, Switzerland untuk membincangkan beberapa isu penting yang dihadapi dunia kita hari ini. Prof. Ip menambah perspektif unik ke dalam perbincangan yang hidup mengenai penuaan sihat, perubahan iklim, peranan penting universiti dalam memacu pembangunan kelestarian, dan penyelidikan serta pendidikan AI.

Di bawah tema “Membina Semula Kepercayaan”, perjumpaan tahunan ini menyatukan lebih 3,000 pemimpin global terkemuka dari kerajaan, perniagaan dan masyarakat sivil dari lebih 125 negara, termasuk ahli dari G7, G20 dan ketua-ketua organisasi antarabangsa, untuk membina semula asas kepercayaan di tengah cabaran kompleks, memperkasakan kerjasama global dan menangani isu-isu seperti perubahan iklim, pertumbuhan ekonomi, kecerdasan buatan antara lain.

Sebagai satu-satunya presiden universiti dari Hong Kong di Forum, Prof. Ip dijemput untuk menyertai beberapa pertukaran penting, termasuk perbincangan panel mengenai perubahan demografi global bertajuk “Memandu Hayat Lebih Panjang”. Prof. Ip berkongsi pandangan dengan pemimpin terkemuka dari syarikat-syarikat berbilang kebangsaan dan entiti kerajaan termasuk Suruhanjaya Eropah, Manulife Financial dan Mercer (Marsh McLennan). Beliau menekankan kepentingan mengekalkan kesihatan otak dan memperkayakan kualiti hidup ketika kita menua.

“Ia bukan hanya menambah lebih banyak tahun kepada hayat kita, tetapi menambah hayat kepada tahun-tahun kita,” kata Prof. Ip. “Kita perlu memastikan bahawa jangka hayat kita yang dipanjangkan ditandai dengan vitaliti, kecerdasan kognitif dan keupayaan untuk memberikan sumbangan bermakna kepada masyarakat.” Walaupun pencapaian teknologi telah banyak meningkatkan keadaan kesihatan secara keseluruhan, populasi warga emas kekal rentan terhadap penyakit berkaitan usia. Sebagai contoh, ramalan menunjukkan bahawa jumlah individu yang terkena Penyakit Alzheimer (PA) di seluruh dunia dijangka melebihi 100 juta menjelang 2050.

Memandangkan keadaan ini, Prof. Ip menyeru supaya “kesihatan otak untuk semua” menjadi keutamaan. Beliau mendesak sektor awam dan swasta untuk melabur dalam penyelidikan, dan menyediakan sumber tambahan untuk memahami kepelik-kepelikan otak yang menua, dengan tujuan meminimumkan risiko penyakit neurodegeneratif di kalangan populasi warga emas. Sebagai pemimpin pendidikan tinggi, Prof. Ip menjunjung tinggi kepentingan universiti dalam mempromosikan pembelajaran sepanjang hayat dan melaksanakan kurikulum fleksibel untuk memberdayakan warga emas untuk terlibat semula dengan pasaran tenaga kerja.

Sebagai ahli neurosains berkaliber antarabangsa, Prof. Ip telah mendapat pengiktirafan global atas sumbangan luar biasanya dalam pembangunan alat diagnostik, ramalan dan terapi untuk PA. Terutamanya, pembangunan pasukan penyelidikannya terhadap ujian darah mudah tetapi mantap untuk pengesanan awal dan skrining PA menjadi bukti komitmennya dalam memerangi cabaran kesihatan global ini.

Selain perbincangan panel, Prof. Ip menjadi tuan rumah meja di jamuan makan malam, di mana beliau memudahkan perbualan dengan tokoh-tokoh terkemuka. Perbualan mereka menerokai sinergi antara sains, budaya dan perniagaan dalam menangani cabaran mendesak yang dibawa oleh perubahan iklim dan alam sekitar.

Di perjumpaan Forum Pemimpin Universiti Global (GULF) yang memikirkan, satu platform eksklusif yang terdiri daripada 29 presiden universiti terkemuka di dunia, Prof. Ip menyatakan bahawa dengan memanfaatkan kuasa kolektif modal intelektual kita melalui inovasi terbuka, kita boleh melepaskan potensi tak terhingga untuk masa depan mampan dan tahan lasak. Dalam satu lagi mesyuarat GULF mengenai tadbir urus kecerdasan buatan, Prof. Ip menekankan kepentingan universiti untuk mengintegrasikan etika, impak sosial dan tadbir urus secara menyeluruh ke dalam kurikulum berkaitan kecerdasan buatan.

Mengulas forum itu, Prof. Ip menyatakan penghargaan mendalamnya kerana diberi peluang menjadi sebahagian daripada acara penting itu, “Dalam dunia penuh ketidakpastian dan cabaran, universiti memainkan peranan penting dalam memacu kerjasama untuk kebaikan masyarakat. Forum memberikan platform penting bagi pemimpin di seluruh dunia untuk mendalaminya isu-isu penting yang membentuk masa depan. Melalui pertukaran yang bermanfaat dan memberi pandangan ini, saya bersyukur dapat menyumbang kepada membentuk idea dan menghasilkan pandangan untuk membina planet yang lebih baik.”

Muat turun gambar forum di sini:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.