Perusahaan APAC dijangka hampir menggandakan perbelanjaan pada AI generatif kepada US$3.4 bilion pada 2024: Kajian Infosys Research

(SeaPRwire) –   Perbelanjaan mengejar Amerika Utara tetapi penerimaan, keberkesanan, dan pertumbuhan adalah antara yang tertinggi secara global

MELBOURNE, Australia, 27 Januari 2024 — Syarikat di seluruh Asia Pasifik (APAC) semakin mempercepatkan pelaburan dalam teknologi kecerdasan generatif (GenAI) dan memasuki peringkat kematangan yang lebih tinggi, menurut kajian baharu daripada  (IKI), sayap penyelidikan (NSE, BSE, NYSE: INFY), pemimpin global dalam perkhidmatan dan perundingan digital generasi baharu. Walaupun syarikat APAC kini tertinggal di belakang rakan-rakan mereka di Amerika Utara dalam perbelanjaan GenAI, kajian meramalkan peningkatan yang lebih besar berbanding mana-mana rantau lain – 140% dalam tahun hadapan. Ini bersamaan dengan anggaran AS$3.4 bilion yang akan dilaburkan di seluruh Australia, New Zealand, China, Jepun, India, dan Singapura.

Laporan Generative AI Radar APAC Infosys termasuk wawasan daripada temubual dengan pemimpin perniagaan dan pakar AI serta tinjauan terhadap 1,000 responden dari Australia, New Zealand, China, Jepun, India, dan Singapura. Laporan itu juga menekankan wawasan berikut.

Pertumbuhan pelaburan GenAI ANZ adalah antara yang tertinggi di rantau APAC dan secara global

  • Syarikat di seluruh APAC melabur dengan berat. China memimpin rantau ini, dengan jangkaan pertumbuhan melebihi 160% kepada AS$2.1 bilion, dengan pertumbuhan Australia dan New Zealand hampir sama.
  • Pelaburan ANZ dijangka tumbuh melebihi 150%, daripada AS$60 juta kepada AS$151 juta pada 2024.

Syarikat Australia lebih cenderung untuk memberikan nilai perniagaan daripada pelaburan GenAI berbanding rakan-rakan Eropah dan Amerika Utara

  • Walaupun Australia tertinggal Eropah dan Amerika Utara dalam pelaburan semasa (sebagai nisbah KDNK), wang yang dibelanjakan memberikan impak yang lebih berkesan.

Halangan terbesar untuk penerimaan APAC adalah kehati-hatian terhadap AI bertanggungjawab, kebimbangan terhadap kesan ke atas reputasi, dan kesediaan pekerja

  • AI bertanggungjawab (privasi data, kebolehgunaan data, etika dan bias) menjadi kebimbangan untuk negara-negara APAC, walaupun ANZ kurang bimbang tentang kebolehgunaan data.
  • APAC lebih berhati-hati tentang kesan GenAI ke atas perniagaan berbanding Amerika Utara dan Eropah; hampir 10% menjangkakan kesan negatif ke atas reputasi berbanding kurang daripada 5% untuk Amerika Utara dan Eropah.
  • ANZ mempunyai tahap kesediaan pekerja terendah untuk kecerdasan generatif, pada 56%, berbanding hampir 70% dalam syarikat lain di rantau ini. Syarikat di Australia dan New Zealand kebanyakannya menumpukan untuk melatih tenaga kerja sedia ada untuk mengatasi jurang itu.

Syarikat APAC lebih cenderung berbanding rantau lain untuk melihat bidang pembangunan produk dan penjanaan kandungan kesan yang lebih besar

  • Lebih banyak syarikat di APAC (30%) berbanding Amerika Utara (20%) dan Eropah (25%) menjangkakan GenAI akan berkesan untuk menyusun pembangunan produk dan reka bentuk – China memacu pandangan ini, dengan hampir 35% menekankan bidang ini untuk kesan GenAI maksimum.
  • Syarikat APAC juga lebih cenderung untuk percaya GenAI akan mentransformasikan penjanaan kandungan dan kebolehan kreatif. Dua puluh dua peratus syarikat APAC memegang pandangan ini, diketuai oleh 30% syarikat Jepun memegang pandangan ini.

Andrew Groth, Naib Presiden Eksekutif, Asia Pasifik, Infosys, berkata: “Kecerdasan generatif jelas merupakan teknologi yang mentransformasi. Walaupun pemimpin syarikat di seluruh APAC telah lebih berhati-hati berbanding syarikat di bahagian dunia lain, mereka dijangka akan mengatasi syarikat di rantau lain. Selain itu, mereka sudah memberikan nilai yang lebih baik daripada perbelanjaan mereka dalam kecerdasan generatif. Untuk terus memanfaatkan teknologi ini dan menjadi organisasi berfokuskan AI, mereka perlu memberi tumpuan kepada pembangunan tenaga kerja dan menjadikan AI lebih mudah diakses melalui ekosistem platform.”

Untuk membaca laporan penuh, sila lawati .

Tentang Infosys
Infosys ialah pemimpin global dalam perkhidmatan dan perundingan digital generasi baharu. Lebih 300,000 kakitangan kami bekerja untuk memperkasakan potensi manusia dan mencipta peluang baharu untuk orang, perniagaan dan masyarakat. Kami membolehkan pelanggan di lebih 56 negara untuk menavigasi transformasi digital mereka. Dengan lebih empat dekad pengalaman dalam menguruskan sistem dan operasi syarikat global, kami pandai membimbing pelanggan ketika mereka menavigasi transformasi digital yang dikuasakan oleh awan dan AI. Kami membolehkan mereka dengan teras berfokuskan AI, memperkasakan perniagaan dengan skala digital yang fleksibel dan memacu peningkatan berterusan dengan pembelajaran berterusan melalui pemindahan kemahiran digital, kepakaran, dan idea dari ekosistem inovasi kami. Kami komited sepenuhnya untuk menjadi organisasi yang diperintah dengan baik, lestari secara alam sekitar di mana bakat pelbagai tumbuh dalam tempat kerja yang inklusif.

Lawati untuk melihat bagaimana Infosys (NSE, BSE, NYSE: INFY) boleh membantu perniagaan anda menavigasi.

Pelabuhan Selamat
Beberapa kenyataan dalam penerbitan ini mengenai prospek pertumbuhan masa depan kami, atau prestasi kewangan atau operasi masa depan kami, adalah pernyataan prospektif yang bertujuan untuk memenuhi ‘pelabuhan selamat’ di bawah Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta 1995, yang melibatkan pelbagai risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan atau hasil sebenar berbeza secara material daripada pernyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian berkaitan dengan pernyataan ini termasuk tetapi tidak terhad kepada risiko dan ketidakpastian mengenai pelaksanaan strategi perniagaan kami, keupayaan kami untuk menarik dan mengekalkan tenaga kerja, peralihan kami ke model kerja hibrid, ketidaktentuan ekonomi, inovasi teknologi seperti Kecerdasan Generatif, landskap peraturan yang kompleks dan berubah-ubah termasuk perubahan peraturan imigresen, visi ESG kami, dasar alokasi modal kami dan jangkaan mengenai kedudukan pasaran kami, operasi masa depan, margin, keuntungan, likuiditi, sumber modal kami, tindakan korporat termasuk pengambilalihan, dan isu keselamatan siber. Faktor penting yang mungkin menyebabkan keputusan atau hasil sebenar berbeza secara material daripada implikasi pernyataan prospektif adalah dibincangkan dengan lebih terperinci dalam penyataan SEC kami termasuk Laporan Tahunan kami pada Borang 20-F untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2023. Penyataan ini boleh didapati di . Infosys mungkin dari semasa ke semasa membuat pernyataan prospektif lisan dan bertulis tambahan, termasuk pernyataan yang dibuat dalam laporan syarikat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan laporan kepada pemegang saham. Syarikat tidak mengambil komitmen untuk mengemas kini sebarang pernyataan prospektif yang mungkin dibuat dari masa ke semasa oleh atau bagi pihak Syarikat melainkan diperlukan oleh undang-undang.

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.