Pertubuhan Program Sains Manusia Perintis Antarabangsa Melancarkan Pelan Strategik 2024-2032: “Sains Hidupan Perintis Pada Zaman Perubahan”

(SeaPRwire) –   STRASBOURG, Perancis, 5 Feb 2024 — Organisasi Antarabangsa Program Sains Manusia (HFSPO) telah mengeluarkan pelan strategik sembilan tahun yang akan meningkatkan program Anugerah Penyelidikan dan Biasiswa serta melaksanakan inisiatif baru untuk meluaskan peluang kepada lebih banyak penyelidik berbagai latar belakang.

 

Pelan Strategik HFSPO 2024-2032

Pelan Strategik HFSPO 2024-2032

 

Fokus ini datang pada masa di mana kerajaan global telah dengan genting memanggil penyelidikan asas untuk mengambil peranan utama dalam membuka masa depan yang lebih sihat dan baik untuk manusia bersempena isu-isu yang dihadapi. Memang, semasa Kemuncak G7 2023 di Hiroshima, pemimpin global telah memanggil untuk pelaburan lebih besar dalam penyelidikan asas untuk mendedahkan pengetahuan dan alat baru untuk menangani cabaran kritikal yang dihadapi manusia – semasa mesyuarat S7, menteri sains global telah memuji peranan HFSPO dalam proses ini dan berjanji untuk terus menyokong Program tersebut.

Sebagai strategi dan laluan masa depan, “Sains Hayat Hadiah di Zaman Perubahan” adalah unik kerana HFSPO adalah unik. Sebuah pertubuhan sukarela terdiri daripada 16 negara Ahli ditambah Suruhanjaya Eropah, HFSPO tidak terikat dengan keutamaan negara mahupun agensi yang memilih kemajuan beransur-ansur. HFSPO ditubuhkan oleh Kumpulan G7 pada tahun 1987 untuk membuka sempadan baharu dalam penyelidikan asas dengan membiayai siasatan di mana tiada kajian terdahulu dan untuk faedah kemanusiaan.

“HFSPO memacu para saintis untuk memperluaskan sempadan sains, untuk menjelajahi cakrawala baharu yang sebelum ini tersembunyi dari pandangan, jika anda mahu,” kata Pavel Kabat, Setiausaha Agung HFSPO. “Pengetahuan hanyalah sebahagian daripada kumulatif – ia juga melibatkan mempunyai imajinasi untuk melihat perkara berbeza. Dan inilah sebabnya kewujudan HFSPO. Peranan kami dalam usaha sains adalah untuk membudayakan kehebatan dan memberi ganjaran keberanian dan kreativiti. Ini adalah tugas yang besar, dan untuk terus mengekalkan dorongan itu, kami perlu membangunkan strategi yang bijak.”

Pelan ini secara rasmi diluluskan oleh Lembaga Pengarah HFSPO dengan semua negara Ahli bersetuju untuk menyokong asas pelan dan asas kewangannya semasa Persidangan Triennium Ahli HFSPO 2023 yang diadakan di Paris.

Oleh kerana HFSPO mempunyai fokus khusus, Pelan Strategik 2024-2032 juga selari dengan ambisi ini. Berdasarkan empat prinsip: Kevitalan, Keterhubungan, Kepelbagaian dan Pandangan Masa Depan, pelan ini menetapkan tiga matlamat. Matlamat #1 adalah fokus keseluruhan manakala Matlamat #2 dan #3 adalah rangka kerja sokongan yang penting untuk benar-benar memperluaskan sains hadiah dalam cara baharu, yang sebelum ini tidak terbayangkan.

  • Matlamat #1 – Memperluaskan Sains Hadiah
  • Matlamat #2 – Memperkukuhkan HFSPO Melalui Perhubungan
  • Matlamat #3 – Menjadi Pertubuhan Secara Global Inklusif

“Pelan ini merangsang pertumbuhan dengan memperluaskan bilangan anugerah yang kami berikan – dengan itu, meningkatkan dan memperdalam kuasa dan kesan sains penemuan pada masa di mana manusia paling memerlukan idea baharu,” kata Shigekazu Nagata, Presiden HFSPO. “Demikian juga, melalui matlamat ini HFSPO berjanji untuk memperluaskan julat perspektif yang terlibat dalam memacu sains puncak dengan mengutamakan kepelbagaian. Kami mahu menjemput lebih ramai saintis dari negara, budaya, dan pandangan yang berbeza untuk membantu membentuk masa depan penemuan.”

Untuk membaca “Sains Hayat Hadiah di Zaman Perubahan” sepenuhnya, layari . Atau minta salinan cetak dengan menghubungi .

Program Sains Manusia Hadiah ditubuhkan oleh negara Kumpulan G7 atas inisiatif bekas Perdana Menteri Yasuhiro Nakasone dari Jepun pada Kemuncak Venice 1987. Terbuka kepada saintis setiap negara, HFSPO disokong oleh 17 Ahli: Australia, Kanada, Perancis, Jerman, India, Israel, Itali, Jepun, Republik Korea, New Zealand, Norway, Singapura, Afrika Selatan, Switzerland, UK, AS, dan Suruhanjaya Eropah. Misi HFSPO adalah untuk menggalakkan penyelidikan asas, berani, hadiah dalam sains hidup dan kerjasama antarabangsa di seluruh dunia. Sejak 1990, lebih daripada 8,500 penyelidik dari lebih daripada 70 negara telah dibantu. Daripada itu, .

HUBUNGI:
D. Rachael Bishop
 
+33 (0)7 81 87 62 21

Program Sains Manusia Hadiah Antarabangsa beribu pejabat di 12 Quai Saint-Jean, 67000, Strasbourg, Perancis. 
| Telefon pejabat: +33-(0)3 88 21 51 23 | @HFSP Twitter | | #LifeScience4Sustainability | #LS4S

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.