Perayaan besar, dengan hadiah untuk menyambut tahun baru

(SeaPRwire) –   BEIJING, Feb. 2, 2024 — Laporan berita dari China Daily:

Apabila tahun baru Cina berakhir, kita memasuki tahun baru dengan langkah ringan dan banyak kemeriahan. Pada tahun lepas, China menganjurkan banyak acara diplomatik, menyatukan kawan-kawan lama dan baru. Ini mencerminkan fakta bahawa apabila China berusaha untuk berkembang dengan matang, ia dengan mesra menyambut dunia. Apabila kawan-kawan dari seluruh dunia tiba di China sentiasa ada sambutan yang hangat.

Episod kelapan musim ketiga Youth Power, “Kisah Klasik dari China”, disiarkan pada Jan 30. Gen Z dari Australia, Bulgaria, China, Russia, Korea Selatan, Somalia dan United Kingdom berkumpul untuk perayaan tahun baru. Mereka menceritakan kisah tentang China melalui pertukaran hadiah misteri, sekaligus mempererat hubungan.


Tetamu Gen Z membincangkan adat istiadat tahun baru negara masing-masing dan harapan untuk tahun hadapan. Hadiah tahun baru Cina yang paling ditunggu-tunggu oleh remaja-remaja ini ialah wang merah. Semasa pertukaran hadiah, ungkapan “minum air panas” sangat bererti bagi Daniel Trevor Walsh, pelajar British yang belajar di Beijing, yang menyokong tindakan itu secara tepat, dan menjadi jelas bahawa bekas vakum Cina dan teh telah menjadi barang keperluan banyak Gen Z.

Pertukaran hadiah mengingatkan tetamu akan keutamaan budaya Cina dan produk “dibuat di China” di seluruh dunia. Selain jenama antarabangsa yang disenangi seperti BYD, Oppo, Xiaomi dan DJI, fesyen gaya Cina juga menarik perhatian yang semakin meningkat. Jood Sharaf, dari Bulgaria, menyajikan beg tangan kayu berukir corak Cina, menunjukkan bahawa riasan gaya Cina semakin popular melalui platform seperti TikTok dan Xiaohongshu (Little Red Book). Makanan Cina juga sangat popular. Yehyoung Jun, seorang Korea, dan juga belajar di Tsinghua, berkata bahawa hidangan seperti mapo tofu, sup pedas dan kismis gula sangat digemari di Korea Selatan.

Kirill Kravtsov, seorang Rusia yang mengkhusus dalam pengajian Asia dan Afrika dan sedang belajar di Universiti Peking, berkata: “Rusia mula membeli lebih banyak kereta Cina, terutamanya kereta elektrik, kerana Rusia tidak berjalan dengan baik dari segi pengurangan karbon.”

Daniel Dunn, seorang ahli perniagaan dari Australia, berkata: “Kelajuan Cina telah mengubah perspektif saya tentang berapa lama ia boleh mengambil untuk melakukan sesuatu. Di Australia, pembinaan atau mendapatkan kelulusan boleh mengambil masa yang sangat lama.”

Uwanyirigira Gihana Sandrine, dari Rwanda yang sedang belajar di Universiti Jiaotong Beijing, berkata China telah memberikan sumbangan besar kepada rantaian bekalan dan pertumbuhan ekonomi global. China terkenal dengan perdagangan elektroniknya, dan banyak warga Rwanda menggunakan Alibaba, katanya. “China membuka pintu untuk ribuan pelajar antarabangsa mengambil ilmu balik ke negara mereka. Di Afrika 90 peratus syarikat pembinaan adalah Cina.”

Abdishakur Ahmed Jama, yang juga sedang belajar di Universiti Jiaotong Beijing, berkata: “Pertumbuhan ekonomi Cina yang pesat dan pembangunan telah memberi manfaat kepada seluruh dunia. Teknologi maju ini memudahkan kehidupan. Anda boleh membeli barang dari seberang dunia ketika duduk di bilik anda sekarang.”

Kirill Kravtsov berkata sumbangan paling penting China ialah infrastruktur, dan pelaburan Cina tidak semata-mata untuk keuntungan. Untuk pelbagai isu, China menyediakan penyelesaian berpatutan untuk negara membangun. Mekanisme yang ditubuhkan oleh China membantu negara membangun menyatakan keperluan dan mempunyai suara dalam hal ehwal antarabangsa, kata Kravtsov.

Jood Sharaf berkata China semakin terlibat dalam tadbir urus global, contohnya dengan Inisiatif Jalur dan Landasan, Silk Digital dan Silk Kesihatan.

Youth Power, yang dianjurkan oleh China Daily dan disiarkan buat kali pertama pada Jun 2021, bertujuan untuk membina platform komunikasi dan pertukaran global, dengan fokus kepentingan dan idea Generasi Z. Program ini dalam bentuk temubual, forum dan ucapan, dengan topik berkaitan apa sahaja isu semasa di dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.