Peluang Baru untuk Masa Depan Bersama — Minggu Pertukaran Budaya Perindustrian China-Perancis Dilancarkan di Beijing E-town

(SeaPRwire) –   BEIJING, 31 Januari 2024 — Sebagai sebahagian daripada siri acara menandakan ulang tahun ke-60 penubuhan hubungan diplomatik, pihak China dan Perancis melancarkan Minggu Pertukaran Budaya Perindustrian China-Perancis di Beijing Economic-Technological Development Area (BDA), juga dikenali sebagai Beijing E-town.

China-France Industrial Cultural Exchange Week launched in Beijing E-town
China-France Industrial Cultural Exchange Week launched in Beijing E-town

Jean-Pierre Raffarin, wakil khas kerajaan Perancis untuk hal ehwal China, menghantar mesej ucapan tahniah kepada penganjur acara melalui pautan video. Menghuraikan acara ini sebagai topik utama kebimbangan kepada perkongsian strategik Perancis-China, beliau berkata tahun 2024 adalah tahun penting dan persahabatan Perancis-China merupakan komponen penting bagi tadbir urus global, jadi kedua-dua pihak harus bekerjasama untuk mengekalkan kerjasama berdasarkan rasa saling hormat dan inisiatif bersama.

Zhang Qiang, Setiausaha Jawatankuasa Kerja BDA, berkata bahawa Beijing E-town telah mencapai banyak tonggak sejarah dalam persahabatan China-Perancis. Ditubuhkan pada tahun 1992, Beijing E-town menyambut usahasama China-Perancis pertama – Beijing Zhongcai Printing Co., Ltd. (BZP) – pada tahun 1993, meletakkan asas bagi masuknya modal dan perniagaan Perancis di Beijing E-town. Tahun 1995 menyaksikan penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawasan Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing dan penubuhan hubungan dengan syarikat kesihatan Perancis Sanofi. Pada tahun 1997, Schneider Electric menubuhkan kemudahan pertamanya di Beijing di Beijing E-town, yang kini menjadi loji terbesar syarikat di dunia. Sejak itu, pelbagai syarikat Perancis termasuk Hi-tech Gases (Beijing) Co., Ltd., Air Liquide, Bernard Controls, Sidel, dan Faurecia, telah meluaskan kehadiran mereka ke Beijing E-town sebagai sebahagian daripada strategi ekspansi global mereka. Beijing E-town menyediakan tanah subur bagi perniagaan besar untuk berjaya, menggabungkan lebih daripada 90,000 syarikat dari 62 negara dan rantau. Syarikat berasaskan asing telah menyaksikan dan menggerakkan pembangunan Beijing E-town, di mana syarikat berasaskan Perancis memainkan peranan penting.

Semasa acara pelancaran, sembilan syarikat berasaskan Perancis termasuk Schneider Electric dan Sanofi dianugerahkan pingat “Rakan Pembangunan” Beijing E-town. Sejumlah 16 eksekutif syarikat berasaskan asing yang beroperasi di Beijing E-town menerima pingat “Penduduk Kehormat”, termasuk Jean-Pierre Schmitt, Naib Presiden Jualan Global Faurecia, Andrew Happer, Presiden HBPO Asia, dan Depoorter Nicolas, Naib Presiden Kejuruteraan Bosch Rexroth China. Andrew Happer berkomentar, “Pingat ‘Rakan Pembangunan’ dan ‘Penduduk Kehormat’ mewakili rasa yang kuat terhadap kepemilikan. Dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini, HBPO telah mencapai kejayaan melebihi jangkaan berkat pembangunan pesat industri automotif di Beijing E-town, dan kami telah banyak mendapat manfaat daripada pembangunan berkualiti tinggi industri teknologi tinggi Beijing E-town.”

Semasa Minggu Pertukaran Budaya Perindustrian China-Perancis, pelbagai acara akan diadakan, seperti “Menghuraikan Bandar Inovasi” – Lawatan Media China dan Perancis ke Beijing E-town, dan “Bandar yang Layak Huni” – Pameran Lukisan Remaja China dan Perancis. Acara-acara ini dirancang untuk memperkukuh pertukaran dan pemahaman bersama antara China dan Perancis, menggali potensi besar dan peluang kerjasama antara kedua-dua negara dalam industri, menggalakkan perpindahan ke kerjasama berkualiti tinggi, dan membuka peluang baru untuk kerjasama.

Sejak ditubuhkan 32 tahun lalu, Beijing E-town telah menarik 157 projek daripada 102 syarikat Fortune 500, menjadi rumah kepada jumlah 1,273 syarikat berasaskan asing. Pada tahun 2024, Beijing E-town akan terus melaksanakan sistem dasar “2+X” untuk pelaburan asing, menyediakan perkhidmatan inovatif untuk menyokong usaha pemasaran dan perekrutan syarikat berasaskan asing, dan menggalakkan model perkhidmatan yang lebih cekap, dipercepatkan dan optimum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.