Nordic Bioscience akan menjadikan biomarker ketepatan perubatan PRO-C3 tersedia di China untuk penggunaan penyelidikan sahaja (RUO) pada suku pertama 2024.

(SeaPRwire) –   HERLEV, Denmark, Feb. 6, 2024 — Nordic Bioscience, syarikat penanda bio yang terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa penanda bio matriks luar sel (ECM) syarikat, PRO-C3 (nordicPRO-C3™) akan tersedia sebagai produk guna uji sahaja (RUO) di China di LabCorp. Semua ujian di luar China terus ditawarkan secara eksklusif di makmal Nordic Bioscience di Herlev, Denmark. Ketersediaan PRO-C3 sebagai RUO di China akan membolehkan pembangun dadah dan saintis di China akses PRO-C3 sebelum IVD, yang akan ditawarkan melalui LabCorp di Shanghai.

Penanda bio PRO-C3 (nordicPRO-C3™) untuk penyakit kronik dengan komponen fibrosis akan tersedia di China dalam perjanjian lesen antara Nordic Bioscience dan Roche, di LabCorp, Shanghai


Penanda bio PRO-C3 (nordicPRO-C3™) untuk penyakit kronik dengan komponen fibrosis akan tersedia di China dalam perjanjian lesen antara Nordic Bioscience dan Roche, di LabCorp, Shanghai

Penanda bio PRO-C3 relevan untuk pembangunan dadah dalam penyakit kronik khususnya yang mempunyai komponen fibrosis misalnya hepatitis steatosis bukan alkohol (NASH, juga dikenali sebagai MASH), fibrosis paru-paru idiopatik (IPF) dan berbilang jenis kanser dengan tumor pepejal.

“Kerjasama ini akan membolehkan akses yang lebih pantas dan lebih meluas kepada penanda bio pemboleh ubah ketepatan ubat PRO-C3 Nordic. Kami amat gembira dapat membantu pembangun dadah dalam usaha mereka untuk mengeluarkan dadah baharu untuk penyakit kronik yang melemahkan dan membunuh dengan lebih pantas, lebih berkesan kos, dan berpotensi untuk meningkatkan kehidupan pesakit di masa akan datang” kata Morten A. Karsdal, Ketua Pegawai Eksekutif Nordic Bioscience.

Penanda bio PRO-C3 mengukur pembentukan kolagen jenis lll melalui pengukuran dalam sampel darah. Tambahan lagi, FDA baru-baru ini telah mengeluarkan Surat Sokongan untuk siasatan lanjut penanda bio PRO-C3 sebagai penanda bio prognostik yang dicadangkan dalam ujian klinikal pesakit dengan tumor pepejal. Fibrosis tumor ialah penyebut biasa dalam sebahagian pesakit merentasi jenis tumor pepejal dan dikaitkan dengan perkembangan tumor yang lebih agresif dan keseluruhan kadar hidup yang rendah.

Ujian penanda bio PRO-C3 diukur pada platform cobas® e yang sepenuhnya automatik daripada Roche. Sehingga kini, ia hanya mungkin untuk mengukur PRO-C3 di makmal Nordic Bioscience di Herlev, Denmark, tetapi ketersediaan RUO di China memudahkan akses pasaran yang lebih luas.

Perjanjian lesen antara Nordic Bioscience dan Roche akan meletakkan berbilang penanda bio Nordic Bioscience pada platform cobas® e yang sepenuhnya automatik daripada Roche dalam beberapa tahun akan datang. Ini membolehkan penyelidikan dan pembangunan dadah yang lebih baik dalam penyakit kronik di mana ECM dan kolagen adalah komponen utama. Itulah yang berlaku untuk hampir 50 penyakit kronik yang sehingga kini mempunyai pilihan perawatan yang terhad dan menjadi cabaran utama untuk pesakit dan masyarakat.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:
Nordic Bioscience A/S
Herlev Hovedgade 205-207
2730 Herlev, Denmark
lebih baik melalui e-mel
Tel. +45 4452 5252
Untuk pertanyaan berkaitan produk sila gunakan  

Tentang Nordic Bioscience

Nordic Bioscience ialah syarikat penanda bio Denmark yang beribu pejabat di Herlev, Denmark. Nordic Bioscience terlibat dalam pembangunan penanda bio menggunakan teknologi neoepitop unik kami. Kami menggabungkan kepakaran kami dalam pembangunan penanda bio dengan penyelidikan praklinikal dan klinikal. Ini membolehkan kami membangunkan penanda bio yang menyediakan pembuatan keputusan yang pantas dan objektif untuk pemilihan dan pembangunan sebatian dalam ujian klinikal serta menyediakan nilai untuk pesakit dalam persekitaran diagnostik.

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.