NIKO-SEM: Komputer Peribadi AI, Kenderaan Elektrik Baru Akan Gemilang Pada 2024

(SeaPRwire) –   TAIPEI, Feb. 2, 2024 — Wabak COVID-19 telah mendorong peningkatan permintaan yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk pasaran komputer peribadi (PC) apabila dunia beralih ke kerja dan pembelajaran jarak jauh semasa 2020 hingga 2022. Walau bagaimanapun, pasaran menjadi tepu apabila semua orang kembali ke kelas dan pekerjaan bersemuka sekali lagi tahun lepas atau dua. Namun demikian, kemunculan kecerdasan buatan (AI) dan kecerdasan buatan generatif (GenAI) yang berpindah dari awan ke peranti peribadi telah mencetuskan minat baharu dalam PC AI, meletakkannya sebagai pemangkin untuk kitaran penambahbaikan seterusnya.

The NIKO-SEM SFT PACK series clinched the coveted title of "Asia Best Power Semiconductor of the Year" at the 2023 EE Awards Asia.
The NIKO-SEM SFT PACK series clinched the coveted title of “Asia Best Power Semiconductor of the Year” at the 2023 EE Awards Asia.

Khusus dalam produk PC seperti papan induk, laptop, tablet dan peranti kuasa periferal, NIKO Semiconductor bersedia untuk memanfaatkan trend ini dengan memasuki pasaran komponen kuasa pengurusan AI PC secara agresif.

Menurut Alex Leng, Pengurus Kanan, Bahagian Perdagangan Modul Kuasa di NIKO-SEM, pengeluar pemproses utama dalam domain PC seperti Intel dan Qualcomm telah mengeluarkan cipset yang direka khas untuk PC AI. Microsoft juga dijangka akan memasukkan GPT-3 terus ke dalam Microsoft 365, menunjukkan bahawa PC AI mungkin akan menakrifkan semula “komunikasi” antara PC tradisional dan pengguna. Selari dengan ini, antaramuka pengguna (UI) mungkin akan beralih daripada papan kekunci dan tetikus ke arahan suara, dan pembangun mungkin akan mencipta aplikasi yang sebelum ini tidak dapat dilaksanakan pada PC tradisional, menggalakkan pengguna untuk menaiktaraf – satu berita baik untuk pasaran PC AI.

Daya Pengkomputeran

Aspek penting PC AI terletak pada kuasanya untuk mengkomputer, dan Leng menekankan bahawa komponen kuasa adalah penting untuk mencapai keupayaan pengkomputeran yang diperlukan. NIKO-SEM, sebagai pembekal utama komponen kuasa untuk penjenama PC terkemuka, menonjol dalam menyediakan komponen kuasa yang diperlukan.

Walaupun seni bina kuasa asal PC AI mungkin tidak akan mengalami perubahan yang ketara, permintaan untuk komponen kuasa dijangka meningkat disebabkan keperluan kuasa yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, apabila generasi PC AI dan pelayan seterusnya memerlukan kecekapan dan kecekapan komponen kuasa, keperluan untuk komponen kuasa mungkin akan berkurangan. Leng berkata jika pelayan atau PC AI beralih ke seni bina DC 48V pada masa hadapan, ia boleh menjadi peluang besar untuk NIKO-SEM.

Memperluaskan ke NEV, Tenaga Diperbaharui

Memandangkan fluktuasi dalam pasaran PC, NIKO-SEM – dengan pengalaman dan kepakaran lebih 25 tahun dalam pasaran kuasa – sedang mempelbagaikan diri ke sektor lain seperti kenderaan tenaga baru (NEV), pemuliharaan dan penyimpanan tenaga, dan aplikasi berkaitan tenaga baru. Menurut Leng, pembangunan aplikasi berterusan berkaitan tenaga diperbaharui dan NEV memberikan peluang meluas untuk elektronik kuasa dalam sektor-sektor ini.

Syarikat itu membekalkan komponen kuasa tradisional untuk modul pemanduan motor dan sistem kenderaan dalaman, termasuk sistem hiburan A/V dan panel sentuh. Leng menekankan bahawa NIKO-SEM telah secara konsisten memberi tumpuan kepada R & D untuk pasaran kuasa automotif dan kini sedang dalam proses memperoleh pensijilan automotif untuk produk mereka.

Pengiktirafan Produk

Siri modul SiC SFT PACK NIKO-SEM menerima anugerah Best Power Semiconductor of the Year pada majlis EE Awards Asia 2023 yang baru-baru ini.

Leng menekankan kekuatan siri SFT PACK seperti voltan pemisahan paket itu sendiri melebihi 2kV. Selain itu, siri itu menggunakan reka bentuk paket berasingan berinsulasi unik, membolehkan penyejuk haba dilapisi langsung dengan pes pejal haba semasa pemasangan. Ini mengawal secara berkesan perbezaan rintangan haba tambahan semasa pemasangan, membolehkan prestasi cip berfungsi dengan cekap dan mencapai kecekapan penukaran tinggi.

Leng berkata pengiktirafan di EE Awards Asia menekankan pencapaian produk NIKO-SEM, mengakui sumbangan pasukan R & D, dan mencerminkan komitmen syarikat terhadap kecemerlangan dan inovasi dalam bidangnya. Pengiktirafan sedemikian memberi semangat kepada moral pekerja, meningkatkan reputasi syarikat, dan menarik lebih banyak peluang perniagaan. Selari dengan ini, syarikat merancang untuk melancarkan siri modul kuasa untuk memenuhi pelbagai keperluan aplikasi pada masa hadapan.

*EE Awards Asia diatur oleh EE Times Taiwan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.