Mowilex tubuh Lembaga Penasihat Saintifik baharu bagi memacu usaha penyelidikan dan memupuk inovasi

(SeaPRwire) –   Sorotan berita utama: 

  • Mowilex telah menubuhkan Lembaga Penasihat Saintifik (SAB) yang akan terus menggalakkan inovasi dan kecemerlangan dengan memanfaatkan kepakaran pemimpin industri.
  • Lembaga Penasihat Saintifik akan membantu mengukuhkan usaha R&D, memberikan bimbingan strategik, dan menempatkan Mowilex di barisan hadapan teknologi serta trend yang sedang muncul.
  • Prof. Raymond Fernando, Ph.D., dan Raja Krishnamurthy, Ph.D., MBA, akan menyertai Lembaga Penasihat Saintifik Mowilex semasa satu mesyuarat Januari 2024.

JAKARTA, Indonesia, 30 Jan. 2024 (Mowilex), pengeluar utama cat premium dan salutan kayu, telah menubuhkan Lembaga Penasihat Saintifik (SAB) yang baharu yang akan mengangkat kemampuan kepimpinan penyelidikan, inovasi dan industri syarikat. Bertindak dalam peranan penasihat yang tidak mengikat secara sah, ahli-ahli SAB akan meningkatkan usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) Mowilex dan mengukuhkan komitmen syarikat terhadap kecemerlangan.

(left-right) Raja Krishnamurthy, Ph.D., MBA, and Prof. Raymond Fernando, Ph.D., pictured with Mowilex Head of Research and Development Novina Tjahjadi, will help strengthen R&D efforts and boost innovation as members of the new Mowilex Scientific Advisory Board.

(left-right) Raja Krishnamurthy, Ph.D., MBA, and Prof. Raymond Fernando, Ph.D., pictured with Mowilex Head of Research and Development Novina Tjahjadi, will help strengthen R&D efforts and boost innovation as members of the new Mowilex Scientific Advisory Board.

SAB Mowilex, yang telah mengadakan mesyuarat pertamanya pada 24 Januari 2024, akan memberikan bimbingan strategik yang menggalakkan penambahbaikan berterusan mengikut piawai industri dan amalan terbaik. Ketika ia membantu memajukan inisiatif R&D, SAB akan menyediakan kepakaran yang memastikan Mowilex kekal di barisan hadapan teknologi yang muncul dan trend industri.

“Pembentukan Lembaga Penasihat Saintifik merupakan satu pencapaian penting untuk Mowilex. Dengan menggunakan puluhan tahun pengalaman akademik dan industri, SAB akan memberikan wawasan yang sangat berharga yang menggalakkan inovasi dan memperkayakan asas pengetahuan kami. Kami berbangga untuk memperkukuhkan usaha R&D Mowilex dan meluaskan kedudukan kami sebagai pemimpin dan inovator dalam sektor cat dan salutan,” kata Pengerusi Lembaga SAB dan Ketua Penyelidikan dan Pembangunan Mowilex Novina Tjahjadi.

“Badan penasihat yang unik ini akan menjadi papan ujian penting untuk kepimpinan R&D, dan ia menunjukkan komitmen kami terhadap kualiti, inovasi dan pembangunan produk,” kata Niko Safavi, Ketua Pegawai Eksekutif PT Mowilex Indonesia. “R&D Mowilex sentiasa mengubah minat kami terhadap kualiti dan kecemerlangan menjadi produk-produk yang inovatif. Dengan sokongan tambahan daripada penasihat luar, kami akan meningkatkan kompetensi, meluaskan kecekapan, mengekalkan daya saing, dan mempercepatkan masa ke pasaran untuk berdozen produk dalam saluran pembangunan kami.”

Lembaga Penasihat Saintifik Mowilex akan menyambut dua orang profesional industri salutan yang terkenal pada bulan Januari, dengan ahli-ahli tambahan dinanti pada tahun 2024.

Prof. Raymond Fernando, Ph.D., mengarahkan Pusat Teknologi Salutan Barat Kenneth N. Edwards di California Polytechnic State University, dan beliau telah memegang Kerusi Endowmen Arthur C. Edwards dalam Teknologi Salutan dan Ekologi sejak tahun 2002. Sepanjang hampir 40 tahun dalam bidang ini, Dr. Fernando telah menjalankan penyelidikan salutan dan perkhidmatan pengujian, melatih profesional industri, dan menjadi perunding untuk syarikat-syarikat di seluruh dunia. Beliau memperoleh ijazah Ph.D. dalam polimer dan salutan daripada North Dakota State University dan ijazah B.Sc. dalam kimia di Sri Lanka.

Raja Krishnamurthy, Ph.D., MBA, mempunyai kepimpinan dan kepakaran teknikal yang luas dalam teknologi material, teknologi pelekat, salutan industri dan hiasan, dan aplikasi. Kerjaya pembangunan produk dan R&D beliau merangkumi hampir tiga dekad kerja sebagai penasihat teknikal, perunding dan mentor kepada syarikat-syarikat besar di seluruh India dan di seluruh dunia. Dr. Krishnamurthy menerima ijazah Ph.D. dalam kejuruteraan kimia daripada The University of Akron, ijazah MBA dari Queens University di AS, dan ijazah B.Tech dari NIT, Trichy.

Ketahui lebih lanjut mengenai Mowilex  dan  di .

Mengenai PT Mowilex Indonesia 

 (Mowilex), anak syarikat Asia Coatings Enterprises, Pte. Ltd., adalah pengeluar utama cat premium dan salutan. Sejak melancarkan cat berasaskan air buatan Indonesia yang pertama pada tahun 1970, syarikat itu telah memperluaskan komitmennya terhadap etika alam sekitar, kesaksamaan, masyarakat dan inovasi. PT Mowilex adalah pengeluar neutral karbon yang pertama dan satu-satunya di Indonesia, yang menghasilkan cat sifar dan rendah VOC dalam warna-warna moden, dan syarikat itu memenangi anugerah secara berkala untuk tanggungjawab sosial korporat dan usaha kelestarian.

Hubungan Media:   

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.