Menyambut Legasi Penjagaan – Pantai Hospital Kuala Lumpur Merayakan 50 Tahun Kecemerlangan dalam Penjagaan Kesihatan dan Mendedahkan Wawasan Masa Depannya dengan Majlis Makan Malam Gala

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia, Feb. 5, 2024 — Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL) menandakan satu tonggak penting dengan Majlis Makan Malam Jubli Emasnya, satu acara yang menekankan warisan dan cita-cita masa depan hospital yang mengagumkan dalam sektor kesihatan.

[From left to right] Kwan Choong Yoong, COO of PHKL; Cammie Mok, IHH Board Director; ⁠Dato’ Sri Muthanna bin Abdullah, IHH Board Director; Mr Jean Francois Naa, CEO of IHH Healthcare Malaysia; Erica Lam, CEO of PHKL; Dr Prem Kumar Nair, Group CEO of IHH Healthcare; Dr M. Narayanan, Medical Director cum PIC of PHKL; Ong Ai Lin, IHH Board Director; ⁠Bryan Lim, IHH Board Director
[From left to right] Kwan Choong Yoong, COO of PHKL; Cammie Mok, IHH Board Director; ⁠Dato’ Sri Muthanna bin Abdullah, IHH Board Director; Mr Jean Francois Naa, CEO of IHH Healthcare Malaysia; Erica Lam, CEO of PHKL; Dr Prem Kumar Nair, Group CEO of IHH Healthcare; Dr M. Narayanan, Medical Director cum PIC of PHKL; Ong Ai Lin, IHH Board Director; ⁠Bryan Lim, IHH Board Director

Selama lima dekad, Pantai Hospital Kuala Lumpur telah berkembang daripada kemudahan persendirian kecil menjadi hospital tersier yang menawarkan 380 katil, 8 bilik bedah dan lebih 120 klinik. Ia terus melangkah ke hadapan dalam bidang kecemerlangan perubatan dan mencapai pengiktirafan antarabangsa yang berprestij serta memacu banyak kemajuan perubatan.

Majlis Makan Malam Jubli Emas, yang dihadiri oleh para profesional kesihatan PHKL, rakan kongsi dan pemimpin komuniti, merupakan penghormatan kepada perjalanan PHKL dan visi masa depannya. Satu tumpuan malam itu adalah pengumuman rancangan pemodelan menyeluruh untuk PHKL. Projek berani ini, yang dijangka siap dalam tempoh lima tahun, termasuklah penambahbaikan meluas ke atas kemudahan, peningkatan teknologi perubatan dan pengembangan ruang perkhidmatan.

Pemodelan ini bertujuan untuk mendefinisikan semula PHKL sebagai hospital pintar model, menambah kemudahan A&E menjadi dua kali ganda, meningkatkan bilangan katil dengan 90% sebagai bilik tunggal, dengan jumlah 12 bilik bedah termasuk bilik hibrid dan mengembangkan ke 200 klinik. Penambahbaikan ini mencerminkan komitmen PHKL untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan cemerlang dan menyesuaikan diri dengan keperluan perubatan yang berubah.

Acara itu juga menekankan komitmen PHKL terhadap kelestarian alam sekitar dan penglibatan komuniti. Satu inisiatif yang diumumkan adalah sumbangan 500 pokok ke tapak APE Malaysia di sepanjang Sungai Kinabatangan, Sabah. Kerjasama tiga bulan bermula dari 1 Februari 2024 ini melambangkan komitmen PHKL terhadap pemuliharaan alam sekitar dan kesannya kepada komuniti tempatan.

Erica Lam, dalam ucapannya, dengan bangga mengingati pencapaian PHKL dan trajektori masa depannya. “Selama 50 tahun yang luar biasa, PHKL telah menjadi simbol kecemerlangan, sentiasa berinovasi dan berusaha untuk piawaian tertinggi dalam penjagaan kesihatan. Ketika kami memandang ke hadapan, fokus kami kekal teguh terhadap penyediaan penjagaan yang peribadi, mampan dan berkualiti tinggi. Inisiatif kami untuk menubuhkan pasukan dan sumber yang dikhaskan untuk menjalankan ujian klinikal adalah sangat menarik, kerana ia jarang berlaku bagi hospital swasta untuk terlibat dalam usaha penyelidikan sebegitu.

“Tambahan pula, pelaksanaan program Value Driven Outcomes (VDO) merupakan langkah penting menuju transformasi penyampaian kesihatan. VDO dirancang untuk menawarkan penjagaan kesihatan berkualiti tinggi yang tidak sahaja selamat, sesuai dan berkesan tetapi juga kos-cekap. Inisiatif ini memberi tumpuan kepada rasionalisasi kos kesihatan sambil memastikan hasil rawatan optimal bagi pesakit, memperjuangkan komitmen kami untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan yang cemerlang dan mudah diakses. Bersama inisiatif Antimicrobial Stewardship (AMS) kami, satu program berkoordinasi yang menggalakkan penggunaan antibiotik yang sesuai. AMS sangat penting untuk meningkatkan hasil kesihatan pesakit dan mencegah penyalahgunaan dan penyalahgunaan ubat-ubatan penting ini.

Ketika PHKL memulakan babak baharu, hospital ini kekal komited terhadap misinya untuk menyediakan penjagaan kesihatan canggih dan berbelas kasih, meneruskan warisan kecemerlangannya untuk generasi akan datang.

Mengenai Pantai Hospital Kuala Lumpur
Selama 5 dekad, Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL) kekal sebagai jantung Kuala Lumpur, dengan setia komited terhadap penyampaian penjagaan cemerlang dan teknologi terkini yang boleh diakses kepada pesakit dari pelbagai latar belakang. Perjalanan kami bermula pada 1974 dengan hanya 68 katil dan pasukan 20 pakar perubatan. Kini, kami berdiri sebagai ikon penjagaan kesihatan dengan 380 katil dan lebih 200 pakar perubatan, setiap orang pakar dalam pelbagai bidang perubatan dan pembedahan.

Di Pantai Hospital Kuala Lumpur, kami tidak berganjak dari komitmen untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan berkualiti sambil memperkasakan penyelidikan klinikal dan ujian. Kami bangga mempelopori kecemerlangan klinikal, kualiti perkhidmatan dan kecekapan operasi. Usaha kecemerlangan kami telah mendapat pengiktirafan daripada Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) dan Pertubuhan Pemeriksaan Bersama Antarabangsa (JCI). Selain itu, kami berbesar hati memegang sijil sebagai Hospital Ramah Bayi dan hospital keutamaan di Malaysia oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketika kami menyambut ulang tahun ke-50, Pantai Hospital Kuala Lumpur mengesahkan semula peranannya sebagai tiang bandar, menawarkan perkhidmatan kesihatan kelas dunia, rawatan inovatif dan warisan kecemerlangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.