Luye Pharma Memberi Hak Eksklusif Kepada Myung In Pharm Untuk Memasarkan Plester Transdermal Rivastigmine Dua Kali Seminggu di Korea Selatan

(SeaPRwire) –   YANTAI, China, Feb. 5, 2024 — Luye Pharma Group telah menandatangani perjanjian dengan Myung In Pharm, memberi hak eksklusif kepada pihak kedua untuk memasarkan Rivastigmine Twice Weekly Transdermal Patch di Korea Selatan. Dikembangkan oleh Luye Pharma, ubat ini digunakan untuk merawat demensia ringan hingga sederhana yang berkaitan dengan Alzheimer (AD).

Perjanjian untuk kerjasama ini telah ditandatangani dalam majlis yang dihadiri oleh pegawai dari kedua-dua pihak. Dianbo Liu, Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Luye Life Sciences, Dr. Yehong Zhang, Presiden Luye Pharma (Antarabangsa), dan Andy Siow, Naib Presiden Wilayah Asia Pasifik Luye Pharma (Antarabangsa), menghadiri majlis tersebut bagi pihak Luye Pharma. Hang-Myung Lee, Pengerusi Myung In Pharm, Jae Hyuk Kim, Presiden dan Pengurus Loji Myung In Pharm, Jung Uk Lee, Pengarah Perniagaan BD Myung In Pharm, dan Wonmo Suh, Pengurus Perniagaan BD Myung In Pharm menghadiri majlis tersebut bagi pihak Myung In Pharm.

Majlis menandatangani perjanjian
Majlis menandatangani perjanjian

AD telah menjadi cabaran kesihatan awam utama di seluruh dunia. Di Korea Selatan, kes-kes AD sentiasa meningkat bersama-sama dengan penuaan populasi[1][2]. Merawat AD adalah mencabar kerana keadaan seperti dismnesia dan demensia yang berkaitan dengan penyakit itu. Dalam amalan klinikal, hasil rawatan boleh terjejas dengan ketara disebabkan oleh kepatuhan pesakit yang rendah, kadar penarikan yang tinggi disebabkan oleh kesan sampingan, isu pengurusan ubatan, dan sebagainya. Ini membebankan pesakit AD dan penjaga mereka secara fizikal dan kewangan.

Rivastigmine adalah rawatan garis hadapan untuk AD ringan hingga sederhana. Rivastigmine Twice Weekly Transdermal Patch menggunakan sistem penghantaran ubat inovatif untuk rivastigmine — ia diaplikasikan secara transdermal dua kali seminggu. Berbanding dengan plester rivastigmine harian yang tersedia di pasaran, plester ini digunakan kurang kerap, dan oleh itu mampu meningkatkan kepatuhan pesakit. Berbanding dengan formula oral, plester transdermal membenarkan rivastigmine diserap melalui kulit. Ini mudah untuk pesakit dengan disfagia atau kesukaran menelan. Selain itu, plester juga mempunyai potensi untuk mengurangkan tindak balas gastrousus seperti mual dan muntah.

Myung In Pharm adalah pemimpin di Korea Selatan dalam bidang terapi kesihatan sistem saraf pusat (CNS). Syarikat ini mempunyai portfolio yang kukuh menyasarkan penyakit CNS. Berkata tentang kerjasama ini, Hang-Myung Lee, Pengerusi Myung In Pharm, berkata: “AD adalah penyakit yang menyusahkan dengan populasi pesakit yang semakin meningkat di sini dan hanya ada sedikit pilihan rawatan yang tersedia. Kami gembira bekerjasama dengan Luye Pharma untuk memenuhi keperluan rawatan yang tidak terpenuhi pesakit dengan produk inovatif dan mudah diaplikasikan ini. CNS adalah bidang terapi inti kami, dan Rivastigmine Twice Weekly Transdermal Patch akan menjadi tambahan berharga dan berbeza kepada portfolio kami, dengan itu memperkukuh lagi kedudukan kami yang mendahului dalam bidang terapi ini.”

“Saya yakin dengan pengalaman dan kepakaran Myung In Pharm yang luas dalam bidang terapi kesihatan sistem saraf pusat serta rangkaian operasi yang kuatnya di Korea Selatan, pesakit tempatan akan dapat menikmati manfaat daripada Rivastigmine Twice Weekly Transdermal Patch kami dengan cepat selepas ia diluluskan untuk pemasaran,” kata Andy Siow, Naib Presiden Wilayah Asia Pasifik Luye Pharma (Antarabangsa). “Ini merupakan peluang menggalakkan bagi kami untuk bekerjasama dengan Myung In Pharm, memandangkan kami saling membantu dalam bidang terapi CNS. Selama bertahun-tahun, kami telah membangunkan portfolio yang kukuh juga dalam bidang terapi ini. Kami berharap dapat meluaskan perkongsian kami di Korea Selatan dan membawa banyak lagi produk CNS kami untuk menyediakan rawatan kepada pesakit tempatan.”

Luye Pharma membangunkan dan memasarkan Rivastigmine Twice Weekly Transdermal Patchnya secara global. Produk ini telah diluluskan untuk pemasaran di beberapa negara Eropah dan China. Syarikat ini juga bekerjasama dengan rakan kongsian tempatan di beberapa negara Eropah serta Jepun, China, Mexico dan Thailand untuk membangunkan atau memasarkan produk tersebut.

Tentang Kumpulan Luye Pharma

Kumpulan Luye Pharma adalah syarikat farmaseutikal antarabangsa yang komited terhadap R&D, pembuatan dan jualan ubat-ubatan inovatif. Syarikat ini telah menubuhkan pusat-pusat R&D di China, AS dan Eropah, dengan portfolio yang kukuh melebihi 30 calon ubat di China dan lebih 10 calon ubat di pasaran antarabangsa yang lain. Luye Pharma mengekalkan piawaian antarabangsa tinggi dalam teknologi penghantaran ubat baharu seperti mikrosfera, liposom dan sistem penghantaran ubat transdermal. Syarikat ini juga telah mencapai pelbagai inovasi dalam entiti kimia dan antibodi baharu, serta sedang membangunkan strategi dalam bidang terapi sel dan gen secara aktif.

Luye Pharma sedang membangunkan rantaian bekalan global dengan 8 buah loji pembuatan yang dibina di seluruh dunia, dengan sistem pengurusan dan kawalan mutu GMP yang ditubuhkan mengikut piawaian antarabangsa. Dengan lebih 30 produk menyasarkan sistem saraf pusat, onkologi, kardiovaskular, metabolisme dan bidang terapi yang lain, perniagaan dilaksanakan di lebih 80 negara dan wilayah di seluruh dunia, termasuk pasaran farmaseutikal terbesar – China, AS, Eropah dan Jepun, serta pasaran berkembang pesat yang lain.

Myung In Pharm

Myung In Pharm ialah syarikat farmaseutikal bersepadu yang ditubuhkan pada tahun 1985, di Seoul, Republik Korea. Bidang perniagaan syarikat termasuk pembuatan, pemasangan dan pemprosesan ubat-ubatan. Myung In Pharm menduduki tangga teratas di Korea dalam bidang CNS. Ia mempunyai hubungan pelanggan dengan 1,200 pakar neurologi dan 98% bahagian neurologi hospital tempatan. Ia mengoperasikan kemudahan pembuatan canggih dengan peralatan paling maju untuk menghasilkan produk bagi memastikan kualiti ubat. Kesemua kemudahannya direka untuk memenuhi piawaian cGMP.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.