Lembaga Pelaburan Thailand Kata Permohonan Pelaburan 2023 Naik 43% ke USD 24 Bilion kerana Projek FDI Besar Meningkat

(SeaPRwire) –   Bangkok, Feb. 6, 2024 — Lembaga Pelaburan Thailand (BOI) mengumumkan hari ini bahawa permohonan untuk promosi pelaburan pada tahun 2023 mencapai tahap tertinggi selama lima tahun iaitu 848.3 bilion baht dalam nilai gabungan (kira-kira USD 24 bilion), peningkatan sebanyak 43% daripada angka yang disemak semula pada tahun sebelumnya, dipimpin oleh pelaburan asing besar dalam lima sektor utama dalam Strategi Promosi Pelaburan baharu BOI, yang mewakili lebih daripada setengah daripada janji gabungan.

Mr. Narit Therdsteerasukdi, Secretary General of the Thailand Board of Investment (BOI), announced after a Board meeting which was chaired by Mr. Parnpree Bahiddha-Nukara, Deputy Prime Minister and Chairman of the BOI, that the applications for investment promotion in 2023 reached a five-year high of 848.3 billion baht in combined value (ca. USD 24 billion). The board today approved four investment promotion applications worth a combined 29.7 billion baht for projects comprising two data centers
Mr. Narit Therdsteerasukdi, Secretary General of the Thailand Board of Investment (BOI), announced after a Board meeting which was chaired by Mr. Parnpree Bahiddha-Nukara, Deputy Prime Minister and Chairman of the BOI, that the applications for investment promotion in 2023 reached a five-year high of 848.3 billion baht in combined value (ca. USD 24 billion). The board today approved four investment promotion applications worth a combined 29.7 billion baht for projects comprising two data centers

Trend pemindahan sektor perindustrian utama yang dipacu oleh isu geopolitik berterusan dan dasar promosi pelaburan agresif Kerajaan Thailand mempercepatkan pertumbuhan besar pelaburan asing luar negeri Thailand kepada 663.2 bilion baht, mewakili peningkatan 72% dalam nilai pelaburan asing berbanding 2022.

Thailand’s potensi dan kesiapan, bersama-sama dengan strategi promosi pelaburan 5 tahun baharu dan langkah-langkah, telah menarik pelaburan besar oleh syarikat-syarikat yang mencari untuk berpindah ke pangkalan jangka panjang yang selamat dan tahan lasak untuk pelaburan mereka. Selain itu, fakta bahawa Perdana Menteri Srettha Thavisin sendiri memimpin beberapa lawatan promosi pelaburan, telah meningkatkan keyakinan pelabor secara signifikan dan meletakkan Thailand di radar komuniti pelaburan utama.” Encik Narit Therdsteerasukdi, Setiausaha Agung BOI, memberitahu wartawan dalam sidang akhbar yang diadakan selepas mesyuarat Lembaga di Istana Kerajaan di Bangkok. “Memandang ke hadapan ke tahun 2024, diramalkan bahawa ekonomi Thai akan berkembang, disokong oleh perkembangan eksport dan hasil pendapatan pelancongan. Kami juga percaya pelaburan mungkin akan berkembang disebabkan aliran FDI yang berterusan, terutamanya dalam sektor keutamaan kami.”

Mesyuarat Lembaga, diketuai oleh YB Dato’ Parnpree Bahiddha-Nukara, Timbalan Perdana Menteri dan Pengerusi BOI, juga meluluskan empat permohonan promosi pelaburan bernilai gabungan 29.7 bilion baht untuk projek yang terdiri daripada dua pusat data, pengeluaran keluli untuk industri tayar, dan pengeluaran wap untuk kegunaan perindustrian.

Janji Pelaburan 2023 naik 43%

Jumlah permohonan untuk promosi pelaburan yang diajukan tahun lalu oleh pelabor tempatan dan asing meningkat 16% kepada 2,307 projek, bernilai gabungan 848.3 bilion baht pelaburan, naik 43% daripada 591.5 bilion baht pada tahun 2022. Kenaikan dalam jumlah keseluruhan mencerminkan bilangan projek besar yang semakin meningkat, kebanyakannya dari luar negara.

Lima sektor utama yang ditakrifkan oleh strategi baharu BOI yang dilaksanakan tahun lalu, iaitu BCG (Bio-Circular-Green), kenderaan elektrik (EV), elektronik pintar, digital dan kreatif, bersama-sama menarik 759 permohonan, bernilai gabungan 492.5 bilion baht pelaburan, atau 58% daripada jumlah nilai janji pelaburan.

Permohonan FDI

Tahun 2023 menyaksikan pelabor asing mengemukakan jumlah 1,394 permohonan untuk promosi pelaburan, peningkatan sebanyak 38% daripada tahun sebelumnya, dan peningkatan sebanyak 72% dalam nilai pelaburan gabungan kepada 663.24 juta baht, disebabkan oleh bilangan projek besar yang signifikan.

Seperti pada tahun sebelumnya, permohonan pelaburan dari Republik Rakyat China menduduki tempat pertama dalam kedudukan sumber FDI mengikut nilai pelaburan, dengan 430 projek bernilai pelaburan gabungan 159.39 bilion baht, atau 24% daripada jumlah nilai permohonan FDI dalam tempoh itu, dipacu oleh pelaburan Cina dalam industri elektronik, dan rantaian bekalan automotif, termasuk EV.

Singapura menduduki tempat kedua dengan 194 projek bernilai pelaburan gabungan 123.39 bilion baht pelaburan, dipacu oleh permohonan projek besar dari anak syarikat Singapura syarikat-syarikat antarabangsa dalam sektor termasuk sel suria dan elektronik.

Pelaburan dari A.S. menduduki tempat ketiga dengan 40 projek bernilai pelaburan gabungan 83.95 bilion baht.

Jepun menduduki tempat keempat dengan 264 projek mewakili nilai gabungan 79.15 bilion baht, peningkatan 60% daripada tahun sebelumnya.

Taiwan menduduki tempat kelima dengan 54.6 bilion baht daripada jumlah 94 projek.

Dari segi taburan wilayah pelaburan, Koridor Ekonomi Timur (EEC), kawasan perindustrian utama Thailand, sekali lagi menduduki tangga teratas dengan 460.5 bilion baht bernilai pelaburan, mewakili 54% daripada janji keseluruhan. Diikuti oleh wilayah tengah negara yang menarik pelaburan bernilai kira-kira 262 bilion baht, atau 31% daripada jumlah keseluruhan.

Kelulusan Projek

Permohonan pelaburan yang diluluskan oleh lembaga termasuk projek-projek berikut:

  • NextDC, sebuah pengendali pusat data terkemuka dari Australia, menerima kelulusan untuk pelaburan 13.76 bilion baht dalam pusat data skala besar baharu yang akan terletak di Bangkok.
  • CtrlS Datacentres (Thailand) Co., Ltd., sebuah unit CtrlS Datacenters LTD, pengendali pusat data global berpangkalan di India, menerima kelulusan untuk pelaburan 5.04 bilion baht dalam pusat data skala besar baharu yang akan terletak di Zon Promosi Industri dan Inovasi Digital (EECd) di wilayah Chonburi.
  • Xingda Steel Cord (Thailand) Co., Ltd. menerima kelulusan untuk pelaburan 6.66 bilion baht dalam loji baharu untuk menghasilkan keluli tali, tali bebola dan keluli tali terutamanya untuk digunakan dalam pembuatan tayar, dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 260,000 tan. Loji ini, yang akan terletak di wilayah Chonburi, dijangka akan mengeksport 50% hasilnya, dan akan memperkukuh lagi rantai bekalan industri automotif Thailand.
  • TPI Polene Power PCL menerima kelulusan untuk pelaburan 4.24 bilion baht dalam pengeluaran wap untuk diedarkan ke loji kuasa dan pengeluaran simen. Kemudahan ini, yang akan terletak di wilayah Saraburi, akan mempunyai kapasiti pengeluaran 480 tan wap setiap jam, dan akan berjalan dengan kuasa yang dijana daripada sisa (bahan terbuang yang dihasilkan daripada sisa, atau RDF).

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Thailand Board of Investment
Tel. +66 (0) 2553 8111
Laman Web:
YouTube: Think Asia, Invest Thai

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.