Laba Volvo Cars 2023 meningkat 43 persen untuk mencatat tahun rekor dalam sejarah 97 tahun syarikat

(SeaPRwire) –   GOTHENBURG, Sweden, Feb. 1, 2024

Tahun Penuh 2023           

 • Pendapatan 2023 adalah SEK 399.3 bn (SEK 330.1 bn pada 2022)           
 • Pendapatan operasi (tidak termasuk JVs dan rakan kongsi) adalah SEK 25.6 bn (SEK 17.9 bn pada 2022)           
 • Pendapatan operasi adalah SEK 19.9 bn (SEK 22.3 bn pada 2022)           
 • Margin EBIT (tidak termasuk JVs dan rakan kongsi) adalah 6.4 peratus (5.4 peratus pada 2022)           
 • Margin EBIT adalah 5.0 peratus (6.8 peratus pada 2022)          
 • Laba per saham asas adalah SEK 4.38 (SEK 5.23 pada 2022)           
 • Bahagian jualan kereta sepenuhnya elektrik adalah 16 peratus (11 peratus pada 2022)

Suku Keempat, 2023           

 • Pendapatan Suku Keempat adalah 109.4 bn SEK (105.2 bn SEK pada Suku Keempat 2022)           
 • Pendapatan operasi (tidak termasuk JVs dan rakan kongsi) adalah SEK 6.7 bn (SEK 3.9 bn pada 2022)          
 • Pendapatan operasi adalah 5.4 bn SEK (3.4 bn SEK pada Suku Keempat 2022)           
 • Margin EBIT (tidak termasuk JVs dan rakan kongsi) adalah 6.1 peratus (3.7 peratus pada Suku Keempat 2022)           
 • Margin EBIT adalah 4.9 peratus (3.3 peratus pada Suku Keempat 2022)           
 • Laba per saham asas adalah 1.04 SEK (0.82 SEK pada Suku Keempat 2022)           
 • Bahagian jualan kereta sepenuhnya elektrik adalah 16 peratus (18 peratus pada Suku Keempat 2022)

Peristiwa selepas tempoh           

 • Polestar memasuki fasa yang menarik dengan rancangan perniagaan yang diperkukuh dan bersedia untuk pertumbuhan masa depan.
 • Fokus Volvo Cars adalah untuk membangunkan dan memusatkan sumbernya pada perjalanan ambisius sendiri.
 • Volvo Cars sedang menilai penyesuaian yang mungkin terhadap pegangan sahamnya dalam Polestar yang mungkin mengakibatkan Geely Sweden Holdings menjadi pemegang saham baru yang signifikan.
 • Geely akan terus memberikan sokongan operasi dan kewangan penuh kepada Polestar ke depannya.
 • Akibatnya Volvo Cars tidak akan memberikan pembiayaan lanjut kepada Polestar. Volvo Cars akan, bagaimanapun, memanjangkan tempoh bayaran untuk pinjaman konvertibel sedia ada selama 18 bulan sehingga akhir 2028.
 • Kerjasama operasi yang kuat Volvo Cars dan Polestar merentasi R&D, pengeluaran, perkhidmatan selepas jualan dan komersial terus memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat.

Volvo Cars mencatat tahun rekod pada 2023 dan kini melaporkan jualan runcit, pendapatan dan keuntungan operasi tertinggi dalam sejarah 97 tahun syarikat.

Rekod jualan semua masa sebanyak 708,716 kereta membolehkan pendapatan meningkat sebanyak 21 peratus kepada SEK 399.3 billion untuk tahun penuh 2023. Keuntungan operasi asas sebanyak SEK 25.6 billion, tidak termasuk usahasama dan rakan kongsi, mewakili peningkatan sebanyak 43 peratus berbanding 2022. Margin EBIT tidak termasuk JVs dan rakan kongsi adalah 6.4 peratus, naik daripada 5.4 peratus pada 2022.

“2023 merupakan titik peralihan utama dalam perjalanan transformasi kami,” kata Jim Rowan, ketua eksekutif. “Kami mencapai tahun rekod pada banyak peringkat, melaporkan jualan runcit, pendapatan dan keuntungan tertinggi dalam sejarah 97 tahun syarikat kami. Kami juga mengambil beberapa langkah penting ke hadapan dalam transformasi berterusan kami, sementara menguruskan persekitaran luaran yang kompleks. Dengan melakukannya, kami telah membina asas kukuh untuk 2024 dan tahun-tahun akan datang.”

Surat penuh Ketua Eksekutif Jim Rowan, dengan butiran lanjut mengenai tahun lalu dan tahun-tahun akan datang, terdapat dalam laporan interim untuk tempoh tersebut dan boleh didapati .

Keputusan 2023 menunjukkan keupayaan Volvo Cars untuk mengekalkan penetapan harga premium sepanjang tahun, serta permintaan kukuh untuk keretanya dan tempahan yang kukuh, walaupun ketidaktentuan pasaran berterusan.

Prestasi itu juga menunjukkan kekuatan portfolio produk bertenaga elektriknya, yang mengandungi kereta elektrik sepenuhnya serta julat meluas model plug-in dan hibrid ringan. Model hibrid ini mewakili majoriti besar jualan global syarikat pada 2023 dan akan kekal sebagai unsur penting portfolio untuk tahun-tahun akan datang. 

Syarikat menjual 113,419 kereta sepenuhnya elektrik pada 2023, peningkatan sebanyak 70 peratus berbanding 2022 dan mewakili 16 peratus daripada jumlah volume jualan globalnya, yang merupakan antara yang tertinggi di kalangan semua pembuat kereta mewah warisan. Berbanding 2022, Volvo Cars meningkatkan bahagian pasaran elektrik globalnya sebanyak 34 peratus.

Bahagian jualannya masih berdasarkan hanya dua model sepenuhnya elektrik dan belum lagi mencerminkan potensi penuh model SUV kecil baharu EX30, SUV besar EX90 atau MPV EM90, yang semuanya akan memasuki jalan raya dengan lebih meluas pada 2024. 

Semasa separuh kedua 2023, Volvo Cars juga menyaksikan margin keuntungan kasar kereta elektriknya meningkat empat kali ganda berbanding akhir 2022 kepada 13 peratus. Harga litium yang tinggi sangat menjejaskan margin pada 2022, tetapi syarikat melihat peningkatan jelas dalam keuntungan asas model ini bermula separuh kedua 2023 apabila harga litium lebih rendah dan kesan penetapan harga yang lebih tinggi bermula berkuat kuasa. Syarikat juga mendapat manfaat daripada kecekapan daripada pelaburannya sendiri.

Walaupun masih terdapat jurang dalam margin kasar berbanding beberapa model enjin pembakaran dalaman (ICE)nya, jurang ini semakin menipis. EX30 dijangka akan menghasilkan margin kasar 15-20 peratus dan membawa syarikat lebih dekat kepada matlamat itu. Volvo Cars juga mengharapkan EX90 dan EM90 akan datang akan menyumbang untuk menipiskan jurang antara margin EV dan ICE.

Menghadapi 2024

2024 dijangka menjadi tahun besar bagi Volvo Cars kerana ia terus meningkatkan portfolio produk dan mempercepatkan transformasinya menjadi pengeluar kereta sepenuhnya elektrik menjelang 2030.

Pada akhir suku keempat 2023, pelanggan pertama menerima penghantaran model SUV kecil baharu EX30. Tahun ini, fokus Volvo Cars adalah untuk segera meningkatkan pengeluaran kereta ini dan memenuhi permintaan pelanggan yang melebihi jangkaan. Syarikat juga bekerja keras untuk menambah pengeluaran EX30 di loji Ghentnya di Belgium.

Pada separuh pertama 2024 syarikat akan memulakan pengeluaran SUV bendera barunya EX90, dengan penghantaran pelanggan bermula tidak lama selepas itu. EX90 mewakili lonjakan teknologi yang besar dengan pengenalan platform sepenuhnya elektrik generasi seterusnya yang dibina kereta itu.

Sebagai salah satu kereta pertama yang dipasang dengan teknologi komputasi teras, EX90 mewakili perubahan paradigma yang besar bagi Volvo Cars. Ia merupakan kereta yang menyatukan keselamatan generasi seterusnya, sambungan, data dan perisian bersama-sama dalam satu produk, dan mengesahkan kedudukan syarikat sebagai pemimpin industri dalam peralihan teknologi berterusan.

Kereta MPV sepenuhnya elektrik EM90, yang Volvo Cars perkenalkan di China pada November, juga telah memulakan pengeluaran. Seperti EX90, EM90 merupakan kereta penting untuk China dan menunjukkan betapa seriusnya syarikat untuk berjaya di pasaran itu dan mengambil bahagian pasaran.

Bersama-sama, tiga kereta sepenuhnya elektrik baharu ini akan meningkatkan tawaran produk Volvo Cars di seluruh dunia dan menguntungkannya memasuki demografi dan segmen pasaran baharu yang sebelum ini tidak aktif.

Selain itu Volvo Cars akan memperbaharui kereta hibrid plug-innya, yang merupakan jambatan penting ke arah penyeleksian penuh. Bersama-sama dengan kereta sepenuhnya elektriknya, ini mencipta portfolio Volvo Cars yang meluas dan menarik untuk pasaran global hari ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Volvo Cars mengharapkan ini akan meningkatkan pertumbuhan bermula 2024 dan akan meningkatkan bahagian kereta sepenuhnya elektriknya berbanding 2023. Selain itu, model elec