KT&G Governance Committee finalizes the first shortlist of CEO candidates

(SeaPRwire) –   Pertama senarai pendek terdiri daripada 8 individu, 4 calon luar dan 4 calon dalaman…dipilih berdasarkan pendapat yang tidak berat sebelah dan objektif daripada panel penasihat

SEOUL, Korea Selatan, 31 Jan. 2024 — Jawatankuasa Tadbir Urus KT&G Corporation(“KT&G” atau “Syarikat”) (KRX:033780) menetapkan senarai pendek pertama calon-calon CEO KT&G pada 31 Januarist dan mencadangkan senarai yang ditetapkan kepada Jawatankuasa Pencalonan Calon CEO, yang dibentuk pada hari yang sama. Senarai pendek pertama termasuk 4 calon luar dan 4 calon dalaman, menjadikan jumlah keseluruhan 8 orang.

Jawatankuasa Tadbir Urus telah mengadakan siri 8 mesyuarat sejak akhir Disember yang lalu untuk menyelia perekrutan terbuka bagi calon-calon CEO dan menjalankan penilaian yang menyeluruh. Akibatnya, jawatankuasa tersebut memilih senarai pendek pertama dengan mengambil kira pendapat yang tidak berat sebelah dan objektif daripada panel penasihat yang terdiri daripada pakar luar.

Jawatankuasa Pencalonan Calon CEO akan menjalankan penilaian mendalam terhadap 8 calon dari senarai pendek pertama bagi memastikan pengesahan calon yang mencukupi dan memilih calon yang paling sesuai untuk jawatan CEO. Jawatankuasa tersebut akan menetapkan senarai pendek kedua terdiri daripada 3 hingga 4 orang menjelang pertengahan Februari, dan akan mengumumkan senarai tersebut secara telus sebaik sahaja ditetapkan.

Kemudian, Jawatankuasa Pencalonan Calon CEO akan mengadakan temu duga bersemuka dengan calon-calon dalam senarai pendek kedua untuk mengkaji setiap calon secara menyeluruh. Berikutan penilaian tersebut, jawatankuasa akan menamakan calon CEO muktamad dan melaporkan kepada Lembaga Pengarah menjelang akhir Februari. Lembaga Pengarah kemudiannya akan meletakkan agenda untuk Mesyuarat Agung Tahunan Pemegang Saham selepas diluluskan, dan CEO akan dilantik berikutan kelulusan dalam Mesyuarat Agung Tahunan Pemegang Saham pada akhir Mac, dengan mengambil kira kehendak kolektif seluruh badan pemegang saham.

Jawatankuasa Pencalonan Calon CEO terdiri sepenuhnya daripada pengarah luar tanpa penyertaan CEO semasa. CEO Bok-in Baek telah memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam jawatankuasa, didorong oleh komitmen untuk meningkatkan keadilan dan objektif proses pelantikan CEO.

“Jawatankuasa Tadbir Urus memilih senarai pendek pertama dengan mengambil kira secara menyeluruh penilaian daripada panel penasihat yang terdiri daripada pakar luar yang dihormati,” kata Myung-chul Kim, Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan Calon CEO KT&G. “Mendatang, kami akan melaksanakan proses penilaian calon dengan setia, dengan mengikut prinsip memaksimakan kepentingan semua pemegang saham dan nilai masa depan syarikat,” Pengerusi tambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.