Konsumsi Kacang Jangka Panjang Meningkatkan Kepekaan Otak Kepada Insulin, Kajian Baru Mendapati

(SeaPRwire) –   Penyelidikan ini mungkin penting untuk pencegahan penyakit berkaitan usia.

BARCELONA, Sepanyol, 1 Feb 2024 — Keputusan daripada kajian intervensi terkini yang dibiayai oleh INC telah diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition [1]. Kajian itu menunjukkan bahawa, bagi orang dewasa lebih tua dengan berat badan berlebihan atau kegemukan, pengambilan kacang campuran jangka panjang secara signifikan meningkatkan kepekaan otak terhadap insulin. Ini mungkin penting untuk pencegahan penyakit metabolik dan kognitif berkaitan usia.Ujian itu terdiri daripada 28 lelaki dan wanita sihat berusia antara 60 hingga 70 tahun. Para penyelidik menjalankan kajian rawak tunggal buta yang melibatkan tempoh intervensi 16 minggu dan tempoh kawalan (tiada kacang), dipisahkan oleh tempoh pencucian 8 minggu. Intervensi itu terdiri daripada 60 g setiap hari kacang campuran (15 g setiap walnut, pistachio, kacang tanah dan hazelnut). Peserta diberi arahan untuk mematuhi garis panduan makanan Belanda.

Aliran darah serebral (CBF) dikuantifikasikan menggunakan imej resonans magnetik (MRI), manakala kepekaan otak terhadap insulin dinilai dengan mengukur tindak balas CBF serantau kepada insulin intranasal. Selain itu, kesan kepekaan insulin periferi (ujian toleransi glukosa oral), kandungan lemak intrahepatik dan penanda risiko kardiometabolik juga dinilai.

Kajian itu mendapati pengambilan kacang secara signifikan meningkatkan tindakan insulin di kawasan otak (occipital dan frontal) yang terlibat dalam pengawalan proses metabolik dan kognitif. Penyelidikan itu juga menunjukkan bahawa kepekaan insulin periferi tidak terjejas. Walau bagaimanapun, kandungan lemak intrahepatik, kolesterol LDL (“jahat”) serum dan tekanan sistolik adalah lebih rendah berikutan pengambilan kacang berbanding tempoh kawalan. Peserta tidak menambah berat badan semasa kajian.

“Berdasarkan keputusan ini kami telah menyimpulkan bahawa kekurangan kepekaan otak terhadap insulin yang diperhatikan dalam orang dewasa lebih tua dengan berat berlebihan atau kegemukan boleh dipengaruhi secara bermanfaat oleh intervensi kacang campuran jangka panjang, yang mungkin penting untuk pencegahan penyakit berkaitan usia,” menyatakan Dr. Peter Joris, penyelidik utama dari Universiti Maastricht, Belanda.

Kajian itu disokong oleh INC International Nut and Dried Fruit Council.

[1] K.M.R. Nijssen, R.P. Mensink, J. Plat, D. Ivanov, H. Preissl, P.J. Joris, , The American Journal of Clinical Nutrition.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.