Konsortium ALPHA (Asia Link untuk Prestasi Lanjutan Akses Berkelajuan Tinggi) Menandatangani MoU untuk Sistem Sub Laut Bersepadu

(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia, 2 Feb. 2024 — ALPHA (Asia Link untuk Prestasi Lanjutan Akses Berkelajuan Tinngi) Consortium telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) yang baharu untuk merancang dan membangun satu cadangan bagi sistem kabel dasar laut antarabangsa yang menyambungkan Singapura, Jepun, Korea, Filipina, Vietnam, dan banyak lagi.

Dari kiri ke kanan : Telkom Group- Honesti Basyir as the Director of Group Business Development, Bogi Witjaksono as the Director of Wholesale & International Service, Ririek Adriansyah as the Chief Executive Officer, dan Telin - Budi Satria Dharma Purba as the CEO; held a signing ceremony with KT Corporation : Hoon Kwoon as the VP Global Business (representing Jehon Myung as Senior Vice President), Yisoo Kim as the Director Network, dan Alex Joohyo Jeon as the Director Global Business.
Dari kiri ke kanan : Telkom Group- Honesti Basyir as the Director of Group Business Development, Bogi Witjaksono as the Director of Wholesale & International Service, Ririek Adriansyah as the Chief Executive Officer, dan Telin – Budi Satria Dharma Purba as the CEO; held a signing ceremony with KT Corporation : Hoon Kwoon as the VP Global Business (representing Jehon Myung as Senior Vice President), Yisoo Kim as the Director Network, dan Alex Joohyo Jeon as the Director Global Business.

MoU telah ditandatangani oleh Budi Satria Dharma Purba, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Telin, dan Jehoon Myung, Naib Presiden Kanan KT Corporation. Penandatangaan ini melambangkan komitmen konsortium ALPHA, yang terdiri daripada KT Corporation (KT), PT Telekomunikasi Indonesia International (Telin), dan parti berpangkalan di Jepun, untuk merealisasikan Pemandangan Dasar Laut APAC untuk masa depan.

Kini, konsentrasi lalu lintas yang paling besar adalah di Rantau Asia-Pasifik (beralih dari AS dan Eropah), menandakan purata pertumbuhan tahunan dikompaun (CAGR) yang diunjurkan sebanyak 10-25% dalam kapasiti Pusat Data di seluruh Malaysia, Indonesia, dan India lebih lima tahun akan datang. Kini, wujud 38 Kabel Dasar Laut di Hab Singapura, menjadikan Singapura Hab yang paling sesak di dunia berbanding dengan Mesir, Marseille, dan Tokyo.

Kabel ALPHA menampilkan sekurang-kurangnya lapan pasangan gentian dengan 18 Tbps per pasangan gentian untuk kapasiti reka bentuk minimum sebanyak 144 Tbps, membolehkan penghantaran data yang lancar dan berkapasiti tinggi di seluruh rantau Asia Timur dan Tenggara.

Menyatakan kesungguhan beliau mengenai perkongsian ini, Budi Satria Dharma Purba, CEO Telin, menyatakan, “Daripada mempunyai Hab di Tanah, kita akan mempunyai Hab di Laut. Oleh itu, perairan Indonesia akan menjadi kritikal dalam mengagihkan semua lalu lintas ini untuk menyokong kapasiti Pusat Data”.

Melalui kerjasama ini, kita akan dapat memulakan tujuh sistem dasar laut baharu dengan lebih pantas yang kita panggil ICE (Indonesia Cable Express) untuk menjadikan Indonesia Hab untuk sistem dasar laut. Kami percaya bahawa penyertaan Telin dalam konsortium ALPHA ini akan memanfaatkan pembangunan infrastruktur digital untuk menyambungkan lebih banyak orang di seluruh dunia pada masa akan datang.”

Jehoon Myung, Naib Presiden Kanan KT Corporation, berkata, “Pembinaan kabel ALPHA oleh KT berperanan sebagai batu loncatan utama untuk menangani dengan segera peningkatan pesat dalam keperluan lalu lintas awan, data besar, dan AI dalam rantau Asia yang berkembang pesat untuk pelanggan perusahaan. KT juga akan terus memperluas pengaruhnya dalam pasaran kabel dasar laut Asia dengan memperkukuhkan perkongsian dengan syarikat global yang berfikiran sama.”

Konsortium ALPHA bertujuan untuk bermula pada suku ketiga, kontrak pada tahun 2024 dan akan meneruskan proses pemilihan pembekal siap guna dan persediaan untuk menyerahkan kontrak. Sistem kabel ALPHA dijangka siap untuk perkhidmatan menjelang suku pertama tahun 2027.

Hubungi kumpulan itu untuk meneroka cara baharu bagi meningkatkan rangkaian anda dengan menghantar emel  atau lawati atau untuk maklumat lanjut.

Mengenai KT Corporation:

KT Corporation ialah penyedia perkhidmatan platform digital dan telekom bersepadu yang paling besar di Korea Selatan. Perkhidmatan utama termasuk Mudah Alih, Jalur Lebar, IPTV, komunikasi B2B dan Telefoni Talian Tetap. Syarikat ini mempunyai kehadiran pasaran yang terkemuka dalam industri dalam Jalur Lebar, Perkhidmatan Media, serta Telefoni Talian Tetap dan mengekalkan kedudukan bahagian pasaran No.1 dalam setiap kategori. KT juga merupakan pemain No.1 dalam komunikasi B2B dan menawarkan pelbagai perkhidmatan transformasi digital (IDC, Awan, AI, dsb.). Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web bahasa Inggeris kami di,  

Mengenai Telin:

Ditubuhkan pada tahun 2007, Telin menyediakan suara pembawa antarabangsa premium, perkhidmatan data dan penyelesaian perniagaan khusus untuk pelanggan borong, perusahaan, digital dan runcit. Telin beroperasi di beberapa negara dan rantau, termasuk Indonesia, Singapura, Hong Kong, Australia, Malaysia, Taiwan, Amerika Syarikat, Timor Leste, Emiriah Arab Bersatu, dan Myammar, dengan wakil di Kerajaan Bersatu, Filipina, India dan Vietnam. Infrastruktur tersebut merangkumi 250,140 kilometer panjang sistem kabel, menggabungkan 27 Sistem Kabel Dasar Laut Global, dan mengendalikan 58 Titik Keberadaan dalam 26 Negara, 10 pejabat global, 4 Wakil Jualan negara global, dan lebih 19 Pusat Data Tahap II hingga Tahap IV di lokasi utama, termasuk Singapura, Hong Kong, Timor Leste, dan Indonesia. Untuk maklumat lanjut mengenai Telin, lawati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.