KDN Shanghai Melepasi 4.72 Trillion Yuan Pada 2023

(SeaPRwire) –   BEIJING, Feb. 6, 2024 — A news report from english.shanghai.gov.cn:

Terima kasih kepada kematangan enjin pertumbuhan baharu dan kemajuan kapasiti perindustrian, Shanghai telah melihat KDNK tahunannya berkembang sebanyak 5 peratus berbanding setahun sebelumnya melebihi 4.72 trillion yuan ($657.09 billion) pada tahun 2023, kata pejabat statistik bandar itu pada Jan 28.

Nilai tambah sektor sekunder meningkat sebanyak 1.9 peratus berbanding setahun sebelumnya manakala sektor ketiga meningkat sebanyak 6 peratus secara tahunan, mengikut data rasmi.

Penggunaan dan pelaburan, dua penyumbang utama KDNK, telah berkembang dengan stabil.

Pada tahun 2023, jualan runcit barangan pengguna Shanghai melonjak sebanyak 12.6 peratus berbanding tahun sebelumnya. Keseluruhan keyakinan penggunaan telah dikuatkan dengan kuat oleh majlis membeli-belah utama dan aktiviti promosi seperti May 5 Festival Belanja, yang diadakan untuk kali keempat berturut-turut pada tahun 2023.

Pelaburan Shanghai dalam aset tetap meningkat sebanyak 13.8 peratus secara tahunan pada tahun 2023. Projek kejuruteraan utama bandar telah maju dengan tertib. Pertumbuhan pesat boleh dilihat dalam pelaburan dalam projek pembinaan dan pemasangan, serta pembelian peralatan bertujuan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran, kata pejabat statistik perbandaran.

Industri baharu telah menunjukkan momentum pertumbuhan yang kuat. Nilai keluaran kenderaan tenaga baharu dan industri tenaga alternatif meningkat sebanyak 32.1 peratus dan 21.3 peratus secara tahunan. Kadar pertumbuhan tahunan keluaran cakera penyimpanan semikonduktor melebihi 100 peratus manakala untuk peralatan pencetakan 3D mencapai 29.4 peratus.

Dalam tempoh 11 bulan pertama tahun 2023, pendapatan operasi Shanghai dalam penghantaran maklumat, perisian dan perkhidmatan teknologi maklumat meningkat sebanyak 17.7 peratus berbanding setahun sebelumnya. Didorong oleh pertumbuhan kuat platform dalam talian terkemuka untuk perkhidmatan kehidupan, kadar pertumbuhan tahunan pendapatan operasi internet dan perkhidmatan berkaitan mencapai 26 peratus. Pendapatan operasi perkhidmatan sewa dan perniagaan meningkat sebanyak 12.4 peratus berbanding setahun sebelumnya.

Industri kewangan, kekuatan utama ekonomi Shanghai, menunjukkan pertumbuhan yang stabil tahun lalu. Jumlah nilai urus niaga pasaran kewangan Shanghai mencapai 3,373.63 trillion yuan pada tahun 2023, meningkat 15 peratus berbanding setahun sebelumnya. Perputaran pasaran antara bank meningkat sebanyak 17.9 peratus secara tahunan manakala kadar pertumbuhan yang sama boleh dilihat pada pendapatan premium asas insurans.

Daya saing Shanghai dalam pengangkutan laut diperkukuhkan tahun lalu. Kadar isipadu kontena tahunan Pelabuhan Shanghai menghampiri 49.16 juta TEUs, memegang tangga dunia pertama untuk tahun ke-14 berturut-turut.

Pada tahun lalu, perbelanjaan keseluruhan Shanghai dalam penyelidikan dan pembangunan bersamaan dengan 4.4 peratus KDNK bandar. Bilangan paten penemuan bernilai tinggi per 10,000 orang mencapai 50.2 menjelang akhir tahun 2023.

Pendapatan boleh guna per kapita penduduk Shanghai berjumlah 84,834 yuan pada tahun 2023, menunjukkan peningkatan nominal tahunan sebanyak 6.6 peratus. Kadar pertumbuhan sebenar ialah 6.3 peratus selepas menolak faktor harga.

Pendapatan boleh guna per kapita perbandaran penduduk tetap meningkat sebanyak 6.5 peratus secara nominal kepada 89,477 yuan pada tahun 2023, manakala penduduk luar bandar tetap ialah 42,988 yuan, meningkat sebanyak 8.2 peratus dalam terma nominal.

Pada tahun 2023, kadar pengangguran bandar purata disurvei ialah 4.5 peratus. Kadar pertumbuhan harga pengguna tahunan berkembang secara sederhana sebanyak 0.3 peratus berbanding setahun sebelumnya, kata pejabat statistik perbandaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.