Kajian reka bentuk awal Julie Mehretu untuk BMW Art Car pertama didedahkan

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan MUNICH, 5 Feb. 2024 — Julie Mehretu membentangkan lakaran reka bentuk pertamanya untuk BMW Art Car ke-20. Bagi projek ini, artis yang terkenal di peringkat antarabangsa ini menggabungkan karya artistiknya dengan minat peribadi terhadap reka bentuk automotif dan kelajuan. Dia menterjemahkan dinamisme ke dalam bentuk dan menggunakan salah satu motif monumentalnya dari satah gambar dua dimensi ke objek tiga dimensi yang direka bentuk secara industri. Dalam proses kreatif ini, prototaip kereta lumba BMW M Hybrid V8 menjadi kanvas seni berlapis-lapis Mehretu dan tambahan seterusnya kepada Koleksi BMW Art Car yang legenda. Sama seperti “arca beroda” Roy Lichtenstein (1977) dan Jeff Koons (2010), BMW Art Car ke-20 juga akan meraikan tayangan perdana dunia rasminya di Pusat Pompidou di Paris pada 21 Mei, sebelum bersaing dengan nombor permulaan 20 beberapa minggu kemudian dalam 24 Jam Le Mans pada 15/16 Jun 2024.

– Gambar boleh didapati di  –

Mehretu mengenai proses reka bentuk BMW Art Car ke-20: “Selepas pergi ke perlumbaan 24 Jam di Daytona tahun lepas, idea tentang cara mendekati BMW Art Car mula menjadi jelas. Saya berfikir tentang grid Frank Stella dan bagaimana ini juga bisa menjadi teriakan kepada bekas artis BMW Art Car. Dan saya terus berfikir tentang lukisan ini di studio saya yang baru saja saya selesaikan, dan model Art Car ada di studio saya dan saya fikir mungkin kita dapat cuba menggerakkan kereta ini melalui lukisan ini.” Buat pertama kalinya, Julie Mehretu bekerja dengan BMW dalam format tiga dimensi. Interaksi permukaan dan geometri reka bentuk kenderaan mencipta campuran semula unsur-unsur lukisannya dan membuka perspektif baharu bagi artis dalam prosesnya.

Maklumat lanjut dan bahan imej boleh didapati di:  

Hubungi akhbar:  

Christiane Pyka
Jurucakap BMW Group Cultural Engagement
Telefon: +49-89-382-40139
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.