iQIYI Membawa Drama Asal Malaysia Popular ‘Rampas Cintaku’ kepada Penonton Global, Memperkasakan Jangkauan Kandungan Asia Premium

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 26, 2024 — iQIYI, perkhidmatan hiburan dalam talian inovatif yang terkemuka di China, telah mengumumkan kemunculan drama bahasa Melayu asalnya Rampas Cintaku di China Daratan pada 19 Januari, berikutan kejayaannya di Malaysia. Ini sekali lagi menunjukkan komitmen iQIYI untuk membawa kandungan premium di seluruh dunia.

Rampas Cintaku mengikuti seorang lelaki muda yang bergelut dengan hutang yang memulakan perjalanan transformasi selepas berbagai cabaran emosi dan kewangan. Perjalanan itu membawanya kembali kepada kehidupan jujur dan akhirnya mengubah trajektori hidupnya. Sejak pelancarannya di iQIYI Antarabangsa pada September 2022, musim pertama telah menawan hati penonton Malaysia dan luar negara dengan naratif yang menarik dan nilai penerbitan tinggi, mendapat lebih 100 juta tontonan di seluruh dunia. Siri ini juga telah menarik perhatian yang signifikan di pasaran seperti Jepun, Korea, dan Vietnam.

Kepopularan siri ini di Malaysia adalah bukti kejayaan iQIYI dalam meluaskan kakinya dan pengaruhnya di seluruh Asia, selanjutnya mengukuhkan komitmennya sebagai hab bagi kandungan Asia yang disukai. Bersempena dengan tayangan perdana musim pertama di China Daratan, musim kedua Rampas Cintaku juga dilancarkan di iQIYI Antarabangsa pada 19 Januari. Pelancaran ini memastikan bahawa penceritaan drama yang menarik ini terus mencapai dan berkait rapat dengan penonton global, dengan itu menggalakkan pertumbuhan industri hiburan Asia.

iQIYI mempunyai rancangan menarik untuk melancarkan lebih 35 produksi asli dan siri berlesen dari rantau Asia Tenggara selama dua tahun akan datang, dengan 12 Lokal Asli bahasa Melayu yang dijadualkan untuk dilancarkan pada 2024. Platform penstriman ini akan terus mengukuhkan perkongsian dengan pencipta terkemuka di Malaysia seperti MIG Productions dan Infinitus antara lain untuk menghasilkan kandungan premium.

Pada majlis pelancaran musim kedua Rampas Cintaku, Timbalan Menteri Komunikasi Malaysia, Teo Nie Ching, berkata, “Kejayaan Rampas Cintaku secara signifikan dikaitkan dengan semangat kerjasama. Perikatan antara iQIYI dan MIG Productions berfungsi sebagai contoh bagaimana usaha bersama dapat meningkatkan industri hiburan Malaysia, menunjukkan kuasa kerjasama tim dan visi bersama.”

Serentak, iQIYI telah menarik perhatian di Malaysia dengan pelbagai pengeluaran bahasa Cina. Siri terkenal dari masa lalu seperti Story of Kunning Palace dan Destined telah menyala api semangat peminat drama Malaysia. Dengan strategi ekspansi global iQIYI dan komitmennya untuk menghasilkan kandungan tempatan untuk pasaran global, platform ini terus menyampaikan kandungan premium kepada penonton di seluruh dunia, serentak juga membawa pelbagai kandungan global kembali kepada penonton Cina.

“Rampas Cintaku” Drama Series Poster
“Rampas Cintaku” Drama Series Poster

HUBUNGI: iQIYI Press,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.