Inmagene Meningkatkan Pilihan untuk Memperoleh Lesen Eksklusif Global bagi IMG-007 dan IMG-004 daripada HUTCHMED

  • Inmagene telah melaksanakan pilihan di bawah perjanjian kerjasama yang diumumkan sebelumnya untuk memperoleh lesen eksklusif, berbayar royalti untuk IMG-007, antibodi monoklonal anti-OX40 (mAb) dan IMG-004, penghalang Kinase Tirozin Bruton (BTK)
  • Inmagene mengekalkan hak untuk membangunkan dan memasarkan kedua-dua aset di seluruh dunia

(SeaPRwire) –   SAN DIEGO, 2 Februari 2024 — Inmagene Biopharmaceuticals (“Inmagene” atau “Syarikat”), syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang membangunkan terapi inovatif dan berbeza untuk penyakit imunologi dan radang (I&I), hari ini mengumumkan bahawa ia telah melaksanakan pilihan untuk memperoleh lesen eksklusif, seluruh dunia dan berbayar royalti untuk IMG-007, mAb anti-OX40 manusia yang tidak mengurangkan, dan IMG-004, penghalang BTK oral tidak kovalen dan boleh dibalikkan, dengan hak untuk melesenkan melalui beberapa peringkat.

Pilihan telah dilaksanakan mengikut kerjasama antara Inmagene dan HUTCHMED (Nasdaq/AIM:HCM) yang diumumkan pada 2021 untuk membangunkan dan memasarkan portfolio calon ubat untuk penyakit I&I.

“Perkongsian strategik kami dengan HUTCHMED telah membolehkan kami mengambil IMG-007 dan IMG-004, dua aset dengan potensi terbaik dalam kelasnya, dari pra-klinikal ke pembangunan klinikal,” kata Jonathan Wang, Ph.D., Ketua Pegawai Eksekutif Inmagene. “Memperoleh hak eksklusif seluruh dunia adalah lagi satu langkah ke hadapan dalam perjalanan kami untuk menjadi pemimpin global dalam pembangunan ubat baharu untuk penyakit I&I.”

IMG-007 sedang dinilai dalam kajian Fasa 2a dalam dua indikasi: dermatitis atopik sederhana hingga teruk dan alopesia areata. IMG-004 sedang dinilai dalam kajian Fasa 1 dos berganda (MAD).

Mengenai Inmagene

Inmagene adalah syarikat bioteknologi peringkat klinikal global yang membangunkan terapi baharu untuk penyakit I&I. Pipeline klinikal yang sangat berbeza syarikat ini mempunyai beberapa calon dengan potensi terbaik dalam kelasnya. Aset utama IMG-007, mAb anti-OX40 tidak mengurangkan, sedang dalam dua kajian klinikal Fasa 2a global untuk dermatitis atopik dan alopesia areata. IMG-004, penghalang BTK tidak kovalen boleh dibalikkan, sedang dalam kajian dos berganda Fasa 1 (MAD). IMG-008, mAb anti-IL-36R jangka panjang yang dibangunkan dalaman sedang memasuki pembangunan klinikal Fasa 1 global.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Mengenai IMG-007

IMG-007 adalah mAb anti-OX40 IgG1 manusia, dengan separuh hayat yang dipanjangkan dan fungsi ADCC yang disembunyikan. Paks OX40-OX40L adalah penting dalam aktivasi sel T, pengembangan dan kelangsungan hidup, oleh itu memainkan peranan penting dalam patogeni spektrum penyakit I&I. Dalam kajian praklinikal, IMG-007 menunjukkan keupayaan untuk menghalang pemilihan dan berkuatkuasa isyarat antara OX40 dan OX40L. Data Fasa 1 SAD menunjukkan separuh hayat 31 hari pada aras dos terapeutik yang dijangkakan, membolehkan dosis sekali setiap 12 minggu (Q12W) yang berpotensi, dan profil keselamatan yang menggalakkan tanpa demam dan sengau, membezakannya daripada molekul serupa dalam pembangunan. Ia sedang dinilai untuk rawatan dermatitis atopik sederhana hingga teruk dan alopesia areata dalam dua kajian Fasa 2a.

Mengenai IMG-004

Direka khas untuk penyakit radang dan autoimun yang biasanya memerlukan rawatan jangka panjang, IMG-004 adalah agen oral boleh dibalikkan secara tidak kovalen, berkuatkuasa, sangat pemilih dan boleh meresap ke otak. Keputusan kajian Fasa 1 SAD menunjukkan separuh hayat panjang dan kesan farmakodinamik (PD) yang kekal, membolehkan dos sekali sehari (QD) yang berpotensi. Berikutan kajian Fasa 1 MAD yang sedang berjalan, IMG-004 akan dinilai dalam urtikaria spontan kronik (CSU) dan artritis reumatoid (RA).

Mengenai HUTCHMED

HUTCHMED adalah syarikat biofarmaseutikal inovatif, komersial yang komited terhadap penemuan dan pembangunan serta pengkomersialan global terapi sasaran dan imunoterapi untuk rawatan kanser dan penyakit imunologi. Ia mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan di seluruh syarikatnya, di pusatnya adalah pasukan kira-kira 1,800 dalam onkologi/imunologi. Sejak penubuhannya ia telah memberi tumpuan kepada membawa calon ubat kanser dari penemuan dalaman kepada pesakit di seluruh dunia, dengan tiga ubat pertamanya dipasarkan di China, satu daripadanya juga dipasarkan di AS. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: .

Pernyataan Prospektif

Kenyataan bersifat prospektif ini mengandungi pernyataan prospektif. Walaupun Inmagene percaya bahawa ramalan didasarkan pada anggapan munasabah, terdapat beberapa risiko dan ketidakpastian yang mungkin mempersoalkan ramalan ini, sehingga keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan dalam pernyataan prospektif ini.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Inmagene:
Anna Vardanyan, MD, PhD
Naib Presiden Pembangunan Perniagaan

Hubungan Pelabur:
Bruce Mackle
LifeSci Advisors, LLC

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.