INDUSTRI MOBIL SEPANYOL BAGI MELANCARKAN PERKHIDMATAN ANTI-TIPU DAYA DAN IDENTITI DALAM TALIAN MELALUI INISIATIF GSMA OPEN GATEWAY

(SeaPRwire) –   Orange, Telefonica, dan Vodafone akan membuka rangkaian mudah alih mereka kepada pembangun di seluruh dunia, membolehkan penciptaan perkhidmatan digital yang lebih selamat

MADRID, 6 Feb 2024Sepanyol pengendali mudah alih terkemuka Orange, Telefonica dan Vodafone hari ini mengumumkan pelancaran dua perkhidmatan baru yang direka untuk membantu pembangun menangani penipuan dalam talian dan melindungi identiti digital pelanggan mudah alih.

Sebagai sebahagian daripada inisiatif global, pengendali telah mengumumkan pelancaran dua perkhidmatan API (Antara Muka Programmable Aplikasi) jaringan yang memberi tumpuan kepada peningkatan keselamatan digital: Pengesahan Nombor dan Penukaran SIM. API ini akan membolehkan pasukan pembangun dan rakan kongsi mencipta lapisan baru autentikasi, pengesahan dan keselamatan pelanggan yang lebih bijak di dalam rangkaian telefon mudah alih. Ini akan membantu perniagaan seperti institusi kewangan dan pengecer dalam talian menangani penipuan identiti dengan meningkatkan pengesahan pengguna dan meningkatkan keselamatan.

Perkhidmatan baru ini akan tersedia di MWC yang akan diadakan di Barcelona, Sepanyol, dari 26-29 Februari.

Menunjukkan statistik bahawa kes jenayah siber meningkat sebanyak 72% pada tahun 2022 berbanding 2019, dengan hampir 90% daripadanya berkaitan dengan penipuan dalam talian. Jenayah siber kini menyumbang hampir satu perlima daripada semua kes jenayah yang direkodkan di negara ini.

Dilancarkan setahun yang lalu di MWC Barcelona, inisiatif GSMA Open Gateway mewakili perubahan paradigma dalam cara industri telekomunikasi global merekabentuk dan membawa ke pasaran aplikasi mudah alih baru, dan perkhidmatan digital dan pengalaman yang menyerap. Perkhidmatan Pengesahan Nombor dan Penukaran SIM baru juga akan menjadikan pengesahan dalam talian lebih mudah dan cepat bagi pelanggan dalam talian, memandangkan aplikasi mudah alih, perkhidmatan awan dan rangkaian sambungan akan semuanya boleh diakses melalui API.

GSMA Open Gateway adalah rangka kerja terbuka dan biasa di antara pengendali untuk memudahkan pembangun dan pembekal awan membina aplikasi dan perkhidmatan yang lebih selamat yang boleh berkomunikasi dengan mudah antara satu sama lain. Ini dilakukan melalui titik akses tunggal, boleh program, ke rangkaian mudah alih yang dikenali sebagai API. Dari Argentina ke China, AS ke Australia, 42 kumpulan pengendali mudah alih di seluruh dunia, mewakili 237 rangkaian mudah alih dan 65% sambungan global sudah menyertai inisiatif ini.

Untuk meneruskan membaca teks lengkap rilis akhbar sila ikuti pautan ini.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.