Industri automotif dan penyatuan teknologi mempropel 69.3% kenderaan baru ke tahap automasi 2++ menjelang 2030

(SeaPRwire) –   Kertas putih terkini ABI Research yang ditaja oleh AMD, menggariskan pendekatan boleh ubah untuk ADAS dan pemanduan automatik

NEW YORK, 1 Februari 2024 — Industri automotif, yang digabungkan dengan pembekal utama dalam Kecerdasan Buatan (AI), pengkomputeran berprestasi tinggi, pemetaan, dan kepintaran lokasi, melabur dengan banyaknya dalam pembangunan dan pelaksanaan pemanduan pembantu dan automatik. Menurut firma kepintaran teknologi global ABI Research, pada tahun 2030, 69.3% daripada semua jualan kenderaan penumpang baharu akan mempunyai SAE memandu automasi tahap 2+ atau yang lebih tinggi. Dalam kertas putih terkini, , ABI Research menjelaskan spektrum luas aplikasi yang akan menyokong pemandu untuk memandu dengan lebih selamat, menjalankan tugas tertentu demi pemandu, atau akhirnya menggantikan pemandu sepenuhnya melalui automasi keseluruhan proses pemanduan.

“Pelbagai aplikasi automatik berbeza-beza dari segi ciri-ciri dan tahap penglibatan pemandu. Sesetengahnya memerlukan penyeliaan berterusan, sementara yang lain membenarkan pemisahan manual, visual, atau kognitif. Sistem keselamatan aktif menawarkan sokongan terhad, mengekalkan pemandu dalam kawalan penuh. Sebaliknya, kenderaan tanpa pemandu menghapuskan keperluan pengendali manusia dengan mengendalikan semua tugas pemanduan secara automatik,” kata James Hodgson, Pengarah Penyelidikan Mobiliti Pintar dan Automotif di ABI Research. “Oleh itu, industri automotif harus mengamalkan pendekatan boleh ubah terhadap keselamatan aktif, separa automatik, dan aplikasi sepenuhnya tanpa pemandu mereka. Memaksimumkan penggunaan semula komponen antara gabungan ciri/pemisahan yang berbeza akan memberikan banyak manfaat kepada pasaran.”

Kertas putih, , memberikan gambaran keseluruhan setiap Tahap SAE dan menerokai implikasi teknologi ADAS dan keselamatan aktif, persepsi 360 darjah, pengkomputeran berprestasi tinggi, dan redundansi dalam persepsi, pemprosesan, dan perisian. Ia juga membincangkan peranan teras agensi penarafan keselamatan dalam menjadikan kereta lebih selamat dan memacu penerimaan keselamatan aktif.

“Secara keseluruhan, satu-satunya pendekatan yang layak untuk menyampaikan automasi tanpa pengawasan dan kaya ciri adalah dengan membina aplikasi automatik yang diselia hari ini pada seni bina yang berpotensi untuk diskalakan dengan menambahkan teknologi yang akan menggantikan peranan penyeliaan yang dimainkan oleh pemandu manusia hari ini,” Hodgson menyimpulkan. 

Untuk maklumat lanjut, muat turun kertas putih, . Kertas putih ini juga boleh didapati dalam dan .

Mengenai ABI Research

ABI Research ialah firma kepintaran teknologi global yang mempunyai kedudukan yang unik di persimpangan antara penyedia penyelesaian teknologi dan syarikat pasaran akhir. Kami bertindak sebagai jambatan yang menghubungkan kedua-dua segmen ini dengan lancar dengan menyediakan penyelidikan eksklusif dan panduan pakar untuk memacu pelaksanaan teknologi yang berjaya dan menyampaikan strategi yang terbukti dapat menarik dan mengekalkan pelanggan.

ABI Research是一家全球性的技术情报公司,拥有得天独厚的优势,充当终端市场公司和技术解决方案提供商之间的桥梁,通过提供独家研究和专业性指导,推动成功的技术实施和提供经证明可吸引和留住客户的战略,无缝连接这两大主体。

Untuk maklumat lanjut tentang perkhidmatan ABI Research, hubungi kami di +1.516.624.2500 di Amerika, +44.203.326.0140 di Eropah, +65.6592.0290 di Asia Pasifik, atau layari.

Maklumat Kenalan

Global
Deborah Petrara
Tel: +1.516.624.2558

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.