iChange Menggunakan Kuasa Makmal AI oleh HokuApps untuk Meningkatkan Kecekapan Pasukan Sokongan dan Menyediakan Khidmat Pelanggan Tanpa Sempadan

(SeaPRwire) –   Bersama-sama mereka akan memanfaatkan teknologi Kecerdasan Buatan (AI) terkini untuk Otomatisasi Sokongan Tahap Berikutnya dengan integrasi AI yang licin AI untuk mendefinisikan semula Kecekapan Perkhidmatan dan Pengalaman Pelanggan.   

SINGAPURA, 2 Feb 2024 —  sebuah perintis terkemuka dalam perkhidmatan transformasi digital berasaskan AI canggih, bangga mengumumkan bahawa mereka dipilih sebagai rakan teknologi strategik oleh sebuah jenama terkemuka dan dihormati dalam organisasi berpusat di Singapura yang mengkhususkan dalam penyelesaian teknologi kewangan inovatif.

, platform mereka yang memecahkan batasan, membebaskan pengguna daripada batasan mata wang asing tradisional, menawarkan pasaran pertukaran wang pertama di dunia di mana kadar terbaik dan dompet maya bertemu. Ia membolehkan pelanggan untuk dengan lancar membeli dan menyimpan lebih daripada 40 mata wang dengan kawalan tanpa sebelumnya. Dalam bidang neobanking, bChange dengan selamat memanfaatkan teknologi untuk memastikan pengalaman perbankan digital yang selamat, cepat dan sepenuhnya digital dalam ekosistem kewangan Singapura. Pentingnya, vChange menetapkan pentas sebagai platform B2B terkemuka di dunia, membolehkan perdagangan mata wang grosir antara pemberi pertukaran wang, mendefinisikan semula transaksi tawaran dan permintaan.

Menubuhkan kedudukan terkenal dalam industri fintech, IBV baru-baru ini menghadapi peningkatan ketara dalam asas pelanggannya, memperkenalkan cabaran baharu kepada perniagaan. Apabila asas pelanggannya berkembang dengan pesat disebabkan model perniagaannya yang unik, IBV menghadapi peningkatan pertanyaan sokongan pelanggan, menekan pasukan sokongan sedia ada. Walaupun menggunakan pasukan khusus berusaha untuk memelihara piawaian perkhidmatan pelanggan yang luar biasa, jumlah pertanyaan yang tinggi mendorong pasukan sokongan ke had mereka. Cabaran berterusan menyorot keperluan mendesak untuk pendekatan yang lebih cekap untuk menguruskan pertanyaan yang meningkat tanpa menjejaskan kualiti perkhidmatan seraya mengurangkan kos dan had masa, yang semuanya membawa mereka kepada kerjasama dengan AI Labs.

AI Labs, dikuasakan oleh HokuApps menawarkan penyertaan GPT lanjutan, pengintegrasian LLM dan perkhidmatan perundingan AI. IBV bekerjasama dengan AI Labs, untuk mengintegrasikan dengan licin API Terbuka AI, yang popular dikenali sebagai ChatGPT, ke dalam ZohoDesk, dengan itu merevolusikan automasi sokongan pelanggan mereka. Inisiatif strategik ini bertujuan untuk meningkatkan produktiviti dengan mengotomatiskan respons, mencadangkan respons praformat, dan melaksanakan fungsi dan aliran kerja maju. IBV akan memanfaatkan platform berasaskan AI HokuApps untuk segera menawarkan penyelesaian komprehensif, berkhidmat sendiri untuk kebimbangan lazim pengguna mereka, mencari pemahaman halus tentang cabaran individu pengguna mereka. Menggunakan algoritma sofistikated, ia membezakan dan mengutamakan isu berulang, memastikan respons cepat dan disesuaikan yang sepadan dengan keperluan pelbagai pelanggan mereka. Kini dalam fasa Beta, projek pembuka jalan ini di bawah penyeliaan AI Labs sedang menjalani penyempurnaan teliti. Pasukan dedikasi di AI Labs sedang dengan teliti menyesuaikan semula sistem untuk menawarkan kecekapan dan ketepatan yang tiada tandingan dalam interaksi pelanggan, menandakan era baharu perkhidmatan sokongan yang ditingkatkan.

“Bekerjasama dengan AI Labs dikuasakan oleh HokuApps menandakan babak menarik bagi kami. Integrasi AI akan membolehkan kami mengoptimumkan aliran kerja kami, memperuntukkan sumber dengan lebih berkesan, dan menggunakan tenaga kerja secara strategik di mana diperlukan. Pengalokasian sumber pintar ini memastikan bahawa kami memaksimakan produktiviti, mengurangkan masa tidak aktif, dan memberikan sokongan cemerlang kepada pelanggan kami, menetapkan piawaian baharu kecemerlangan operasi,” kata Suresh Parthasarathy, Ketua Eksekutif IBV.

“Kami gembira untuk bekerjasama dengan iChange untuk merevolusikan rangka kerja sokongan pelanggan mereka. Kami percaya bahawa penyelesaian khusus berasaskan AI kami akan mengotomatiskan dan mengoptimumkan operasi perkhidmatan pelanggan iChange, mengurangkan kos, meningkatkan interaksi pengguna dan memudahkan pengalaman yang lebih peribadi untuk pelanggan berharga mereka,” kata Arif Gafar, Pengarah Penjualan AI Labs yang dikuasakan oleh HokuApps.

Tentang AI Labs yang dikuasakan oleh HokuApps:
mewakili pusat teras yang membuka jalan kemajuan dalam perniagaan melalui penyelesaian berasaskan AI terkini. Fokus khusus AI Labs berputar di sekitar memanfaatkan potensi teknologi kecerdasan buatan untuk mengotomatiskan dan mengoptimumkan spektrum proses perniagaan. Daripada meningkatkan keupayaan perkhidmatan pelanggan kepada meningkatkan kecekapan operasi, pakej menyeluruh alat berasaskan AI memberdayakan organisasi untuk mengoptimumkan aliran kerja, meningkatkan pengambilan keputusan, dan memberikan pengalaman pengguna yang luar biasa. Berdedikasi kepada inovasi tanpa henti, matlamat AI Labs adalah untuk membolehkan perniagaan mencapai tahap produktiviti, kecekapan kos dan kepuasan pelanggan tanpa sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.