I-Mab Menandatangani Perjanjian untuk Menjual Aset dan Operasi Perniagaannya di China

  • Perjanjian ini merupakan satu tonggak penting untuk memacu niat Syarikat untuk menjadi syarikat biotek berpangkalan di AS
  • Perjanjian ini memberi tumpuan strategik untuk menggerakkan aset klinikal imunoterapi yang berbeza Syarikat I-Mab dan membina nilai pemegang saham dengan menyederhanakan model operasi, mengurangkan kos operasi, dan mengurangkan risiko yang berkaitan
  • Syarikat ini mengekalkan wang tunai, hak luar China untuk semua aset peringkat klinikal yang diketuai oleh givastomig (CLDN18.2/4-1BB), uliledlimab (CD73), dan TJ-L14B (PD-L1/4-1BB), dan kekal tersenarai di NASDAQ

(SeaPRwire) –   ROCKVILLE, Md., Feb. 7, 2024 — I-Mab (syarikat “Syarikat“) (NASDAQ: IMAB), syarikat biotek global yang tumpu secara eksklusif kepada penemuan, pembangunan, dan potensi komersialisasi imunoterapi dan biologik yang sangat berbeza untuk rawatan kanser bagi pesakit di seluruh dunia, hari ini mengumumkan bahawa sebagai sebahagian daripada strateginya untuk menjadi syarikat biotek berpangkalan di AS, anak syarikatnya di China telah menandatangani perjanjian muktamad dengan I-Mab Biopharma (Hangzhou) Co., Ltd. (syarikat “Syarikat Hangzhou“) untuk menjual aset dan operasi perniagaan Syarikat di China.

“Perjanjian ini untuk menjual operasi kami di China merupakan satu tonggak penting bagi I-Mab untuk memberi tumpuan lebih kepada pasaran AS dan luar China,” kata Raj Kannan, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif I-Mab. “Pentingnya, kami percaya bahawa transaksi ini membolehkan kami mengurangkan kos operasi yang besar dan membolehkan kami melagakan semula modal kami kepada keutamaan kini dan peluang baharu untuk memperkukuh portfolio kami sambil mengekalkan kedudukan wang tunai yang kukuh.”

Menurut perjanjian muktamad, Syarikat akan memindahkan 100% kepentingan ekuiti dalam I-Mab Biopharma Co., Ltd. (“I-Mab Shanghai“) , anak syarikat milik penuh Syarikat yang mengendalikan perniagaan Syarikat di China, atas asas tiada wang tunai dan hutang, kepada Syarikat Hangzhou bagi pertimbangan agregat bernilai setara RMB sebanyak sehingga US$80 juta, tertakluk kepada pencapaian kumpulan Syarikat Hangzhou terhadap beberapa peristiwa berdasarkan kawalan peraturan dan jualan.

Perjanjian muktamad juga menyatakan bahawa anak syarikat milik penuh Syarikat, I-Mab Biopharma Hong Kong Limited (“I-Mab Hong Kong“), akan memindahkan kepentingan ekuiti yang dipegangnya dalam Syarikat Hangzhou kepada beberapa pemegang saham penyerta Syarikat Hangzhou sebagai pertukaran untuk membatalkan kewajiban pembelian semula yang wujud sebanyak kira-kira US$183 juta. Jumlah kemungkinan kewajiban pembelian semula yang wujud oleh I-Mab Hong Kong dan Syarikat kepada pemegang saham bukan penyerta Syarikat Hangzhou sebaik sahaja penutupan transaksi dijangka berada antara US$30 juta hingga US$35 juta, jumlah yang merangkumi tuntutan sebenar atau berpotensi dalam prosiding undang-undang oleh pemegang saham bukan penyerta terhadap I-Mab Hong Kong dan Syarikat berkaitan dengan transaksi tersebut.

Jawatankuasa Khas Lembaga Pengarah Syarikat (“Lembaga“) yang terdiri daripada Encik Conor Chia-hung Yang, Dr. Ruyi He, dan Encik Shuai Chen, setiap daripada mereka merupakan pengarah bebas dan tidak berkepentingan Lembaga, memimpin penilaian dan perundingan transaksi bagi pihak Syarikat. Kroll, LLC bertindak sebagai penasihat kewangan bebas kepada jawatankuasa khas dan mengeluarkan pendapat kewajaran. Lembaga, bertindak atas syor sebulat suara jawatankuasa khas, bersetuju bahawa transaksi yang dicadangkan adalah yang terbaik bagi I-Mab dan adil dari segi kewangan kepada Syarikat dan meluluskan transaksi tersebut. Transaksi tertakluk kepada syarat penutupan dan dijangka ditutup menjelang akhir Mac 2024.

Sebaik sahaja transaksi diselesaikan, Syarikat Hangzhou akan memperoleh aset ubat I-Mab di China, termasuk hak Greater China untuk eftansomatropin alfa, felzartamab, uliledlimab, givastomig, dan lemzoparlimab; menanggung semua kos pembangunan masa depan aset-aset ini; dan bertanggungjawab terhadap operasi pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) I-Mab Shanghai dan kemudahan pembuatan Syarikat Hangzhou.

Bersempena dengan penandatanganan perjanjian muktamad dan untuk menyokong perkongsian strategik berterusan, Syarikat menyertai pembiayaan Siri C Syarikat Hangzhou untuk langganan ekuiti bernilai US$19 juta tunai. Sebaik sahaja penutupan transaksi, Syarikat akan memiliki secara langsung dan melalui I-Mab Hong Kong jumlah kepentingan kurang 10% modal berdaftar Syarikat Hangzhou.

Untuk memperkukuh peralihannya menjadi syarikat biotek berpangkalan di AS, I-Mab mengumumkan perubahan pengurusan dan kakitangan tertentu. Pamela Klein, M.D., telah menerima pelantikan sebagai Pengerusi Sementara Syarikat, apabila Jingwu Zang, M.D., Ph.D., meletak jawatan daripada Lembaga, berkuat kuasa 10 Februari 2024, untuk memimpin Syarikat Hangzhou. Andrew Zhu, M.D., Ph.D., akan meletak jawatan daripada Lembaga dan meletak jawatan daripada jawatannya sebagai eksekutif Syarikat, berkuat kuasa 10 Februari 2024. Selanjutnya, Encik Joseph Skelton telah dilantik oleh Lembaga untuk berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan Syarikat, berkuat kuasa 5 Februari 2024, menggantikan Encik Richard Yeh, yang meletak jawatan daripada Lembaga dan jawatannya sebagai eksekutif Syarikat. Encik Skelton membawa pengalaman hampir sepuluh tahun dalam perbankan pelaburan dan telah memberi nasihat mengenai transaksi bernilai gabungan melebihi US$20 bilion. Sebelum ini, Encik Skelton berkhidmat sebagai Naib Presiden Kanan di Truist Securities, memberi tumpuan kepada sektor biofarma, dan sebelumnya memegang jawatan di Cantor Fitzgerald dan Amneal Pharmaceuticals, Inc.

“Saya ingin menyatakan penghargaan saya kepada Dr. Zang atas komitmen beliau kepada I-Mab dan mengucapkan kejayaan terbaik beliau sebagai beliau beralih ke Syarikat Hangzhou. Saya juga ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Dr. Zhu atas kepimpinan beliau dalam menggerakkan aset portfolio kami dan kepada Encik Yeh atas sumbangannya dan perkhidmatannya,” kata Encik Kannan. “Saya gembira menyambut Encik Skelton dan berharap untuk bekerjasama dengan beliau dalam merealisasikan potensi Syarikat kami untuk membawa ubat-ubatan inovatif kepada pesakit yang kami beri perkhidmatan.”

Pelantikan Dr. Klein sebagai Pengerusi Sementara Lembaga menyokong rancangan I-Mab untuk menjadi syarikat biotek berpangkalan di AS. “Saya gembira dengan peluang untuk memimpin Lembaga sebagai I-Mab terus maju dengan rancangan strategiknya,” komen Dr. Klein.

Mengenai I-Mab

I-Mab (NASDAQ: IMAB) adalah syarikat farmaseutikal global berpangkalan di AS yang tumpu secara eksklusif kepada penemuan, pembangunan, dan potensi komersialisasi imunoterapi dan biologik yang sangat berbeza untuk rawatan kanser. I-Mab telah menubuhkan operasi di AS di Rockville, Maryland, dan di San Diego, California. Untuk maklumat lanjut, sila lawati dan ikuti kami di , , dan .

Kenyataan Pandangan Masa Depan I-Mab

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.