Hyundai Motor Menyambut Penaikan Kadar Kredit ke A3 oleh Perkhidmatan Pelabur Moody’s

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 6 Februari 2024 — Hyundai Motor Company hari ini menyambut penaikan kadar kredit syarikat ke A3 dengan pandangan stabil oleh Moody’s Investors Service (Moody’s) daripada kadar sebelumnya Baa1 dengan pandangan positif.

Menurut laporan daripada Moody’s, penaikan kadar kredit mencerminkan kemampanan keuntungan dan penambahbaikan di dalam lembaran Hyundai Motor, disokong oleh daya saing produk syarikat yang diperkukuh dan penjanaan tunai bebas yang kuat. Moody’s juga menyatakan bahawa keuntungan Hyundai Motor akan kekal kukuh dan tampan kewangan besar syarikat akan kekal sebahagian besar utuh dalam tempoh setahun hingga dua tahun akan datang, walaupun kesukaran yang semakin meningkat di dalam industri automotif global.

“Penaikan kadar kredit ini adalah penting dan mengakui asas kewangan kami yang stabil di tengah keadaan ekonomi global yang mencabar,” kata Seung Jo Lee, Naib Presiden Kanan, Ketua Pegawai Kewangan dan Bahagian Perancangan & Kewangan di Hyundai Motor Company. “Hyundai Motor akan mengejar pertumbuhan lebih mendalam di masa hadapan, dengan memberi tumpuan kepada pencapaian matlamat perniagaan untuk tahun ini.”

Selanjutnya, Moody’s juga menyatakan bahawa kadar A3 mencerminkan kedudukan Hyundai Motor yang kukuh di pasaran automotif Korea, daya saing di pasaran luar negara utama, tahap penyebaran geografi yang tinggi, leverage kewangan yang sangat rendah dan lembaran yang kukuh.   

Sementara itu, Kia Corporation dan Hyundai Mobis juga menerima penaikan kadar korporat syarikat daripada Baa1 dengan pandangan positif ke A3 dengan pandangan stabil.

Mengenai Hyundai Motor Company

Ditubuhkan pada 1967, Hyundai Motor Company hadir di lebih 200 negara dengan lebih 120,000 pekerja yang komited untuk menangani cabaran mobiliti dunia sebenar di seluruh dunia. Berdasarkan visi jenama ‘Kemajuan untuk Kemanusiaan’, Hyundai Motor mempercepatkan transformasinya menjadi Pembekal Penyelesaian Mobiliti Pintar. Syarikat ini melabur dalam teknologi maju seperti robotik dan Mobiliti Udara Lanjutan (AAM) untuk membawa penyelesaian mobiliti revolusioner, sambil mengejar inovasi terbuka untuk memperkenalkan perkhidmatan mobiliti masa depan. Dalam usaha untuk masa depan mampan bagi dunia, Hyundai akan terus berusaha untuk memperkenalkan kenderaan bebas emisi yang dilengkapi dengan teknologi paling maju di dalam industri seperti sel bahan api hidrogen dan EV.

Maklumat lanjut mengenai Hyundai Motor dan produknya boleh didapati di: 
 atau 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.