Hyundai Motor Company akan membekalkan Kenderaan Komersial Ringan sepenuhnya elektrik dari platform Global eLCVnya kepada Kumpulan Iveco di Eropah

(SeaPRwire) –   TURIN, Itali dan SEOUL, Korea Selatan, 1 Feb 2024 — Hyundai Motor Company dan Iveco Group (EXM: IVG) hari ini mengumumkan penandatanganan perjanjian pembekalan kenderaan komersial ringan elektrik sepenuhnya berlencana IVECO untuk Eropah, berdasarkan platform Global eLCV Hyundai. Kenderaan baharu ini akan menyertai barisan kenderaan komersial ringan elektrik Iveco Group, meningkatkan portfolio LCV Kumpulan ini bersama IVECO Daily ikonik.

Hyundai Motor Company to supply an all-electric Light Commercial Vehicle from its Global eLCV platform to Iveco Group in Europe
Hyundai Motor Company to supply an all-electric Light Commercial Vehicle from its Global eLCV platform to Iveco Group in Europe

Majlis penandatanganan perjanjian pembekalan, yang diadakan di ibu pejabat Hyundai Motor Company di Seoul, Korea Selatan, dihadiri oleh Jaehoon Chang, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Hyundai Motor Company, Ken Ramírez, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Perniagaan Kenderaan Komersial dan Hidrogen Global di Hyundai Motor Company, Gerrit Marx, Ketua Pegawai Eksekutif Iveco Group, dan Luca Sra, Presiden, Unit Perniagaan Trak, Iveco Group.

Hyundai Motor dan Iveco Group memulakan perkongsian mereka pada Mac 2022 dan sejak itu telah menghasilkan keputusan konkrit berkaitan dengan kenderaan komersial yang menggunakan kuasa hidrogen, termasuk pembangunan bersama eDAILY FCEV dan pelancaran bas bandar E-WAY FCEV. Perjanjian baharu ini bukan sahaja menandakan lanjutan perkongsian mereka untuk merangkumi barisan lebih mesra alam yang lebih luas, tetapi turut menggariskan komitmen kedua-dua syarikat untuk mempercepat peralihan ke arah mobiliti dan pengangkutan mesra karbon.

Kenderaan berlencana IVECO akan menjadi model eksport pertama yang menggunakan platform Kendaraan Komersial Ringan elektrik Semua Global (eLCV) Hyundai yang baharu, platform EV global khusus yang dibuat untuk kenderaan komersial dengan julat GVW 2.5 tan hingga 3.5 tan. Platform inovatif ini dilengkapi teknologi Hyundai terkini untuk BEV generasi seterusnya dengan rekaan lantai rendah yang membolehkan kegunaan lebih baik untuk memuat dan membawa kargo, direka untuk memenuhi keperluan baharu Kenderaan Tujuan Terbina yang menggunakan kuasa elektrik akan datang dalam pasaran.

Di bawah perkongsian tersebut, Hyundai akan mengeluarkan dan membekalkan kabin casis berlencana IVECO untuk pasaran Eropah dan Iveco Group akan menyesuaikan dan mengedar kenderaan lengkap secara tempatan secara eksklusif melalui saluran jualan. Produk baharu Iveco Group berdasarkan platform eLCV Hyundai Global ini akan dilancarkan pada IAA Transportation 2024 tahun ini, yang dirancang akan diadakan dari 16 September – 22, 2024, di Hanover, Jerman.

Luca Sra, Presiden, Unit Perniagaan Trak, Iveco Group, berkata, “Perkongsian unik antara Iveco Group dan Hyundai Motor Company membuat langkah penting ke hadapan. Pengenalan kenderaan elektrik sepenuhnya baharu ini amat mengujakan untuk pasaran Eropah, tempat agihan dan penghantaran bandar dan pinggir bandar adalah misi penting untuk pengendali logistik. Kami yakin bahawa perjanjian ini bukan sahaja akan mengukuhkan tawaran produk kami, tetapi juga akan memperdalam hubungan kami dengan Hyundai, membuka jalan bagi projek kerjasama yang berterusan yang membawa masyarakat lebih mampan.”

“Kami gembira dapat mengembangkan lebih jauh portfolio produk perkongsian ini dengan memanfaatkan platform kenderaan komersial ringan elektrik penuh kami yang baharu,” kata Ken Ramírez, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Perniagaan Kenderaan Komersial dan Hidrogen Global di Hyundai Motor Company. “Kami percaya platform Global eLCV kami, digandingkan dengan kepakaran Iveco Group dalam pasaran Eropah, akan menjadi kuasa transformatif dalam pasaran LCV, menyumbang kepada mempercepatkan masa depan neutral karbon di Eropah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.