Huawei Unveils Wi-Fi 7 di APAN57 untuk Meningkatkan Pengalaman Rangkaian untuk Pendidikan

(SeaPRwire) –   BANGKOK, Feb. 2, 2024 — Huawei memberi inspirasi kepada sektor pendidikan untuk menaiktaraf infrastruktur dengan memperkenalkan “AirEngine Wi-Fi 7” generasi terkini piawaian solusi rangkaian nirkabel yang menawarkan rangkaian nirkabel yang lebih lancar dan boleh dipercayai dalam kes penggunaan berkepadatan tinggi, lebar jalur tinggi dan latensi rendah, seperti mengakses metaverse dan menggunakan Augmented Reality/Virtual Reality (AR/VR) untuk pendidikan.

Huawei joins APAN57 for the first time in Thailand, showcasing its vision and embracing next-generation education technologies.
Huawei joins APAN57 for the first time in Thailand, showcasing its vision and embracing next-generation education technologies.

“Trend dalam industri pendidikan kini berkembang daripada digitalisasi kepada infrastruktur pintar,” kata Encik Sheldon Wang, Naib Presiden Kumpulan Perniagaan Enterprise, Huawei Technologies (Thailand) Co., Ltd. Semasa mesyuarat Asia-Pacific Advanced Network (APAN57) ke-57, beliau mempersembahkan komitmen Huawei untuk mengintegrasikan elemen-elemen TIK seperti sambungan, pengkomputeran awan, data besar dan kecerdasan buatan di seluruh spektrum pendidikan dengan lancar. Komitmen ini bertujuan untuk menggalakkan inovasi dalam pengajaran, penyelidikan saintifik, pengurusan dan perkhidmatan.

Pengajaran dan pembelajaran telah berpindah daripada menggunakan papan hitam ke alat multimedia, daripada pembelajaran di lokasi tetap ke mana-mana masa, serta daripada penyampaian sehala ke pembelajaran lebih berpusatkan pelajar. Penyelidikan saintifik juga perlu menyelesaikan tugas pengkomputeran dan analisis yang kompleks dan bergantung lebih kepada teknologi seperti pengkomputeran prestasi tinggi (HPC), penganalisis data prestasi tinggi (HPDA), data besar dan kecerdasan buatan, yang semuanya memerlukan penyelesaian rangkaian Wi-Fi berlebar jalur tinggi dan stabil.

Di bawah tema “Memimpin Infrastruktur untuk Mempercepat Kecerdasan Pendidikan” Huawei mempamerkan teknologi dan inovasi untuk pendidikan semasa APAN57, dengan fokus kepada penaiktarafan infrastruktur untuk mempercepat transformasi teknologi untuk generasi pendidikan berikutnya. Dengan menggunakan teknologi seperti rangkaian optik dan Wi-Fi 7, Huawei telah mengintegrasikan rangkaian kabel, nirkabel, pejabat dan IoT untuk menyambung rangkaian kampus, rangkaian pendidikan dan penyelidikan, dan Internet. Ini mencipta rangkaian tunggal yang selamat, stabil dan pintar, meningkatkan keupayaan sistem perkhidmatan dan pengalaman pengguna.

Huawei bersedia untuk menggunakan kepakaran industri globalnya untuk menyokong pembangunan infrastruktur TIK, faktor utama dalam transformasi digital sektor pendidikan, selain menawarkan penyelesaian utama seperti “Pendidikan Pintar” untuk mempercepat transformasi digital berasaskan teknologi dan penyelidikan.

Satu forum khas, “Panel Inovasi Infrastruktur HPDA Penyelidikan Perubatan Thailand,” diadakan oleh Huawei di APAN57, dengan menjemput pakar dari universiti perubatan terkemuka termasuk Universiti Khon Kaen (KKU), Hospital Siriraj, Biobank Kebangsaan Thailand, dan King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, untuk bertukar-tukar idea dan garis panduan kesiapsiagaan untuk menyokong pembangunan penyelidikan saintifik dan perubatan. Perbincangan diketuai oleh Encik Prayuth TungsaNgob, Ketua Pegawai Teknologi Perusahaan Huawei Thailand untuk Perniagaan Enterprise. Penyelesaian Penyelidikan HPDA Sains Huawei menggunakan reka bentuk ultra-padat, baik dari segi kapasiti mahupun prestasi, untuk membuat simpanan yang besar dalam ruang bilik peralatan, oleh itu menurunkan Jumlah Kos Pemilikan (TCO).

Huawei AirEngine Wi-Fi 7 menyediakan lebar jalur tinggi dan menyokong kelas digital yang boleh menggunakan video dan audio HD untuk pengajaran. Selain interaktif yang realistik, Wi-Fi 7 juga meletakkan asas kukuh untuk menyokong generasi pengajaran dan pembelajaran berikutnya, seperti HPDA dan Rangkaian Kampus Terpadu, kedua-duanya menampilkan keupayaan pengkomputeran dan penjimatan tenaga yang maju, serta kemesraan alam sekitar. Huawei merancang untuk mempromosikan industri secara menyeluruh di bawah Ekosistem Bakat Digital dan akan terus bekerjasama dengan pembuat dasar dan rakan kongsi untuk membangunkan 50,000 bakat di Thailand menjelang 2027.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.