HPX menandatangani Surat Niat dengan Kerajaan Liberia dan Kumpulan Guma Africa untuk membangunkan Koridor Kebebasan di Liberia, yang akan mengandungi landasan kereta api berat baru yang menghubungkan daerah Nimba Guinea ke pelabuhan air dalam baru Liberia

  • Perbelanjaan anggaran dianggarkan antara $3billion hingga $5 billion akan membolehkan pembangunan mineral mampan dan penambahan nilai hiliran kepada ekonomi serantau
  • HPX dan Kumpulan Afrika Guma akan memasuki perbincangan dengan Kerajaan Liberia untuk bersetuju kerangka pemberian hak eksklusif untuk membangunkan, membiayai dan memberikan hak pengendalian kepada Koridor Kebebasan

(SeaPRwire) –   MONROVIA, Liberia, 13 Feb 2024Bronwyn Barnes, Presiden dan Ketua Eksekutif Syarikat Amerika Syarikat High Power Exploration Inc (“HPX”) mengumumkan hari ini menandatangani surat niat dengan kerajaan Liberia dan Kumpulan Afrika Guma Ltd. untuk memasuki perbincangan untuk memiliki, merekabentuk, membiayai, membangunkan dan mengendalikan Koridor Kebebasan – koridor infrastruktur pelbagai pengguna yang baru menghubungkan Guinea dan Liberia.

His Excellency The President of Liberia His Excellency Joseph Nyuma Boakai Sr (centre) with the Founder, Chairman and CEO of I-Pulse Inc Mr Robert Friedland, Ms Bronwyn Barnes, President and CEO of HPX, Mr Robert Gumede Chairmanand Founder Guma Africa Group, Amb.(ret) Peter Pham and Gerald Padmore of Cox Padmore Skolnik & Shakarchy.

His Excellency The President of Liberia His Excellency Joseph Nyuma Boakai Sr (centre) with the Founder, Chairman and CEO of I-Pulse Inc Mr Robert Friedland, Ms Bronwyn Barnes, President and CEO of HPX, Mr Robert Gumede Chairmanand Founder Guma Africa Group, Amb.(ret) Peter Pham and Gerald Padmore of Cox Padmore Skolnik & Shakarchy.

Koridor Kebebasan akan terdiri daripada sistem rel baru kelas dunia menghubungkan Guinea ke pelabuhan dalam air dalam baru di Didia, Liberia, lanjutan rangkaian hidroelektrik sedia ada dari Côte d’Ivoire ke kawasan Nimba di Liberia dan Guinea, penambahbaikan rangkaian jalan raya sedia ada dan pelaksanaan kabel telekomunikasi gentian optik menghubungkan Liberia ke kawasan Nimba dan mungkin seterusnya.

Koridor Kebebasan akan menjadi pembangunan bersama antara Kerajaan Liberia, HPX dan Kumpulan Afrika Guma.

GUMA AFRICA GROUP ialah kumpulan pelaburan dan operasi pelbagai bidang di Afrika yang terlibat dalam Perlombongan, Infrastruktur, Pelancongan & Hospitaliti, TIK, Kesihatan, Pembangunan Modal Insan, Tenaga Diperbaharui, Pembuatan Rel, dan sebagainya. Guma beroperasi di 28 buah negara Afrika.

HPX ialah syarikat eksplorasi dan pembangunan Amerika Syarikat yang memberi tumpuan untuk meningkatkan lombong besi berkualiti tinggi jangka panjangnya di kawasan Lola di bahagian Tenggara Republik Guinea. Saham utama dan pembekal teknologi HPX ialah I-Pulse Inc, syarikat Amerika Syarikat yang ditubuhkan dan diketuai oleh Encik Robert Friedland dan mempunyai beberapa pelabur institusi dan persendirian Amerika Syarikat sebagai pemegang saham.

I-Pulse Inc. ialah syarikat persendirian Amerika Syarikat dengan penilaian berbilion dolar yang ditubuhkan oleh Robert Friedland dan Laurent Frescaline dan disokong oleh rangkaian global pemegang saham. Lawati untuk mengetahui lebih lanjut. 

Maklumat lanjut atau hubungi Media:
Bronwyn Barnes, Presiden dan Ketua Eksekutif HPX

+44 7810 227 672

Joe MacDonald, Ketua Strategi dan Pembangunan Perniagaan

+ 44 7525 341 493

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.