Global Times: Zheng Qinwen memimpin generasi muda dalam perjuangan tenis Cina di Kejohanan Terbuka Australia

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 29, 2024China bintang tenis sensasi Zheng Qinwen hampir mencapai matlamat kejuaraan di perlawanan akhir Terbuka Australia yang menarik, tetapi usahanya telah memenangi kagum seluruh negara.

Walaupun kalah kepada pemain kedua Belarus Aryna Sabalenka, Zheng, 21 tahun, yang digelar “Queen Wen“, sebutan homofon namanya Qinwen, telah naik ke tangga kedudukan dunia ke 7 – mempertimbangkan dia berada pada kedudukan 630 apabila dia menjadi professional pada 2022 – menandakan satu penanda aras penting dalam kerjayanya.

“Saya percaya memenangi kejuaraan akan memenuhi jangkaan saya, dan tidak mencapai itu menunjukkan masih ada lebih banyak ruang untuk peningkatan,” kata Zheng dalam sidang akhbar selepas perlawanan pada Sabtu.

Walau bagaimanapun, perjalanannya ke perlawanan akhir Terbuka Australia adalah satu pencapaian inspirasi. “Jika saya boleh menyumbang kepada pembangunan tenis di China, menarik lebih ramai orang ke sukan ini, maka itu akan menjadi kehormatan saya,” dia menjawab.

Kedudukan kedua Zheng juga diakui oleh misi diplomatik China di Australia.

“Zheng telah memaparkan semangat positif dan progresif atlet China dalam pertandingan ini, menunjukkan kemahiran luar biasa dan keazaman yang tidak goyah,” kata kenyataan Duta Besar China di Australia.

“Kami dengan tulus mengharapkan Zheng untuk terus menghayati semangat keberanian dan ketekunan dalam sukan, membina atas pencapaian dan membuat sumbangan baru kepada keunggulan global tenis China,” katanya.

Menjejaki langkah pembuka jalan tenis China Li Na, Zheng telah menjadi pemain wanita China yang lain untuk memecah masuk ke 10 teratas dan mencapai perlawanan akhir Terbuka.

Zheng, yang bermain dalam hanya kesembilan major dan tidak pernah sebelum ini melepasi suku akhir, mengakui ia sukar bersabar kerana dia cuba mencari kejayaan Terbuka.

Dia berjanji untuk bekerja pada aspek mental permainannya selepas kekalahan perlawanan akhir Terbuka Australia pada Sabtu.

“Mungkin saya perlu bekerja lebih pada tenis saya, juga bekerja lebih pada mentaliti saya, bekerja lebih pada diri saya sendiri untuk dapat melepasi momen ini,” katanya.

Mengambil alih warisan

Sepuluh tahun lalu, ia adalah Li yang berjaya menaikkan piala Terbuka Australia di Rod Laver Arena sebelum Zheng membuat sejarah di Terbuka Australia. 

Sebelum perlawanan akhir Zheng, satu foto berusia sepuluh tahun yang menampilkan dia menyertai kumpulan gadis di Wuhan, Wilayah Hubei China Pusat, merayakan kemenangan Li selepas memenangi Terbuka Australia 2014 telah tersebar meluas di media sosial. Zheng mengakui impak Li ke atasnya.

“Sebelum kemenangan Kakak Na (merujuk kepada Li), Terbuka Grand Slam kelihatan tidak tercapai untuk pemain China. Kemenangannya membuat kami sedar bahawa ia adalah sesuatu yang boleh kita capai,” kata Zheng.

Kejayaan Li berasal dari kekalahan. Kemenangan Terbuka Grand Slam pertamanya datang pada Terbuka Perancis 2011, tetapi perlu diingatkan bahawa Li juga pernah kalah dalam perlawanan akhir Terbuka Australia sebelum kemenangannya pada Terbuka Australia 2014.

“Apabila Li membuat perlawanan akhir Grand Slam pertamanya pada 2011, dia sudah berusia 29 tahun,” kata Mao Jiale, pengulas sukan berpangkalan di Chengdu. “Menimbangkan Zheng kini baru berusia 21 tahun, dia masih mempunyai banyak potensi untuk dieksplorasi.”

Bapa Zheng mendedahkan dalam temu bual terbaru bahawa, semasa wabak COVID-19, Zheng memilih untuk berlatih di Sepanyol manakala pemain lain kembali ke negara asal mereka.

Tetapi keadaan pandemik yang melampau itu memaksa Zheng berlatih pada waktu luar biasa seperti jam-jam sebelum fajar, yang akhirnya membuka jalan kepada kenaikannya.

Garis penting lain

Pencapaian Zheng datang pada masa di mana beberapa pemain China lain juga membuat kemajuan. Sejumlah 10 pemain wanita dan 2 pemain lelaki dari tanah besar China layak untuk pusingan utama.

Di antaranya, Zhang Zhizhen berusia 27 tahun dan rakannya mencapai kejayaan ketara, mengalahkan pasangan yang diseedi kedudukan ke-15 dan ketiga untuk menjadi pemain lelaki tanah besar China pertama yang mencapai separuh akhir Terbuka.

Tetapi memandang ke hadapan, Zhang, dijuluki “Triple Z” oleh peminat sebagai singkatan namanya, berkata bahawa dia fokus kepada perseorangan. Di Terbuka Australia, dia maju ke pusingan kedua, menaikkan kedudukannya ke dalam 50 teratas dunia untuk kali pertama dan menetapkan rekod baharu untuk tenis lelaki China.

“Saya berharap mencapai separuh akhir atau suku akhir dalam perseorangan, yang akan menjadi impian menjadi kenyataan. Ganda hanyalah tambahan, membantu mengekalkan bentuk saya, dan saya berharap permulaan yang lebih sempurna dalam perseorangan dan maju lebih jauh dalam pertandingan.”

Dalam dekad kebelakangan ini, terutamanya selepas persaraan Li, tenis China mengalami kemerosotan. Walau bagaimanapun, semasa tempoh perhatian terhad ini, laluan pembangunan profesional tenis di China telah beransur-ansur bertambah baik.

Shang Juncheng, 18 tahun, adalah contoh lain atlet tenis China yang membuat kemajuan ketara di Terbuka Australia.

Shang, yang menjadi pemain lelaki tanah besar China pertama untuk mencapai pusingan kedua Terbuka Australia pada 2023, mara ke 32 terakhir di kejohanan besar tahun ini.

Dalam perjalanan pemain termuda ke pusingan lelaki, Shang mengalahkan Amerika Mackenzie McDonald dalam lima set dan bintang muda India Sumit Nagal dalam empat set, sebelum bersara awal kerana kecederaan kaki dalam cabarannya menentang nombor 2 dunia Carlos Alcaraz.

Pemain wanita Wang Yafan, kembali daripada kecederaan, juga memaparkan bentuk cemerlang konsisten apabila mengalahkan juara Terbuka Amerika Syarikat dahulu dalam pertembungan tiga set yang menarik di pusingan kedua, sebelum ditewaskan oleh akhirnya finalis Zheng di pusingan ketiga.

Pasangan ganda wanita Jiang Xinyu dan Guo Hanyu, yang bersaing dalam Terbuka Grand Slam pertama bersama, mara ke pusingan 16, menambah senarai pencapaian China di Terbuka Australia.

Sebagai tirai pembuka tahunan Terbuka Grand Slam, Terbuka Australia telah menjadi kegemaran di kalangan peminat tenis China kerana perbezaan masa yang agak kecil dengan China dan kerap bertepatan dengan cuti Perayaan Musim Bunga.

Pencapaian pemain China muda ini mencerminkan kebangkitan semula tenis China dan masa depannya yang cerah di pentas global.

Baca lebih lanjut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.