Fosun International Dimasukkan ke dalam Buku Tahunan Kelestarian S&P Global 2024 dan Diiktiraf sebagai Industri Mover

(SeaPRwire) –   HONG KONG, 9 Februari 2024 — Fosun International Limited (HKEX stock code: 00656, “Fosun International”) mengumumkan untuk pertama kalinya ia dimasukkan ke dalam Sustainability Yearbook 2024 oleh S&P Global dan diiktiraf sebagai Industry Mover mengikut “Corporate Sustainability Assessment” (CSA) untuk usaha berterusan dalam alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) selama tahun.

Dalam edisi ke-20 kini, tahunan S&P Global Sustainability Yearbook bertujuan untuk membezakan syarikat individu, dalam industri mereka, yang telah menunjukkan kekuatan dalam kelestarian korporat.

Keahlian dinilai berdasarkan markah Penilaian Kelestarian Korporat 2023 (CSA), dengan syarikat dalam 15% teratas industri berdasarkan bilangan dan jatuh dalam 30% prestasi tertinggi syarikat industri dimasukkan dalam Yearbook. Keahlian sangat bersaing tahun ini; daripada lebih 9,400 syarikat dalam 62 industri yang dinilai dalam CSA 2023, hanya 759 syarikat dimasukkan dalam Sustainability Yearbook 2024. Industry Mover dianugerahkan kepada syarikat yang mencapai peningkatan sekurang-kurangnya lima peratus dalam markah CSA S&P Global dan mencapai peningkatan terkuat dalam industri mereka.

Pada 2023, Fosun International berjaya dimasukkan dalam Sustainability Yearbook 2023 (Edisi China) oleh S&P Global dan diiktiraf sebagai “Industry Mover” untuk komitmen dan kemajuan dalam inisiatif ESG. 

Fosun sentiasa memberi perhatian kepada pembangunan kelestarian global. Ia telah menubuhkan sistem pengurusan ESG yang kukuh. Selama bertahun-tahun, ia telah mengintegrasikan keperluan pengurusan ESG ke dalam pengurusan perniagaan, dan dengan aktif menangani strategi negara, memastikan keselamatan maklumat, mempromosikan inovasi teknologi, melaksanakan matlamat “karbon ganda”, menyertai amal, melindungi hak dan kepentingan pekerja untuk mempromosikan pengurusan mampan dan penciptaan nilai.

Dengan mengambil kesempatan daripada tahun-tahun pengembangan berterusan dalam bidang ESG, operasi bertanggungjawab jangka panjang dan pengurusan berkesan, markah CSA ESG Fosun International terus meningkat dan jauh di depan rakan sejawat sejak 2018. Oleh itu, Fosun diiktiraf sebagai Industry Mover oleh S&P Global.

Sejak penubuhannya, Fosun telah menentukan prinsip operasi korporat dan nilai budaya “Peningkatan Diri, Kerja Berpasukan, Prestasi, dan Sumbangan Kepada Masyarakat”. Ia telah mengaitkan pembangunan dan pencapaian individu dan perusahaan dengan peningkatan kesejahteraan sosial sepanjang masa. Sebagai perusahaan global berasaskan China, Fosun akan terus mengekalkan semangat asal membangunkan perniagaan untuk kebaikan dan “Sumbangan Kepada Masyarakat”, dengan aktif menanggung lebih banyak tanggungjawab sosial, dan terus berusaha dalam bidang bantuan kecemasan global, pemulihan luar bandar, kesihatan, pendidikan, budaya dan seni, pembangunan belia, dan sebagainya untuk mencipta nilai sosial.

Tentang Fosun

Fosun ditubuhkan pada 1992. Selepas lebih 30 tahun pembangunan, Fosun telah menjadi kumpulan pengguna inovatif global. Dengan komitmen untuk mencipta kehidupan yang lebih bahagia untuk keluarga di seluruh dunia, Fosun bertekad untuk mencipta ekosistem kebahagiaan global yang memenuhi keperluan satu bilion keluarga dalam kesihatan, kebahagiaan dan kekayaan. Pada 2007, Fosun International Limited disenaraikan di papan utama Bursa Saham Hong Kong (kod saham: 00656.HK). Setakat 30 Jun 2023, jumlah aset Fosun International mencapai RMB834.9 bilion. Fosun menerima penarafan MSCI ESG AA dan merupakan satu-satunya konglomerat di China yang mempunyai penarafan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.